Ingredienser
Dag 1
300 gram knækkede rugkerne
300 gram blandede frø og kerner
50 gram surdej (kan sagtens købes)
4 dl. vand
Dag 2
200 gram rugmel
200 gram hvedemel
25 gram salt
20 gram gær
1 dl. lunt vand
2 spsk. maltmel
2 dl. kærnemælk
2 dl. øl
200 gram tørrede abrikoser
200 gram lyse rosiner
Fremgangsmåde
Dag 1: Alt samles, og stilles på køkkenbordet under madfilm natten over.
Dag 2: Alt resten køres sammen med tingene fra dag 1 på en røremaskine i 10 min.
Fordel dejen i to forme på 1,5 l. eller 1 stor på 3 l. og lad dejen hæve i ca. 2 timer.
Sæt formene i ovnen ved 225 grader i 10 min. og skru ned på 180 grader, og bag brødene i ca. 1 time. Hvis du har et termometer, skal kernetemperaturen helst ramme 97 grader. Så er du sikker på, det er færdigbagt. Ellers kan det godt snyde lidt. Det er nemlig ret blødt at trykke på, men det trække færdigt. Så lover jeg dig, det bliver super saftigt. Lad brødene trække i ca. 30 min. Hvis du bager ét stort brød, skal det bage ca. 1,5 time. Mål efter med termometeret.
Gør dig selv en tjeneste, og smag den første endeskive stadig lun og med kold smør på.