Rugbrød

Tilberedningstid 2+ timer

Ingredienser

4 personer
  • Dag 1

  • 300 gram knækkede rugkerne

  • 300 gram blandede frø og kerner

  • 50 gram surdej (kan sagtens købes)

  • 4 dl. vand

  • Dag 2

  • 200 gram rugmel

  • 200 gram hvedemel

  • 25 gram salt

  • 20 gram gær

  • 1 dl. lunt vand

  • 2 spsk. maltmel

  • 2 dl. kærnemælk

  • 2 dl. øl

  • 200 gram tørrede abrikoser

  • 200 gram lyse rosiner

Fremgangsmåde

Dag 1: Alt samles, og stilles på køkkenbordet under madfilm natten over. 

Dag 2: Alt resten køres sammen med tingene fra dag 1 på en røremaskine i 10 min. 

Fordel dejen i to forme på 1,5 l. eller 1 stor på 3 l. og lad dejen hæve i ca. 2 timer. 

Sæt formene i ovnen ved 225 grader i 10 min. og skru ned på 180 grader, og bag brødene i ca. 1 time. Hvis du har et termometer, skal kernetemperaturen helst ramme 97 grader. Så er du sikker på, det er færdigbagt. Ellers kan det godt snyde lidt. Det er nemlig ret blødt at trykke på, men det trække færdigt. Så lover jeg dig, det bliver super saftigt. Lad brødene trække i ca. 30 min. Hvis du bager ét stort brød, skal det bage ca. 1,5 time. Mål efter med termometeret. 

Gør dig selv en tjeneste, og smag den første endeskive stadig lun og med kold smør på.  

Billeder fra opskriften

Skærmbillede 2019-11-21 kl. 18.38.08.png

Køkkenredskaber fra opskriften

Husk at alle medlemmer får 5-10% rabat i shoppen.

Kommentarer

  • Helle R.

    Hej Jesper, vil gerne bage rugbrød men skal zbrikoserns virkelig i hele ? Eller skal de hakkes ? V. H. Helle

  • Jesper Vollmer

    Hej Helle
    Ja de skal bare hele i. Det er nåde rart at spise, og det er super dekorativt, når du skærer en skive. Men kan du ikke li’ de store stykker, kan du sagtens hakke dem lidt.
    Jesper

  • Lis J.

    Hej Jesper. Kan man bruge f.eks havremælk istedet for kærnemælk? Min mand er nemlig mælkeallergiker. Mange hilsner Lis

  • Jesper Vollmer

    Hej Lis
    Det har jeg ikke prøvet, men det kan man helt sikkert. Man kan sige, at kærnemælken giver lidt syre til brødet, men det gør surdejen jo i forvejen. Det vil havremælken nok ikke gøre.
    Men giv det et forsøg, og skriv herinde, om det var vellykket.
    Jesper

  • tina n.

    Halløj er igang m rugbrød, vi er enige om det er 300g knækket rugkerner + 300 g andet korn/frø
    Syntes bare der bude mere vand i jeg er på dag 1.

  • Jesper Vollmer

    Ja det er 300 g. af hver.
    Og du har ret, man tror, det ikke er nok væde, men det er det.
    Stol på mig 😉
    Jesper

  • tina n.

    I Will 😊

  • Nete M.

    Hey
    Har du opskriften på surdejen der skal bruges ?

  • Jesper Vollmer

    Hej Nete
    Jeg lavede en af lige dele rugmel og hvedemel, der røres sammen med fingrene, for at starte den hurtigere op med mikroorganismerne på hænderne.
    Stil den på køkkenbordet med låget på klem i et par dage. Tag lidt fra, og giv den lidt mere mel og vand at leve af.
    Når den duftersurt og bobler, kan den bruges.
    Brug noget af den, og giv den mere mel og vand.
    Opbevares på køl og mades jævnligt...
    Jesper

  • Jesper Vollmer

    Altså rugmel, hvedemel OG vand ikk´? 😜
    Jesper

  • tina n.

    Vildt lækkert brød, jeg undlod rosiner. Nå men har vist ret store rugbrødsforme så de blev noget flade, hvor længe tror du det skal bage hvis hele portionen kommes i en form?
    Og jeg tænker det ikke er varmluft som jeg brugte, kuløren var ret mørk 😊 men dejlig alligevel

  • Helle R.

    Så skal jeg bage rugbrød for 3. Gang. Er vist blevet afhængig for vælger det frem for købe brød!

    • Jesper Vollmer

      3. gang alligevel...?
      Det er oftere end jeg bager det. Hvor er det skøn læsning ☺️
      Jesper

  • Betina A.

    Hej Vollmer
    Jeg er vild med det her rugbrød og bager det til hele familien nu, men noget undre mig. Hvorfor tilsættes surdejen på dag 1, tænker selv, at det er så den kan udvikle sig sammen med korn og frø, men er det rigtigt?

    • Jesper Vollmer

      Hej Betina
      Ja præcis... så udvikles mælkesyrebakterierne endnu mere, og der kommer mere smag i brødet. Du kan faktisk næsten dufte syrligheden under bagningen.
      Jesper

  • Gurli T.

    Yah..... så lykkedes det at bage dine rugbrød der “lyder” rigtig👏1. gang gik det virkelig skidt🙄 skiftede ovnen og formene ud. Det hjalp😂

  • Susan Æ.

    Lunt rugbrød smager fantastisk, jeg tænker på om man evt. kan fryse den rå dej i formen, tø op og bage den dag man skal bruge det. Jeg synes ikke det er det samme når jeg fryser brødet og så tør op. Hvordan opbevarer du brødet så det ikke bliver tørt....
    Hilsen Susan

    • Jesper Vollmer

      Hej Susan
      Jeg holder mine i lufttætte poser, men efter nogle dage, begynder jeg faktisk at riste mine skiver i brødristeren... Bare lige lidt og ikke for hårdt. Så virker det helt friskbagt igen.
      Men jeg ville ikke fryse dejen, men har faktisk aldrig prøvet det. Måske man kan...
      Jesper

  • Merete s.

    Så har jeg også fået bagt rugbrød
    Det smager så dejligt
    Kh Merete

  • Pia G.

    Hej :) Jeg er desværre ikke så heldig at have en køkkenmaskine, kan man røre dejen sammen med en almindelig håndmikser? Mvh Pia

    • Jesper Vollmer

      Hej Pia
      Ja selvfølgelig kan du det. Måske er det endda bedre. Det er bare NEMMERE i en køkkenmaskine.
      Jesper

  • Annette A.

    Tusinde tak for opskriften til et godt rugbrød. Jeg har aldrig lykkedes med at bage rugbrød, trods mange forsøg. Ikke før nu med din opskrift også smager det ovenikøbet helt fantastisk 🤗

    • Jesper Vollmer

      Annette hvor er det dejligt at høre. Tænk at det var mig, der skulle knække koden for dig ☺️
      Jesper

  • Anna M.

    Vi er endelig også i mål med at bage rugbrød nu! Hvis vi tilføjer gulerødder frem for rosiner og abrikoser, skal vi så tilføje mere mel grundet væsken i gulerødderne?

    • Jesper Vollmer

      Hej Anna
      Nej detr skal du ikke. De tørrede frugter, gør ikke noget ved konsistensen, kun ved smagen.
      Jeg prøvede faktisk forleden at bage brødet uden frugt, og det blev så fint. Så gulerødderne gør ingen forskel...
      Lad mig høre, hvordan det bliver...
      Jesper

    • Anna M.

      Det er blevet super lækkert :-)

  • Lis c.

    Hej Jesper
    Jeg har prøvet at bage dit rugbrød men min mand synes at der går lidt kage i det med al den frugt ;-)
    hvad sker der hvis jeg helt udelader det? og hvordan i forhold til bageform og bagetid.
    Med venlig hilsen
    Lis C

    • Jesper Vollmer

      Hej Lis
      Du kan sagtens bage det uden. Det har jeg prøvet. Og du skal faktisk ikke ændre på noget. Det bager fint alligevel...
      Jesper

  • Maja T.

    Hej Jesper
    Jeg vil gerne bruge fuldkornsrugmel - er det muligt eller....?
    Hilsen Maja fra Aalborg 😉

    • Jesper Vollmer

      Hej Maja
      Undskyld det sene svar. Jeg har faktisk ikke prøvet med fuldkorn, men jeg tænker, at det vil være helt fint. Hvis du prøver det, så fortæl mig lige, om det fungerer.
      Bh.
      Jesper

  • Lis T.

    Hej Jesper.
    Så har jeg lige bagt rugbrød efter din opskrift. Jeg har bagt rugbrød i mange år, men det her er det bedste. Sikke en smag.

    • Jesper Vollmer

      Hvor er det skøn læsning Lis...
      Elsker at høre det ;)
      Jesper

  • Karin L.

    Hej Jesper!
    Kan man tage dej fra inden bagningen, så man har en surdej til næste gang ? Og i så fald , hvormeget?

    • Jesper Vollmer

      Hej Karin
      Jeg bruger min surdej sådan, at jeg tager det, jeg skal bruge i dejen. Herefter spæder jeg mit glas med surdej op med lidt mere rugmel og hvedemel samt lidt vand. Der er masser af gang i resten i glasset, og den skal jo have ny næring alligevel, for at leve videre.
      Giver det mening?
      Jesper

  • Karin L.

    Det tror jeg😉

  • Solveig A.

    Hvor i alverden kan jeg købe maltmel?

    • Peter F.

      Hej Solveig
      Har du prøvet at Google det? Da jeg lige gjorde det, kom der masser af muligheder op.
      Jeg kan også få det i min lokale Meny. Det står sammen med mel og kerner.
      Jesper

    • Solveig A.

      Det har jeg også (bor i Glostrup), men Lidl og Matas havde det alligevel ikke. Men må finde en helsebiks i København.

    • Dorthe L.

      Jeg fandt det på hylden i vores lokale SuperBrugs 😊

  • Lotte

    Jeg har bagt rugbrødet flere gange med stor succes, dog uden tørret frugt for det passer ikke til det, jeg bruger det til. Uden frugten tænker jeg, der mangler en lille bitte smule sødning til at danne en bund i smagen, selv om brødet absolut ikke skal være sødt!!! Jeg ved, jeg kan prøve mig frem, men vil jo gerne starte et fornuftigt sted. Er det 10/15/20 g honning/brun farin til denne portion? Jeg kan se Meyer siger 10 g malt (som vel ca. er 1 spsk) eller 50 g maltsirup, tænker det ville blive helt absurd sødt med 100 g maltsirup? (har aldrig prøvet maltsirup) - nogle fif?

    • Dorthe L.

      Jeg fandt det på hylden hos vores lokale SuperBrugs 😊

    • Dorthe L.

      Sorry min kommentar var til et andet opslag 😖

    • Solveig A.

      Hej Dorte, jeg fandt det i Meny i Rødovre Centrum ****************************:)

    • Solveig A.

      Hej Lotte.
      Rugbrødet er skønt med ost, men min søn efterlyser også et, der ikke er så sødt, så har tænkt mig at prøve med revne gulerødder næste gang i stedet for rosiner og abrikoser ;)

    • Jesper Vollmer

      Hej Lotte
      Tak for din udførlige beskrivelse. Man kan sagtens undvære de tørrede frugter, og jeg ville ikke begynde at søde det. Du finder ikke mange rugbrødsopskrifter med sukker eller honning etc. Nogen enkelte smider en spsk. honning med i, og det kommer ikke til at gøre det vildt sødt. Så prøv evt. det.
      Jesper

  • Helle R.

    Synes lige jeg vil komme med en tilføjelse, abricoserne kan skiftes med svesker som jeg havde tilovers fra andet, de trængte til at blive brugt.
    Eller man kan skære lidt ned på rosiner/svesker og erstatte med lidt revet batat.

    • Jesper Vollmer

      Fint Helle
      Jeg har også mange gange brugt semitørrede figner. Det knaser så dejligt, og holder på saftigheden i brødet længe !
      Jesper

  • Inger J.

    Hej Jesper, dit rugbrød ser ret lækkert ud, men jeg har nu afligevel svært ved at se det til sild og snaps. Har du en anden opskrift gerne uden kerner.
    Med venlig hilsen Inger

    • Jesper Vollmer

      Hej Inger
      Næ det har jeg faktisk ikke.
      Jeg elsker selv kerne, så det er det eneste, jeg har lavet det med.
      Desværre...
      Jesper

  • Inger J.

    Ok. Så forsætter jeg udi studiet af rugbrød uden kerner.

  • Janne P.

    Vi er tosset med det rugbrød her. Det er faktisk nemt at bage.

    • Jesper Vollmer

      Hej Janne
      Hvor er jeg glad for, at du synes det er nemt. For det er det faktisk overhovedet ikke.
      Så er min mission endnu tættere på at lykkes ☺️
      Jesper

  • Jytte S.

    Hej Jesper
    har lige meldt mig til og ser mange spændende opskrifter.
    Vi har diabetes, så jeg tror ikke vi skal have rosiner og Abrikoser i rugbrødet, selv om vi elsker begge dele.
    hvad kan jeg bruge i stedet,
    er opskriften til en stor rugbrødsform?

  • Britt K.

    Lige dele til at starte surdej op , men hvor meget af rugmel og hvedemel og væske?

    • Jesper Vollmer

      Hej Britt
      Det er ikke så vigtigt hvor meget i alt. Du kan lave af 1 dl. af hver eller af 3 dl. af hver. Det giver jo det samme slut produkt.
      Du skal jo ikke bruge mere end 50 g. til denne opskrift, men surdej er jo ikke noget, du skal lave forfra hver gang, den skal bare holdes ved lige, ved at fodre den med mere mel og lidt vand et par gange om ugen, hvis den står på køl.
      Håber det giver mening.
      Jesper

  • Hannah H.

    Hej Jesper, kan man ikke bage rugbrød uden surdej? Jeg har aldrig kastet mig over det, da det lyder lidt bøvlet 🙈

    • Heidi N.

      Jeg er på Hannah ønske :-) Jeg leder efter et rubrød der er relativt nemt at bage og som jeg kan servere til mine dagplejebørn. Lidt kerner er ok, men ikke for mange. Jeg har prøvet så mange forskellige opskrifter og der er ikke rigtig noget der er gode. Enten bliver skorpen for hård, brødet for tørt, rugbrødet for klæ i midten! Jøses! Jeg er ellers ret god til gær-dej, men bare ikke lykkedes med rugbrød :-/ Jeg ville så gerne servere hjemmelavet øko-rugbrød til mine små... Så jeg krydser for du tænker det ind i dine kommende opskrifter - der er sikkert flere børnefamilier, der vil blive glad for børnevenlig rugbrødsopskrift ;-)

    • Jesper Vollmer

      Der hvor du køber din mel, står der næsten med sikkerhed et lille brev med surdej ved siden af. De fleste supermarkeder har det efterhånden.
      Jeg bruger surdej i mine rugbrød...
      Jesper

    • Jesper Vollmer

      Måske kommer der mere rugbrød engang, men jeg har leget mig frem til denne opskrift gennem mange forsøg. Du kan sagtens undvære alle de tørrede frugter i denne, og kernerne kan du godt skære lidt ned på, men man skal forsøge sig lidt frem.
      Håber du forsøger...
      Jesper

  • Birthe N.

    Håber du kan hjælpe mig. Nogle gange, når jeg bager rugbrødet (uden frugt, kun med kerner) bliver det ikke bagt sammenhængende. Under skorpen er der et “hul” på et par centimeter gennem hele brødet.
    Hvad mon jeg gør galt?
    Vh
    Birthe

    • Jesper Vollmer

      Hej Birthe
      Det lyder som om, at det måske ikke helt er hævet nok, når det kommer i ovnen. Derfor flækker det...
      Prøv at lade det hæve endnu længere.
      Jesper

    • Else F.

      Jeg har kæmpet med det problem, og længere hævningstid hjælper ikke mig. Nu prikker jeg gennem dejen helt i bund med en træpind ( dem til grillspyd) masse af huller inden det sættes i ovnen. Når det bager, og hæver med en runding, prikker jeg igen, og 9 ud af 10 gange hænger skorpen fast i brødet.

  • Jan A.

    Jan A.
    Superdejligt rugbrød, men hvilket alternativ ville du vælge i stedet for rosiner og abrikoser, for jeg synes ikke rigtig det passer så godt til evt. sild eller spegepølse.

    • Jesper Vollmer

      Hej Jan
      Undskyld det sene svar.
      Mange medlemmer har prøvet at bage det uden de tørrede frugter i. Det er lykkedes fin for dem, skriver de.
      Hvis du ikke vil have dem til silden, så undlader du dem bare i opskriften. Det er jo netop ikke et emne, der vil suge væske til sid, så brødet evt. ville blive mere tørt.
      Jesper

  • Marlene m.

    Hej Jesper.
    MEGA LÆKKERT!
    Jeg er fan :0)

  • Heidi P.

    Kan man evt komme noget andet i end abrikos og rosiner, er ikke vild med det

    • Jesper Vollmer

      Du kan sagtens undlade dem.
      Jesper

  • Susanne K.

    Et skønt rugbrød, som jeg nu bager hver 2. - 3. uge, efter behov! Dog uden abrikoser/rosiner. Men med masser af kerner. Vi er vilde med det.

    • Pernille S.

      Putter du ekstra kerne i når ikke rosiner og abrikoser?
      og blive det så ikke tørt?

    • Pernille S.

      Putter du ekstra kerne i når ikke rosiner og abrikoser?
      og blive det så ikke tørt?

  • Pernille S.

    Jeg skal prøve at lave dette rugbrød. Elsker et med kerner etc. Har aldrig bagt rugbrød.
    Kan godt se at rosiner/abrikoser kan være med til det ikke bliver tørt.

    • Jesper Vollmer

      Du kan sagtens undvære de tørrede frugter.
      Du kan også sagtens eksperimentere med flere kerner, men der er jo allerede 600 g. kerner i fra starten af.
      Jesper

  • Annette J.

    Hej, så fik jeg endelig bagt et rugbrød, alle her kan lide, og det holder sig frisk og saftigt til det er spist op. Jeg kan ikke lide abrikoser og rosiner, så jeg kom revne gulerødder og squash i. Jeg har efterhånden prøvet mange opskrifter: Gillelejerugbrødet, Meyers forskellige rugbrød ( det er helt videnskab ) min datters opskrift ( over 3 dage). Men nu har jeg fundet det, der skal bages fremover, TAK🙏 Enkelt, hurtigt, og superlækkert❣️Annette i Vallensbæk

    • Jesper Vollmer

      Din besked varmer, Annette. Tusinde tak!
      Er glad for at du kan lide opskriften, og at du også selv kunne improvisere lidt, så det smagte godt for dig :)
      Jesper

  • Kalle N.

    I dag har jeg startet på første del af opskriften på rugbrød med kerner og frugtstykker.
    Mit spørgsmål er nu:
    Når rugbrødet er bagt og afkølet, hvordan vil du så foreslå jeg opbevarer brødet, for at det holder sig bedst?
    Vi er kun to i husholdningen, så vi spiser jo ikke to rugbrød på et par dage.

    • Jesper Vollmer

      Hej Kalle
      Håber brødene blev go’e.
      Jeg ville holde den i tætlukket plastikpose i køleskabet, hvis ikke I spiser det så hurtigt. En kort tur i brødristeren i tykke skiver synes jeg er virkelig lækkert. Så smager det næsten friskbagt.
      Går der meget lang tid med det andet brød, kan du evt. fryse det.
      Jesper

  • Tina F.

    Kan man øge mængden af knækkede rugkerner og tage mindre af de øvrige kerner? Og vil blandingsforholdet være 1:1

    • Jesper Vollmer

      Hej Tina
      Undskyld det sene svar. Men ja det tænker jeg godt, du kan gøre...
      Jesper

  • Kalle N.

    Jeg har nu flere gange, med godt resultat, bagt rugbrødene helt efter opskriften.
    Nu skulle der så ske noget nyt og jeg erstattede de tørrede frugter med reven squash i samme mængde/vægt. Ud over det, bagte jeg brødene udelukkende med dobbelt surdej, i stedet for med surdej og gær. Faktisk hævede brødene meget flottere op og smagte, om ikke bedre, så fuldt ud lige så godt, så det kan anbefales!

    • Jesper Vollmer

      Fedt Kalle…
      Altså bare med den dobbelte mængde surdej ?
      Det må jeg prøve.
      Jesper

  • Kalle N.

    Ja! Jeg udelod gæret og brugte ca. 2 x 50 gram af min hyperaktive surdej. Jeg tilsatte surdej i 1. dags portionen og det samme igen på 2. dagen, da jeg blandede resten sammen, inden det kom i formene og sat til hævning 🤗

    • Jesper Vollmer

      Tak…
      Det må jeg lige prøve.

  • Kalle N.

    Hej Jesper. Lige et spørgsmål til dit rugbrød, som vi er blevet afhængige af her hos os.
    Hvorfor anbefaler du lyse rosiner, frem for alm. mørke jumborosiner?
    Jeg bruger jumborosiner som kun koster en tredjedel af hvad de lyse koster og jeg synes ikke smagen ændres nævneværdigt i det færdige brød. Jeg oplever også at det kan være svært at finde de lyse rosiner, her hvor jeg bor.

    • Jesper Vollmer

      Hej Kalle
      Undskyld det sene svar.
      De lyse er bare ren kosmetik. Du kan sagtens bruge mørke. Smagen er den samme...
      Jesper

  • Jette E.

    Hej Jesper
    Hvad smører du formene med? Jeg har forsøgt med oliven olie og rapsolie ,men synes det hænger lidt fast i bunden.Mvh Jette

    • Jesper Vollmer

      Hej Jette
      Jeg bruger såd’n noget bagespray, men olie eller smør er fint.
      Husker du, at vende brødet ud, mens det stadig er varmt? Ellers dannes der kondens, skorpen opløses, og det kan være svært at få ud.
      Formen må heller ikke komme i opvaskemaskinen.
      Jesper

  • Else M.

    Hej Jesper...
    Hvorfor kommer der en lang stribe med luft under skorpen på mit rugbrød ?
    Mvh Else Marie

    • Jesper Vollmer

      Højst sandsynligt fordi det et underhævet, og vokser "for hurtigt" i varmen. Så hæver det for meget under bagningen, som dejen så ikke kan bære.
      Der var en (måske dig) der spurgte om præcis det samme i Facebookgruppen Alle os i Klub Vollmer...
      Jesper

  • Dorthe J.

    Super nemt og MEGET lækkert rugbrød. Dog bruger jeg ikke rosiner og abrikoser - det bliver SÅ godt.
    Bager brød hver weekend 😊

  • Lonni C.

    Virkelig et lækkert rugbrød selvom jeg undlod abrikos og rosiner. Havde glemt at købe maltmel, øl og kærnemælk. Så der kom lidt ekstra rugmel og vand i og a38 istedet for kærnemælk. Skal helt sikkert bages igen

Skriv en kommentar

Du skal være medlem for at kunne skrive kommentarer.