Ingredienser
Grøden
2,50 kg. blandede bær
1 bundt rabarber
1 liter æblejuice
1 passende mængde sukker efter smag og behag
2 spsk. kartoffelmel
Mælkeskum
2,50 dl. mælk
2,50 dl. piskefløde
40 gram sukker
2,50 blade husblas
1 patron til en sifonflaske på 0,5 l.
Pynt
1 spsk. frysetørret hindbær
1 passende mængde tørrede spiselige blomster
Fremgangsmåde
Det her er en ret, du sagtens kan lave i god tid.
Til mælkeskummet starter du med at lægge din husblas i blød i koldt vand i 5-10 min. Herefter koger du mælk, fløde og sukker op, og slukker for varmen, lige så snart det skælver. Pisk den udblødte husblas ud i cremen, og sigt det hele igennem en finmasket sigte. Når den er kølet lidt af, hælder du den på din sifonflaske, og skruer toppen på. Skyd nu din kulsyrepatron i flasken, og sæt den på køl også.
Til grøden sætter du alle bær og de snittede og skyllede rabarber over og koge op med æblejuicen. Når det koger, skruer du ned for varmen, så det bare lige simre, og der kommer nu helt sikkert lidt skum på toppen. Fjern det med en dyb ske, og gentag skimningen af skummet igen senere efter grøden er sigtet og koger igen.
Når grøden har simret i ca. 15 min. presser du det hele igennem en sigte, så alle kernerne og trådene fra rabarberne sigtes fra. Du må gerne presse lidt med skeen, så du får så meget igennem som muligt.
Kom grøden tilbage i gryden, og lad den simre igen, til ca. 1/4 forsvinder. Dvs. smagen intensiveres. Lidt ligesom når man koger en bouillon ind. Når den smager dejligt kraftigt men jo selvfølgelig meget surt, smager du den til med sukker. Det er svært at sætte mængde på her, da det varierer meget. Håber du kan ramme præcis der, hvor du synes den smager allerbedst. Men regn med et par godt store håndfulde...
Når den smager godt og velafbalanceret, skal den jævnes. Kom 3-5 spsk. kartoffelmel i en lille skål, og kom lidt vand ved. Rør rundt. så det bliver flydende, og kom lidt ad gangen i den simrende grød. Pisk godt rundt, og sluk for varmen. Husk at en varm grød altid vil være mere flydende end en kold. Lav en lille test af konsistensen, ved at komme en god klat på en kold tallerken, og kom den ind i køleskabet. Tjek efter 5 min. om den er blevet tyk nok. Hvis ikke, kan du sagtens jævne den lidt mere. Når den er der, køler du den hele af.
Når du skal anrette, kan det være en god idé lige at piske grøden igennem med et piskeris. Hvis der er kommet lidt klumper i, da du jævnede den, kan du sagtens fjerne dem med en stavblender.
Inden du skyder skummet ud af sifonflasken, skal du ryste den rigtig godt.
Kom lidt af dit bærstøv i en min sigte eller et teæg, og drys. De tørrede blomster drysses udover som det sidste.
Skal den spices op til en gæstedessert, kan du sagtens servere en kugle is på lidt crumble ved siden af, men det er jo ikke en nødvendighed...