Okseragout

Tilberedningstid 2+ timer

Ingredienser

4 personer
  • Okseragout

  • 400 g. oksekød, bov eller bryst

  • 3 spsk. olie

  • 1 stk. pølse, evt. chorizo

  • 4 stk. gulerødder

  • 1 stk. knoldselleri

  • 4 stk. løg

  • 1 stk. hvidløg

  • 2 stk. porre

  • 1 dusk timian

  • 1 spsk. hvedemel

  • 1 glas rødvin

  • 1 ds. hakkede tomater

  • 4 dl. boullion

  • 2 spsk. persille, hakket

Fremgangsmåde

Når vinteren byder på hård kulde, kæmper vi imod med blød simremad...

Start med at skære dit kød i større klodser på 3 x 3 cm. 
Ordn dine grøntsager ved at skrælle og vaske dem efter behov. Det skal være grove stykker. Hvidløget deles bare midt over.

Del pølsen i grove stykker også. Varm en gryde op til den er rygende varm. På med olien og kødet i et lag. Sørg for, at kødet får godt med stegeskorpe dvs. masser af farve. Det er her smagen kommer frem. Brun pølsen med af, og tag det hele op i en skål. Nu krydres der med salt og peber. Lad gryden forsætte på varmen og smid grøntsagerne og timiankvistene ned til fedtstoffet fra kødet, og brun det hele godt af. Tilbage med kødet nu, og rør godt rundt. 

Kom melet ved og fordel det. Nu er det tid til rødvinen. Bliv ved med at have fuld fart på varmen, så vinen koger hurtigt ind til den halve mængde. På med de hakkede tomater og bouillonen. Dækker det ikke det hele helt, toppes op med vand. 

Nu er det, at hele molevitten skal ind i ovnen i ca. 1,5 - 2 timer ved 180 grader.

Når det kommer ud, og kødet er mørt og saftigt, smages det til med salt og peber, hvis det mangler det sidste. Man må ikke stå med en ret med så meget kærlighed i, og så ikke smage den ordentligt til. Giv den evt. et lille drys persille til allersidst...

En ragout som denne egner sig perfekt til grov kartoffelmos, tungt brød eller en sprød salat. 

Billeder fra opskriften

Okseragout2

Køkkenredskaber fra opskriften

Husk at alle medlemmer får 10% rabat i shoppen.

Kommentarer

  • Solveig A.

    SÅ lækker!!!

    • Jesper Vollmer

      Skøøøønt Solveig
      Men du har da ellers været langt nede i arkivet her hva´?
      Jesper

  • Solveig A.

    Ja, men lavede den kort efter du var i TV 2 med den. Mine unger elsker den, så den skal på menuen igen på søndag, skulle blot være sikker på opskriften og så måtte jeg jo melde mig ind ;)

  • Bo L.

    Hej Jesper. Vil lige høre hvormange personer dine opskrifter er til?
    Min kone vil gerne vide det.
    Hilsen Bo

    • Jesper Vollmer

      Hej Bo
      Langt de fleste opskrifter er til 4 pers. Hvis det en gang i mellem afviger, så skriver jeg antallet på.
      Jesper

  • Sanne T.

    Altså Jesper smager fantastisk😜Det giver en rigtig god smag med pølserne i.
    Jeg lod retten stå og simre i ovnen på 130 grader fra middag 👍
    Stegning med den høje varme, var nyt godt jeg havde dig med på på skærmen, ellers var der blevet skruet ned 🤪

    • Jesper Vollmer

      Skide godt Sanne
      Så er det jo godt med de film ikk´?
      Mange ting er svære at læse sig til, hvis man nu har andre vaner i køkkenet...
      Jesper

  • Lissi R.

    Det smager rigtig godt med kartofler i stedet for selleri (er ikke glade for selleri). På den måde undgår man også at lave kartoffelmos 😄

    • Jesper Vollmer

      Hej Lissi
      Fantastisk at du har været helt nede i arkivet fra hvor vi startede...
      Og ja man kan sagtens erstatte de ting, man ikke er så glad for.
      Godt gået...
      Jesper

  • Mai M.

    Gennem min søster, har jeg stiftet bekendtskab til din "mad-klub". WOW - spændende. Skulle imponere vores datter og svigersøn i går med "okse-ragout"/kartoffelmos og hjemmebagt Fougasse. SKØN SKØN okse-ragout - stod ca 3 timer i ovnen - har aldrig fået så mørt og velsmagende oksekød. Lægger du flere opskrifter op på "simre-mad" ?

    • Jesper Vollmer

      Dejligt at høre Mai
      Jeg har flere simreretter herinde: kalveskank, svinekæber, lammeragout og coq au vin...
      Måske de skal testes af?
      Jesper

  • Mai M.

    1000 tak - så søger jeg på de retter. Jeg er ikke så "velbefaren" i kokkeri, så derfor søgte jeg udelukkende på "gryderetter" og "simremad" ☺️

  • Lone B.

    Kan der bruges oksehaler?

    • Jesper Vollmer

      Hej Lone
      Ja det kan der. Det ville smage SÅ godt.
      Og hvor er jeg vil med, at du er så langt tilbage i arkivet til den allerførste ret 😜
      Jesper

  • Louise V.

    Kære Jesper.
    Kan man bruge kalvecuvette til denne ret i stedet for okse og i tilfældet ja, hvordan ændres kogetiden sig evt.
    Mvh
    Louise

    • Jesper Vollmer

      Hej Louise
      Det kan du sagtens bruge. Jeg tror ikke, at kogetiden er særligt meget kortere. Jeg ville gøre det på samme måde.
      Men smag på det løbende. Så du kan stoppe tilberedningen, når kødet er perfekt.
      Jesper

  • Søren D.

    Lækker opskrift... fandt endelig oksebov på tilbud og fik fat i en god chorizo pølse

  • Vibeke D.

    Tirsdag den 27/9-2022 - det ér da efterår nu ! Og denne gryden dens ingredienser og langsommelighed og fantastiske duft måtte laves. Og det til trods for at vi bør spare på strømmen. Men når nu bare portionen er så stor -tilberedt i en stor stegegryde : Mad til tre dage til os her i huset ! Også erjeg vild med lige at gense filmen inden jeg gik igang . Tak for mad ;-)

    • Jesper Vollmer

      Hvor er det en god pointe Vibeke...
      Jeg er glad for, at du har lyst til at gense filmen. Så har vi da gjort et eller andet rigtigt.
      Jesper

  • Trine A.

    Hej Jesper endnu engang en dejlig opskrift :) jeg er lidt nysgerrig på om du engangimellem laver mad i en trykkoger - og hvilke retter du laver i den?

    • Jesper Vollmer

      Hej Trine
      jeg har da leget lidt med det. Jeg har prøvet at lave osso buco i den feks. det fungerer fint. Man sparer jo lidt tid.
      Er det fordi, du gerne ville se lidt opskrifter herinde med det?
      Jeg ved ikke rigtigt, om medlemmerne har trykkogere derhjemme. Og hvis ikke, så bliver det måske for snævert at lave opskrifter med den. Jeg vil jo helst have, at folk kan lave retterne herinde, uden at skulle ud og investere i udstyr...
      Jesper
      Jesper

  • Mette W.

    Hej Jesper. Meget lækker og nem ret! Jeg vil høre om du kan anbefale udskæringer som egner sig særligt godt, så man får mest mulig dybde i smagen? Jeg brugte chorizo og oksebov som indeholdt mindre bindevæv end forventet. Kunne man simre okseben med i gryden for mere smag - og i så fald skal det være en særlig type fx med marv? Dbh Mette

    • Jesper Vollmer

      Hej Mette
      Ja men de fleste ukurante udskæringer egner sig. Bov, bryst, tværreb og kæber er rigtig gode. Du behøver ikke tilsætte løse ben, men bruge en god kraftig fond i stedet. Jeg har i hvertfald aldrig savnet dybde i mine ragouter.
      Jesper

  • Dorte W.

    Helt fantastisk vintermad! Fuld af velsmag og varme!! Hvilken vin ville du anbefale til retten?

    • Jesper Vollmer

      Skønt at høre Dorte
      Jeg ville gå med en rigtig kraftig rød. Jeg kunne fristes til at gå efter nogle af de kraftige druer som - Cabernet Sauvignon - Syrah - Malbec og i den retning...
      Man siger jo, som grundregel skal man bruge den samme vin i maden, som man drikker til. Det vil jeg godt en gang imellem justere lidt på. For det kan godt gøre "ondt" at hælde rigtig gode dråber i en ragout. De skal i glasset... Det koger jo alligevel ind og præges af smag fra alt det andet.
      Nyd vintermaden...
      Jesper

  • Vibeke D.

    Vintermad … tjaeh - 🤔 Nu er det den 24.maj .
    Jeg havde nu til 3.gang jeg laver retten, noget “afskær” fra nogle mørbrad .( Min søn si’r: Du kan ikke sige “haler” og “hoveder” fra mørbrad!) 😅
    Og netop nu står dét og simrer på komfuret og kan KUN blive godt. Modet til at brune alting rigtig godt af gør en kæmpe forskel for mig- så tak for videoen også !

Skriv en kommentar

Du skal være medlem for at kunne skrive kommentarer.