Lyssej - Theis

Tilberedningstid 30-60 minutter

Ingredienser

4 personer
  • Fisken

  • 1 side lyssej ca. 1 kg.

  • 2 spsk. smør

  • Muslingesauce

  • 1 kg. blåmuslinger

  • 2 spsk. olie

  • 1 helt skalotteløg

  • 4 fed hvidløg

  • 3 dl. hvidvin

  • 100 gram smør

  • 2 spsk. creme fraiche 38%

  • Sommergrønt

  • 16 små kartofler

  • 0,50 stk. blomkål

  • 12 små porre (alt. forårsløg)

  • 4 nye løg

  • 2 håndfulde friske ærter

Fremgangsmåde

Fisken

Kom et stykke bagepapir i bunden af en bradepande og smør rigeligt med blødt smør ud på det.

Krydr smørret med salt og peber og læg herefter fisken med kødsiden nedad ovenpå smørret.

Kom et par klatter smør oven på skindet og krydr også oversiden med lidt salt og peber.

Fisken bages ved 140 grader i ca. 20 minutter. Fisken er færdig når skindet let kan trækkes af og let lader sig skille i lameller. Den er perfekt når den er skinnende og glasklar i midten. Hellere lidt for lidt end lidt for meget. Når lyssejen er bagt, er det er stor fordel lige at lade den trække i 5 minutter inden den serveres.

 

Muslingesauce

Varm olie op i en gryde til det ryger. Tilsæt løg og hvidløg og til sidst muslingerne.

Steg muslingerne et par minutter og hæld herefter hvidvinen på.

Dæk gryden med et låg og lad muslingerne koge i ca. 10 minutter. Muslingerne siges fra og væsken/fonden koges ned til den smager dejligt og kraftigt. Husk at gemme muslingerne.

I den kraftige muslingefond stavblendes nu smør og creme fraiche og saucen smages til med salt og peber

 

Sommergrønt

Smelt 1 spsk. smør i en kasserolle og sauterer blomkål, spidskål, nye løg og ærter heri, i ca. 5 minutter, under låg. Tilsæt evt. lidt vand.

Smag til med salt og peber når grøntsagerne er ”al dente”

Tilsæt de kogte kartofler og muslingerne og herefter muslingesaucen. Varm op og server.

 

Server fisken i fadet, så folk selv kan tage. Kom saucen udover de spændstige grøntsager, og server det med evt. lidt brøndkarse og skovsyre. Det kan også sagtens være dine egne krydderurtefavoritter. 

Billeder fra opskriften

2

Kommentarer

  • Connie M.

    Ser virkelig dejligt ud ...velbekomme!

    • Jesper Vollmer

      Tro mig, det er det… ☺️

  • Jonna J.

    Ser bare skønt og appetitligt/lækkert ud 😊🥂

    • Jesper Vollmer

      Så bare vent til du smager det… 😊

  • Pernille b.

    Ser bestemt ud til at være en lækker ret men er det ikke en fejl at muslingerne først skal “steges”, derefter koges i 10 min og så igen have varme når de tilsættes grønsagerne ?
    Følges opskriften er det rundt regnet 15 min og det lyder af alt for meget i min muslinge verden da de normalt kun skal have nogle minutter da alt derover vil resultere i at de bliver som gummi.
    Havde været rart hvis opskriften var delt imens det var sæson for friske ærter for det er jo umuligt at få sådanne på denne tid af året……..

    • Jesper Vollmer

      Det Theis bruger muslingerne mest til her, er at få smag ud af dem til den fantastiske sauce. Så kompromiset bliver, at muslingerne får lidt længere tid, end hvis de “kun” skulle dampes.
      Og ja du har ret i, at ærterne er lige det seneste ifht. sæsonen. Den hænger på mig og min planlægning 🫣
      Jesper

Skriv en kommentar

Du skal være medlem for at kunne skrive kommentarer.