Kulmule - sauce blanquette

Tilberedningstid 30-60 minutter

Ingredienser

4 personer
  • Fisken

  • 600 gram kulmule

  • Sylt

  • 1 stk. skalotteløg

  • 0,50 stk. agurk

  • 2 håndfulde friske ærter

  • 2 dl. lys lagereddike

  • 1 dl. vand

  • 1 dl. sukker

  • 1 passende mængde krydderurter: dild, kørvel, purløg

  • Garniture

  • 20 stk. grønne asparges

  • 1 stk. surdejsbrød

  • Sauce blanquette

  • 200 gram smør

  • 2 dl. hønsebouillon

  • 1 stk. æg

  • 2 stk. æggeblommer

  • 2 spsk. creme fraiche 38%

  • 0,50 stk. citron, saften

Fremgangsmåde

Sylt:
- Begynd med den syltede garniture, ved at koge lagen af eddike, vand og sukker op, til sukkeret er opløst. 
- Skæl løget, og skær det i skiver, og hæld den kogende lage indover. 
- Skær agurken i tændstikstørrelser, men vent med at komme dem i lagen, til den er kold. 
- Bælg ærterne, og kom dem med i lagen. 
- Urterne gemmer du til lige inden servering, hvor du sigter lagen fra grøntsagerne, og vender urterne sammen med dem. 

Fisken:
- Gå fileterne efter for ben, og del dem i 4 stykker. Se tricket i filmen, hvordan jeg gør med tykkelsen, så de bliver ens alle 4. 
- Krydr en plade med olie og salt, læg fisken på med skindet opad. Hold dem klar til senere.

Garnituren:
- Knæk enderne af aspargesene, og hold dem klar til panden i sidste øjeblik. 
- Bræk brødet i grove stykker, og bag dem i en 200° varm ovn i 10 min. 

- Skru ovnen ned på 150° og bag fisken i 8-10 min. til skindet kan trækkes af. 

Sauce blanquette:
- Smelt smørret i en kasserolle, og kom bouillonen op i også. I en høj beholder stavblender du æg, æggeblommer, creme fraiche og citronsaft med den varme smør/bouillon. Kom det tilbage i kasserollen, og varm det lidt op, mens du pisker, til det tykner lidt mere. Smag til med salt og citron. Stavblend saucen, så den skummer fint. 

Asparges:
- De steges kort tid i lidt smør på en varm pande. Krydr med salt og peber. 

Anretningen:
- Kom fisken i bunden af tallerkenen, kom saucen på, og top op med den sigtede sylt med urterne. Server brød og asparges ved siden af. 

Billeder fra opskriften

1

Kommentarer

  • Lene L.

    Det ser lækkert ud. Det må prøves.
    Vh Lene

  • Else A.

    Har en pighvar på ca 1 kilo i køleskabet til i aften. Den sovs må jeg prøve. Fisken købte jeg for 50kr😀 👍😀🥂

  • Susanne B.

    Den plade du brugte til fisken, fåes den i shoppen

    • Jesper Vollmer

      Jeps… det er den store af dem.
      Jesper

  • Susanne B.

    Uhm lækkert det skal vi have i morgen når fiskemanden kommer😀

  • Jonna J.

    Hej Jesper
    Skøn ret, jeg brugte torsk, det var ok. Den lille sylt var skøn.
    Sååååsen gik i begyndelsen ok, jeg brugte creme fraiche 18% den var lidt længe om at tykne, men ok. Så gjorde jeg nok den fejl lige at sende en lille stråle citronsaft i. Da jeg serverede virkede det som om såååååsen skilte en smule. Smagen var dog ok. Skal hilse fra manden min og sige det smagte meget fint alligevel.
    Bedste hilsner fra Jonna

    • Jesper Vollmer

      Det lyder som en næsten succes…
      Hvis det sidste du gør, er at stavblende den, burde det samle den fint.
      Jesper

  • Janni B.

    Ser lækkert ud. Har en Lange i fryseren. Den kan vel også bruges?

    • Jesper Vollmer

      Sagtens ja…

  • Anders S.

    Det var super nemt alt lave - og gik hjem med et rent 12-tal hos fruen. Tog en knastør Riesling til.

  • Anders S.

    Det var super nemt alt lave - og gik hjem med et rent 12-tal hos fruen. Tog en knastør Riesling til.

    • Jesper Vollmer

      For Sørensen da Anders…
      Det er sgu da rar læsning.
      Jesper

  • Anne L.

    Super god ret. Nem at lave

  • Anne L.

    Super god ret. Nem at lave

  • Pia T.

    Sad lige i skabet, og sovsen supernem 👍

  • Dan M.

    Hej Jesper - så fik jeg også prøvet denne skønne ret. Nem at lave og hold nu op, hvor smager den sauce 'forfærdelig' godt - av, av og av - man hører englene synge. Som min søn sagde, da han lige kom forbi og fik lov at taste: 'der skal jo laves dobbeltportion, hvis jeg skal spise med'😀
    Elementernes sammensætning med fisken, sauce, den sprøde garniture og brødet til lige at dyppe i suacen - wooow, det er godt det her - og så feder det næsten ikke😂😂😂 Dbh. Dan

    • Jesper Vollmer

      Hej Dan
      Sidder lige på computeren, og så skriver du i det samme.
      Hvor er det lækker læsning. ja det er en fræk sauce ikk´? Hvis du en dag står med en helt intens "rigtig" hønsefond, skal du prøve den med det. Det løfter den endnu mere.
      Brødet var lidt en indskydelse. Hvad har man mest lyst til, når der er en dejlig sauce på tallerkenen, noget sprødt og svampet brød at "tørre" op med. ☺️
      Jeg er vild med, at det er blevet et hit i familien. Så kan I slanke jer med nogen af alle de sunde retter herinde. Kålsalat - Tun Nicoise - Dahl - Ratatouille - Græskarsalat og den seneste kylling med sauce Velouté...
      Tak for roserne...
      Jesper

  • Dan M.

    Herligt - Hønsefond - tak for tippet Jesper. Den skal jeg erindre. God Bededagsferie til jer😀

    • Jesper Vollmer

      Selvtak, og rigtig god Bededagsferie til dig også :)
      Jesper

  • Martin S.

    Kære Jesper.
    Det ser fantastisk ud. Det må simpelthen prøves. Selvom jeg nok nøjes med at sylte den portion konen, skal have, da mine smagsløg desværre er meget syreforskrækkede. Asier og syltede agurker er simpelthen det værste man kan byde mig :). Så blancherer jeg nok lige hurtigt løg og ærter til mig selv og tager agurken rå.
    Et lille tip til folket derude. Smørstegte grønne asparges er gudespise. Dog skal i prøve at rive lidt citronskal og parmesan henover dem. Det er bare prikken over det berømte i.

  • Dan M.

    Kære Martin S.
    Jeg tillader mig lige at gå lidt i rette med dig. Jeg respekterer naturligvis det forhold, at syltede asier og agurker ikke lige er til din smag. Men jeg vil gerne slå et slag for at du prøver denne sylt. Den nærmer sig på ingen måde hverken smagen af asier, eller syltede agurker. Derimod har den en herlig smagsvarians i samspil med de forskellige elementer, der samtidig giver et herligt knasende element der passer fantastisk til retten. Tror faktisk du vil blive positivt overrasket. Du må lige vise lidt mod - prøv da lige en enkelt gang😀

  • Bente J.

    Nøj for en lækker sauce og lettere at tilberede end jeg havde forestillet mig

  • Michala f.

    Den må prøves - elsssker kulmule. Sovsen har jeg længe lovet mig selv at lære at lave. Ser måske for meget masterchef ... :-)

Skriv en kommentar

Du skal være medlem for at kunne skrive kommentarer.