Ingredienser
Krondyr alternativt kalv, okse eller lam ;)
1 stk. lårtunge
4 stk. Tomahawkkoteletter
1 dusk timian
1 stk. hvidløg
1 spsk. olie og smør til stegning
Romesco
4 røde peberfrugter
2 store tomater
6 spsk. olivenolie
3 cm. chili
170 gram mandler
2 spsk. eddike
1 fed hvidløg
1 spsk. Hakket persille
Rösti
2 stk. bagekartofler
1 stk. rødløg
1 dusk timian
2 spsk. olie til stegning
Fremgangsmåde
Som skrevet i ingredienslisten, så kan du altså sagtens lave den her ret med andet end Kronhjort. Du kan gøre det hele på præcis samme måde med andre former for kød.
Vend peberfrugterne og tomaterne i lidt olivenolie, og smid dem i ovnen ved 200° i 15 min.
Imens det bager, kan du starte på röstien, ved at rive kartoflerne på den grove side af rivejernet, vende det sammen med 1 spsk. salt, og lad det så stå og safte lidt i 10 minutters tid i en sigte, så vandet kan løbe fra.
Pres nu det sidste vand ud med hænderne, og vend det sammen med det snittede rødløg og den hakkede timian.
På en pande varmer du olie op, og kommer du den revne masse på i et lag på ca. 1 cm. i tykkelsen, tryk den helt sammen med en ske eller palet. Steg den i 5-8 min. til den har en flot gylden overflade. Sæt den ind i ovnen, når du tager peberfrugter og tomater ud. Giv den ca. 20 min. ved 180°.
Skær tomaterne og peberfrugterne groft ud, når de er til at håndtere pga. varmen. Du kan lige fjerne så meget du kan af skrællen på peberfrugterne, og kernerne også. Tomaterne skal du bruge det hele af. Kom det op i en foodprocessor sammen med hvidløg, chili, eddike og mandler. Smag det til med lidt salt.
Ud med röstien, og vend den om på panden, ved lige at lægge den på et grydelåg, og lad den glide over på panden igen med den anden side opad. Steg den gylden på komfuret.
Steg først lårtungen af. Den skal have længst tid. Varm pande - høj varme - kun olie. Lad den få en flot farve hele vejen rundt. Skru ned for varmen til 7 ud af 10 og kom en stor klat smør på sammen med salt og peber, timian og hvidløget.
Drej kødet, så den ligger "opad". Tip panden på skrå, og pøs nu smørret over kødet igen og igen, til det har en smuk ensartet farve. Kom det i ovnen ved 200° i 4 min. og tag det ud og pak det ind i staniol og et viskestykke, imens koteletterne steges.
Samme princip her. Høj varme - kun olie - flot stegeskorpe. Skru ned for varmen, og gør det samme med lårtungen med smørret og urterne. Tag dem af panden, og lad dem trække færdigt i et par minutter.
Lun rösti og Romesco op, og servér det hele sammen.
Husk du kan bruge alle former for kød på denne måde. Lårtunger og koteletter opfører sig ens uanset dyret.