Ingredienser
Fuglen
1 hel kylling (evt. Løgismose)
1 hel citron
5 stilke timian
5 stilke bredbladet persille
500 gram kartofler
500 gram skalotteløg
1 helt hvidløg
2 spsk. olivenolie
3 stilke timian, kun bladene
1 passende mængde salt og peber
1 tsk. piment d´espalette
Kantarelsauce
400 gram rensede kantareller
25 gram smør
1 helt skalotteløg
2 fed hvidløg
3 kviste timian, kun bladene
1 dl. hvidvin
4 dl. piskefløde
1 passende mængde salt og peber
1 spsk. Mushroom Garum (Noma) hvis muligt...
Fremgangsmåde
Ovnen forvarmes til 240°
Løgne pilles og evt. halveres. Kartoflerne skylles og afhængig af størrelsen skæres de i kvarte eller halveres. Vend dem med lidt olivenolie, salt, friskkværnet sort peber, piment d´espalette, timianblade og revet skal af en citron. Fordeles i bunden af et ildfast fad med det hele hvidløg som er halveret og lagt med skærefladen ned ad.
Kyllingen smøres godt ind i olivenolie og krydres med salt. Den fyldes med salt, friskkværnet sort peber, timian, persille, citron. Lægges ovenpå kartofler og løg, og steges i ovnen ved de 240° i 24 min.
Efter de 24 min. skrues ovnen ned på 160°, og fuglen får 30 min. mere.
Tag kyllingen ud og lad den hvile i 20 min. hvorefter man skærer lårene af og lægger dem tilbage i det ildfaste fad med ovenpå løg og kartofler, og giver dem 30 min. mere. Evt. lidt grill til allersidst, hvis du vil have dem helt sprøde i skindet.
Imens trækker kyllingebrysterne færdige på skroget på køkkenbordet.
I mellemtiden laves kantarelsaucen, hvor man forinden har ordnet kantareller (ikke i vand, men børstet dem rene).
De sauteres i brunet smør og tilsættes de finthakkede skalotteløg, hvidløg og timian. På med hvidvin som reduceres til det halve. Kom fløden på og reducer til passende konsistens. Smages til med salt, friskkværnet sort peber og citronsaft.
Har du lyst, så smag til med Mushroom Garum fra Noma. (Det kan dog undværes;)
I sidste øjeblik kommer du lidt hakket persille i svampene.
Kyllingelårene tages ud af ovnen og brysterne skæres fra skroget og det hele er klar til servering.
Hæld gerne noget af kyllingsaften i kantarelsaucen.
Hvis du synes, så server evt. en lille grøn salat til.