Helstegt kylling - Jakob

Tilberedningstid 1-2 timer

Ingredienser

4 personer
  • Fuglen

  • 1 hel kylling (evt. Løgismose)

  • 1 hel citron

  • 5 stilke timian

  • 5 stilke bredbladet persille

  • 500 gram kartofler

  • 500 gram skalotteløg

  • 1 helt hvidløg

  • 2 spsk. olivenolie

  • 3 stilke timian, kun bladene

  • 1 passende mængde salt og peber

  • 1 tsk. piment d´espalette

  • Kantarelsauce

  • 400 gram rensede kantareller

  • 25 gram smør

  • 1 helt skalotteløg

  • 2 fed hvidløg

  • 3 kviste timian, kun bladene

  • 1 dl. hvidvin

  • 4 dl. piskefløde

  • 1 passende mængde salt og peber

  • 1 spsk. Mushroom Garum (Noma) hvis muligt...

Fremgangsmåde

Ovnen forvarmes til 240°

Løgne pilles og evt. halveres. Kartoflerne skylles og afhængig af størrelsen skæres de i kvarte eller halveres. Vend dem med lidt olivenolie, salt, friskkværnet sort peber, piment d´espalette, timianblade og revet skal af en citron. Fordeles i bunden af et ildfast fad med det hele hvidløg som er halveret og lagt med skærefladen ned ad.

Kyllingen smøres godt ind i olivenolie og krydres med salt. Den fyldes med salt, friskkværnet sort peber, timian, persille, citron. Lægges ovenpå kartofler og løg, og steges i ovnen ved de 240° i 24 min.

Efter de 24 min. skrues ovnen ned på 160°, og fuglen får 30 min. mere. 

Tag kyllingen ud og lad den hvile i 20 min. hvorefter man skærer lårene af og lægger dem tilbage i det ildfaste fad med ovenpå løg og kartofler, og giver dem 30 min. mere. Evt. lidt grill til allersidst, hvis du vil have dem helt sprøde i skindet.  

Imens trækker kyllingebrysterne færdige på skroget på køkkenbordet. 

I mellemtiden laves kantarelsaucen, hvor man forinden har ordnet kantareller (ikke i vand, men børstet dem rene).

De sauteres i brunet smør og tilsættes de finthakkede skalotteløg, hvidløg og timian. På med hvidvin som reduceres til det halve. Kom fløden på og reducer til passende konsistens. Smages til med salt, friskkværnet sort peber og citronsaft.
Har du lyst, så smag til med Mushroom Garum fra Noma. (Det kan dog undværes;)
I sidste øjeblik kommer du lidt hakket persille i svampene. 

Kyllingelårene tages ud af ovnen og brysterne skæres fra skroget og det hele er klar til servering.

Hæld gerne noget af kyllingsaften i kantarelsaucen.

Hvis du synes, så server evt. en lille grøn salat til. 

 

Billeder fra opskriften

2

Kommentarer

  • Kirsten L.

    Hej Jesper.
    Ser spændende ud, skal helt sikkert prøves. Gik jeg glip af noget i sidste uge...?
    Mvh Kirsten

    • Jesper Vollmer

      Om du gik glip af hvad?

  • Søren D.

    Det skal jeg lave snart. Den ser rigtig spændende ud. Selvom det ikke er must-have så skal jeg prøve den Mushhroom Garum
    Og godt der kommer en kyllingeret med. Selvom jeg har ønsket en tidligere, så kan jeg godt komme i tanke om et par stykker mere

  • Rasmus B.

    Kære Jesper
    Tak for et par skønne opskrifter med Jakob de Neergaard. Gerne endnu mere af det og jeres fantastiske kemi og gamle historier 🙌 Og hvilken timing med nyheden om hans tilbagevenden til kroen.
    To spørgsmål:
    1) Er det Løgismose kyllingen, der anvendes i videoen?
    2) I videoen siger du, at kyllingen har fået de 24 minutter på 240 og derefter 30 min på 160, mens den stadig er hel og lårene ikke er skåret fra. Passer det? Eller er det korrekte at følge tekstbeskrivelsen?
    Mvh Rasmus

    • Jesper Vollmer

      Hej Rasmus
      Du har ret, det var forvirrende skrevet. Jeg har nu rettet til, så der står det samme, som vi gjorde i køkkenet, og som du ser i filmen.
      Tak for tippet...

  • Astrid P.

    Så megen hygge og så lækker mad. IH hvor er det dejligt!!

  • Jane H.

    Lækker opskrift . Herlig og kompetent undervisning fra Jer to .

  • Asger M.

    Nu er der desværre noget galt med at man kan se videoen igen
    MVH Asger Michelsen

    • Jesper Vollmer

      Kan du ikke se videoen? Den virker fint her og andre steder...

    • Asger M.

      Tak for svaret det var mit viruspogram Der drillede

  • Jonna J.

    Altså I to 😊 et par gudsbenådede kokke og sjove fyre. I vores hus kunne vi ligefrem både dufte og smage, mundvandet var på vej ud.
    Denne ret må og skal prøves. 😅☺️ Tak for dig Jesper og dine kokkevenner

    • Jesper Vollmer

      Åååhh Jonna dog ☺️☺️☺️

  • Gudrun A.

    En fin opskrift, der lyder super lækker ...
    Hvor kommer Piment D'espeletten ind i retten?

    • Jesper Vollmer

      Aaahh retter lige til. Det kommer vi i løg og kartoffelkrydringen.

  • Vibeke D.

    Wauw!!! Dén måde at tilberede en kylling !
    Jeg havde dog fejlbedømt tiden(man SKAL læse HELE opskriften inden man starter😂😅😂) - så vi fik meget sen aftensmad. Sovsen blev en lidt snydesovs … men godt med fløde … men aldrig har vi fået så lækkert , mørt og så velsmagende kyllingebryst! Og da vi jo kun fik denne ret til aftensmad , så blev der ikke så meget kartoffel/løg blanding til rest ! Mums!
    Så i morgen resten af brystet og lår ….

  • Finn J.

    Det skal simpelthen prøves. Nu kan man jo ikke få kantareller hele året, hvad er det bedste alternativ til kantareller?
    Her hos os bruger vi altid hopballe kylling, vi bor ca 5 min fra hopballe mølle, og der har de den lækreste gårdbutik. Mums 👍👍👍

    • Jesper Vollmer

      I know… men du kan altså lave en god svampecreme på markchampion også. Bare brug samme mængder.

  • Elisabeth B.

    Bruger I også varmluft her?

    • Jesper Vollmer

      Ja varmluft…

  • Vibeke D.

    Okay så: Varmluft !
    Dét må jeg så gøre næste gang (som bliver 3, gang at tilberede på denne måde! ) For når der ikke dyår varluft fra start , så tænker jeg alm. ovnfunktion!)
    Men ægtemanden længtes efter rodfrugter - så: Kyllingen (Fra Føtex - på tilbud til mig 😜 - De danske familiegårde -) kom på bunden af diverse rodfrugter (men med citronskal og tørrede krydderurter ) og igen fantastisk kyllingebryst i aften .
    Og det der med vingerne , Jakob!!!! Denne her vinge-elsker siger TAK!

    • Jesper Vollmer

      Det lyder fantastisk Vibeke...

Skriv en kommentar

Du skal være medlem for at kunne skrive kommentarer.