Grønlangkål

Tilberedningstid 15-30 minutter

Ingredienser

4 personer
  • Grønlangkål

  • 700 g grønkål

  • 1 stk løg

  • 50 g smør

  • 3 spsk mel

  • 3 dl mælk

  • 2 dl piskefløde

  • 2 spsk æbleeddike

  • 0,50 tsk muskat

  • 0,50 spsk sukker

Fremgangsmåde

Pluk kålen fra den grove del af stilken

Skyl det grundigt i rigeligt vand, og kog det i saltet vand i 10 min. Sigt det, og pres med bagsiden af en ske det sidste vand ud af kålen, men gem noget af kogelagen. Hak kålen groft. 

Imens kålen koger, laver du saucen, ved at smelte smørret, komme melet i og bage det lidt af i bunden af gryden. I med mælken og pisk forsigtigt, indtil det koger, hvorefter du giver den gas med piskeriset, så du får alle klumperne væk. Skru helt ned for varmen, og smag til med salt, peber, muskat og æbleeddiken. 

I med kål og de snittede læg, og kom fløden i. Justér konsistensen med den overskydende kogelage. Smag til smag til smag til... Og lade det varme godt igennem, så løgene bliver tilberedt lidt. 

Servér grønlangkålen til enten dunser, skinke, hamburgerryg, medister etc. 

Billeder fra opskriften

Kommentarer

  • Jane B.

    Har ikke smagt din model - endnu!
    Har du prøvet vendelbogrønkål?? Kender du den? DEN er super.
    Vh og god jul - Jane

    • Hannah H.

      Hej Jane hvad er vendelbogrønkål!? Se evt. mit spørgsmål til Jesper længer nede. Mvh. Hannah

  • Jonna S.

    Sønderjysk grønlangkål er heller ik ringe 😉

    • Hannah H.

      Hej Jonna, hvordan laver du det?

  • Birgitte L.

    Jeg er vant til at der kommer kartofler i grønlangkålen - hvordan kan jeg supplere kartoflerne til din opskrift? Mvh

    • Bente P.

      Ja sønderjysk grønlangkål uhm. Også sønderjysk hvidkål - det er guf lige her til jul. 🤶🤶

  • Mette S.

    Intet slår sønderjysk grønkål!
    Heller ikke selv om din Jesper, højst sandsynligt smager ganske udmærket.🤪

  • Rina R.

    Mums hvor ser det skønt ud, det skal snart prøves af.😋

  • Mona K.

    Altså vendsysselsk grønlangkål er bare fantastisk.....den med sovsen er ikke lige mig.....

    • Hannah H.

      Hvordan laver du det? Efterlyser nemlig en anden måde at lave det på? Mvh. Hannah

    • Jonna S.

      Hej Hannah
      Sønderjysk grønlangkål til 4 personer:
      2 pk. hakket grønkål
      1 pk. hakket hvidkål
      4 kogte og mosede kartofler
      2,5 dl fløde
      100 g smør
      Velbekomme / jonna

    • Jonna S.

      Hej Hannah
      Sønderjysk grønlangkål til 4 personer:
      2 pk. hakket grønkål
      1 pk. hakket hvidkål
      4 kogte og mosede kartofler
      2,5 dl fløde
      100 g smør
      Velbekomme / jonna
      Glemte lige lidt spaj/væske fra fx hamborgryg eller røget bacon

    • Hannah H.

      Mange tak! Det må prøves 👍

  • Annemarie M.

    Er igang med at lave netop denne opskrift for 2. gang denne jul, og jeg glæder mig til at spise 👍🙂
    Så lækkert med friske løg.
    Og godt nytår til alle🍾🥂
    Vh Annemarie

  • Sussi S.

    Hej Jesper, Hvor kommer æbleeddiken ind? Der er hul .....i opskriften :) Bh og god weeekend Sussi

    • Jesper Vollmer

      Tak Sussi
      Hermed rettet til... Den skal i, når der smages til !
      Jesper

  • Ea S.

    Hej Jesper
    Tak for dejlig opskrift på grønlangkål, det har jeg ikke spist siden jeg var barn, nu får vi det med jævne mellemrum og ikke kun til jul.
    Mvh Ea

    • Jesper Vollmer

      Dejligt Ea
      Jeg havde slet ikke regnet med, at få en kommentar på kålen på den her tid på sæsonen, men rart at vide, at den fungerer resten af året.
      Jesper

  • Lotte P.

    Hvordan kan det være at min grønlangkål blev militærgrøn.🤷‍♀️. Smagte godt men så ikke superlækkert ud som dit. 🤥😅Mvh og god påske 🐣

    • Jesper Vollmer

      Det eneste jeg kan tænke mig er, at det har kogt for længe. Hold du dig til de ti min. ?
      Jesper

  • Lotte P.

    Nej det gjorde jeg nok ikke 😱. Tak for svar

  • Hannah H.

    Hej Jesper, min mormor lavede grønlangkål som var mere kål end sovs. Den var cremet og tyk. Mindes at hun hakkede den kogte grønkål i kødhakkeren og så tror jeg hun puttede det i en opbagning, men det er ikke helt lykkedes for mig endnu! Har du et tip,for jeg synes din smager godt, men som sagt er det mere hvidsovs med kål i, sorry. Er ellers blevet flittig bruger af dine dejlige opskrifter. Men måske du har et tip til mig.

    • Jesper Vollmer

      Hej Hannah
      Det er jo "bare" min konsistens, der er mere sovset end din mormors. Du justerer bare mængden af kål mod mængden af sovs. Lav din kål, og så kom bare lidt sovs i ad gangen, til du rammer din mormors !
      Jesper

Skriv en kommentar

Du skal være medlem for at kunne skrive kommentarer.