Ingredienser
Dejen giver 12 stk.
1 pakke gær
2 dl. lunken mælk
50 gram sukker
175 gram blødt smør
1 stk. æg
1 tsk. salt
1 tsk. stødt kardemomme
500 gram hvedemel
Vaniljecreme
0,50 stk. vaniljestang
2,50 dl. mælk
80 gram sukker
2 stk. æggeblommer
25 gram maizena
100 gram marcipan til fyld
1 stk. æg til pensling
Topping og glasur
100 gram mørk chokolade
200 gram flormelis
2 spsk. æggehvide
2 tsk. frugtfarve rød og grøn
4 tsk. hakkede mandler
4 tsk. frysetørret hindbær
Fremgangsmåde
Dejen:
- Rør gæren ud i mælken. Pisk sukker, smør, æg, salt og kardemomme i. Rør derefter melet i og rør derefter dejen i ca. 5 min. til den er glat og ensartet. Brug gerne ene røremaskine. Lad dejen hæve et lunt sted i 45-60 min.
Vaniljecreme:
- Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud. Brin mælk i kog i en gryde sammen med 40 g. af sukkeret og vaniljekornene. Pisk æggeblommerne sammen med de resterende 40 g sukker i maizena i en skål. Pisk halvdelen af den varme mælk i æggene og hæld derefter æggemassen tilbage i gryden. Lad massen koge op under piskning, til den tykner, og fortsæt med at piske i ca. 1 min. Hæld cremen i en skål, og dæk med madfilm. Stil cremen på køl.
Samling:
- Rul dejen ud i ca. 1 cm. tykkelse, og del den i 12 stykker på ca. 10 x 10 cm. Fordel vaniljecremen og marcipanen på hvert dejstykke. Fold hvert hjørne ind over midten, og luk de sidste huller også. Rul bollerne forsigtigt på samlingen, så de bliver helt lukkede og stramme. Pensl dem med det sammenpiskede æg, og lad dem efterhæve ca. 30 min.
- tænd ovnen på 200° og bag bollerne i 12 min. til de er flot gyldne på toppen. Lad fastelavnsbollerne køle lidt af.
Topping og glasur:
- Hak chokoladen og smelt den forsigtigt i et vandbad.
- Fordel flormelis i 2 skåle, og kom æggehvide og frugtfarve i hver.
- Pynt 4 boller med hver topping. Kom lidt hakkede mandler på chokoladen og frysetørret hindbær på de lyserøde.