Fastelavnsboller

Tilberedningstid 2+ timer

Ingredienser

4 personer
  • Dejen giver 12 stk.

  • 1 pakke gær

  • 2 dl. lunken mælk

  • 50 gram sukker

  • 175 gram blødt smør

  • 1 stk. æg

  • 1 tsk. salt

  • 1 tsk. stødt kardemomme

  • 500 gram hvedemel

  • Vaniljecreme

  • 0,50 stk. vaniljestang

  • 2,50 dl. mælk

  • 80 gram sukker

  • 2 stk. æggeblommer

  • 25 gram maizena

  • 100 gram marcipan til fyld

  • 1 stk. æg til pensling

  • Topping og glasur

  • 100 gram mørk chokolade

  • 200 gram flormelis

  • 2 spsk. æggehvide

  • 2 tsk. frugtfarve rød og grøn

  • 4 tsk. hakkede mandler

  • 4 tsk. frysetørret hindbær

Fremgangsmåde

Dejen:
- Rør gæren ud i mælken. Pisk sukker, smør, æg, salt og kardemomme i. Rør derefter melet i og rør derefter dejen i ca. 5 min. til den er glat og ensartet. Brug gerne ene røremaskine. Lad dejen hæve et lunt sted i 45-60 min. 

Vaniljecreme:
- Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud. Brin mælk i kog i en gryde sammen med 40 g. af sukkeret og vaniljekornene. Pisk æggeblommerne sammen med de resterende 40 g sukker i maizena i en skål. Pisk halvdelen af den varme mælk i æggene og hæld derefter æggemassen tilbage i gryden. Lad massen koge op under piskning, til den tykner, og fortsæt med at piske i ca. 1 min. Hæld cremen i en skål, og dæk med madfilm. Stil cremen på køl. 

Samling:
- Rul dejen ud i ca. 1 cm. tykkelse, og del den i 12 stykker på ca. 10 x 10 cm. Fordel vaniljecremen og marcipanen på hvert dejstykke. Fold hvert hjørne ind over midten, og luk de sidste huller også. Rul bollerne forsigtigt på samlingen, så de bliver helt lukkede og stramme. Pensl dem med det sammenpiskede æg, og lad dem efterhæve ca. 30 min. 
- tænd ovnen på 200° og bag bollerne i 12 min. til de er flot gyldne på toppen. Lad fastelavnsbollerne køle lidt af. 

Topping og glasur:  
- Hak chokoladen og smelt den forsigtigt i et vandbad. 

- Fordel flormelis i 2 skåle, og kom æggehvide og frugtfarve i hver. 

- Pynt 4 boller med hver topping. Kom lidt hakkede mandler på chokoladen og frysetørret hindbær på de lyserøde. 

Billeder fra opskriften

10

Køkkenredskaber fra opskriften

Husk at alle medlemmer får 10% rabat i shoppen.

Kommentarer

  • Connie M.

    Hej Jesper
    De ser så fine ud ...de skal prøves.
    Hvordan kan det være du satte dem i ovnen ved første hævning ?

    • Jesper Vollmer

      Hej Connie
      Det er ved lige at blive klippet ind i filmen. Du kan næsten halvere hævetiden, ved at komme den under madfilm i ovnen ved 38-40°. Så går det lidt hurtigere.
      Jesper

  • Hellen G.

    De ser så dejlige ud.
    Jeg er vild med svenske Selme

    • Jesper Vollmer

      Det er også altid lækkert! ;)

  • Shirley

    2 x fornøjelse til weekenden :-)
    Bagning og indtagelse

    • Jesper Vollmer

      Rigtig god fornøjelse! :)

  • Hanne B.

    Hej ...
    Hvor køber du de lækre vanilijestænger, supermarkeder?
    mvh Hanne
    p.s. hvor ser de lækre ud dine fastelavnsboller...

    • Jesper Vollmer

      Hej Hanne
      Jeg har købt dem i Meny ja. De koster også 99,- stykket 😝
      Jesper

  • Jette T.

    Skal udskifte min røremaskine, har lige brug for at vide, hvor stor din Kitchen aid er, motor og skålstørrelse.
    Har bagt fastelavnsboller med succes, alt fyld blev i bollen😉

    • Jesper Vollmer

      Hej Jette
      Jeg har den store Kitchenaid med en skål på 6,9 l.
      Jesper

  • Annie A.

    Vi er kun to personer, så 12 fastelavnsboller er mere end vi kan spise.
    Kan man fryse bollerne uden glasur og varme dem den op på et senere tidspunkt.
    Vh Annie

    • Jesper Vollmer

      Hej Annie
      Det kan du sagtens, eller alternativt halvere opskriften...
      Jesper

  • Annie A.

    Tak for svar.
    Begge muligheder kan bruges 😊

Skriv en kommentar

Du skal være medlem for at kunne skrive kommentarer.