Ingredienser
Pandekagen 10-12 stk.
3 stk. æg
60 gram sukker
80 gram hvedemel
60 gram smør
0,50 stk. vaniljestang
2,50 dl. mælk
1 st. appelsin, kun skallen
1 stk. citron, kun skallen
Vaniljeparfait
4 stk. æggeblommer
100 gram sukker
0,50 stk. vaniljestang
5 dl. piskefløde
Appelsinsauce
200 gram sukker
0,50 dl. vand
2 stk. appelsiner
1 dl. Grand Manier
Topping
100 gram mandelsplitter
2 stk. appelsiner
Fremgangsmåde
Vaniljeparfaiten:
Hvis du vil starte med isen, skal den fryse mindst 3 timer. Jeg lavede min dagen før.
- Pisk æggeblommer, sukker og vanilje tykt til en luftig æggesnaps.
Pisk fløden letpisket, altså ikke helt hård og grynet, og vend æggesnapsen sammen med flødeskummet. Kom massen i en afkølet brødform, og sæt den i fryseren til senere.
Pandekagedejen:
- Brun smørret i en gryde under omrøring. Kom mælk, æg, sukker, mel og det brunede smør op i en blender, eller pisk det sammen i en skål med et piskeris. Det er nemmere at få klumperne væk i en blender. Riv skallen af appelsin og citron med op i, og den halve vaniljestang skabes også, og kommes med i dejen. Blend og lad den hvile i køleskabet, imens resten laves.
Appelsinsauce:
- Kom sukkeret i en kasserolle, og gør det vådt med vandet. Kog det op, og lad vandet fordampe. Når vandet er væk, begynder sukkeret og karamellisere stille og roligt. Hold øje med den, og slyng den lidt rundt, til den har en flot mørkegylden farve. Lad være med at bruge en ske eller andet. Så sidder karamellen bare fast på skeen.
- Når karamellen er klar, kommer du appelsinsaft, appelsinskal og Grand Manier op i kasserollen. Pas på, det ikke sprøjter op på din hånd. Lad karamellen opløse sig igen, og kog den lidt ind. Se hvor meget i filmen.
Mandlerne:
- Mandlerne ristes på en tør pande, til de er flot gyldne.
Appelsinfileterne:
- Skræl appelsinerne med en kniv, og skær fileterne ud af frugten. Gem dem til anretningen. Jeg viser det ikke i filmen, men du kan se hvordan bla. i filmen "Fiskefilet".
Pandekagerne:
Varm en pande op til middel varme. Pensl panden med ganske lidt smør, og kom et tyndt lag dej på. Vend pandekagen, når den er klar, og sørg for, at de ikke bliver for stegte. Så bliver de tørre nemlig.
- Anret de lune pandekager med den lune sauce, de sprøde mandler, saftige appelsinfileter med den lækre is skåret i mindre stykker.