Ingredienser
Chili con carne
1 kg. hakket oksekød
2 stk. røde peberfrugter
2 stk. løg
8 fed hvidløg
3 stk. chili (eller mere)
3 stængler bladselleri (gem toppene til pynt)
1 spsk. stødt spidskommen
2 dåser hakkede tomater
3 dl. vand
3 dl. øl (du skal drikke resten)
1 kop stærk kaffe
2 spsk. brun farin
1 dåse butterbeans
1 dåse røde kidneybeans
1 dåse black beans
24 stk. cherrytomater
1 håndfuld mørk chokolade
1 tsk. tabasco
2,50 dl. creme fraiche 38%
Fremgangsmåde
Denne gang laver jeg dobbelt portion. Altså til ca. 8 pers. Når jeg nu alligevel er igang.
Vi skal ha´ gang i alle de kraftige smage her... Og der skal bruges ting som: kaffe, chokolade, spidskommen og øl. Det er med til at give dybde og bitterhed.
Brun dit kød hårdt af i din store støbejernesgryde. Det skal ha´ godt med farve, som er med til at give smag og farve til retten. Gør det lidt ad gangen, for det er svært at holde på varmen i gryden, og dermed få ordentlig farve på, hvis du kommer for meget kød på ad gangen.
Imens kødet steger, kan du skære dine peberfrugter, løg, hvidløg, bladselleri og chili. Tag kødet op af gryden, og steg grøntsagerne af i fedtstoffet fra kødet. Lad også det få lidt farve. Kom spidskommen i nu, så det bliver vækket til live i den varme olie.
Tilbage med kødet og krydr alt godt med salt og peber. De hakkede tomater skal på nu, og giv den evt. lidt ekstra vand, så der er nok væde ved.
Lad alt dette stå og snurre i ca. 30 min. Herefter skal du smide øl, kaffe og brun farin i gryden. Tomaterne og bønnerne skal også med, og så skal det hele simre igen i ca. 15 min. Tilsidst skal chokoladen i, som både runder smagen af og jævner saucen. Og det er så nu, du smager hele herligheden til med ekstra af alt det, du synes den mangler. Husk nu godt med salt og peber. Man skal jo gerne få lyst til mere øl, når man spiser det.
Servér din chili med lidt fed creme fraiche og drys dine blade fra bladsellerien ud over. Jeg plejer ikke at servere ris eller noget til. Måske en sprød salat... Men det er jo op til dig.