Ingredienser
Brunede kartofler
4 håndfulde små kartofler (jeg bruger aspargeskartofler her)
2 håndfulde sukker
1 spsk. smør
1 tsk. salt
Fremgangsmåde
Kog og pil kartoflerne. Pas på ikke at overkoge dem, så de smatter. Så kan der nemlig godt komme grimme nistre i karamellen.
Hold kartoflerne i koldt vand.
Lav karamellen, ved at gøre sukkeret vådt på en pande. Det gør det nemmere at styre farven på karamellen.
Når vandet er fordampet, begynder sukkeret at tage farve. Ryst og rul panden rundt, så farven i karamellen fordeler sig.
Når farven er mørkegylden, kommer du kartoflerne på, ved at løfte dem hurtigt op af vandet med hænderne, så der stadig hænger lidt vand ved. Vandet får karamellen til først at størkne lidt, for derefter at smelte igen, når varmen får fat. Det er her, du kan styre konsistensen på karamellen med lidt mere vand, hvis det hele bliver for tykt.
Slyng kartoflerne rundt i karamellen, og kom smørret ved.
Når vandet igen er fordampet, klistre karamellen igen om kartoflerne. Her giver du den lidt salt, og serverer dem til julebordet.
Husk du sagtens kan gøre det her inden gæsterne kommer. Så du bare skal lune karamellen op igen senere.