Boller i karry

Tilberedningstid 30-60 minutter

Ingredienser

4 personer
  • Boller i karry

  • 500 gram hakket kalv og flæsk

  • 1 spsk. salt og lidt peber

  • 1 stk. løg

  • 1 stk. æg

  • 3 spsk. mel

  • 3 dl. vand

  • 2 liter bouillon (fra 2 terninger)

  • Saucen

  • 1 stk. løg

  • 1 stk. æble

  • 2 spsk. smør

  • 2 spsk. karry

  • 1 tsk. piment d´espalette

  • 3 spsk. mel

  • 1,50 liter af kogelagen fra bollerne

  • Risene

  • 3 dl. basmatiris

  • 4,50 dl. vand

  • 2 tsk. salt

  • Ekstra

  • 1 stk. æble i tern

  • 4 spsk. mangochutnet (se evt. "Pandekylling"

Fremgangsmåde

Lav kødbollerne ved at røre kødet lidt "sejt" med salt og peber. Riv løget i, og saml det hele med ægget og melet til en bouncy fars. Kom vandet i lidt ad gangen, til du rammer den rigtige konsistens. 

I den kogende bouillon med lidt salt kommer du bollerne i. Du kan med fordel bruge en iskugler, men ellers bare brug en ske. Lad dem simre i ca. 5 min, og tag dem op med en hulske, og gem bouillonen. 

Du koger selvfølgelig dine ris, så det passer med, at de er dejlig varme, når retten er færdig. Kog vandet op, i med ris og salt, lad dem simre under låg i 10 min. og lad dem trække under låg, til retten er færdig. 

I en anden gryde steger du dit hakkede løg og æble af i smørret, til det får lidt farve. Kom karry i, og steg det lidt af. Det løfter smagen, at du stager din karry af. I med mel, og bag det godt igennem i gryden. Kom nu en god slat bouillon på, og kog det godt igennem. Kom mere bouillon i, og forsøg at ramme en lidt tykkere men stadig lidt for tynd konsistens. Lad det simre i 10 min, og blend det nu, så det bliver homogent og lige lidt tykkere. Du kan altid jævne det lidt mere med en melryster, hvis du synes, den er for tynd. 

Smag den til med salt og peber, piment d´espalette og evt. lidt af din mangochutney. 

Hak det sidste æble i grove tern, og kom dem op i saucen sammen med bollerne. Kog det kort igennem, og server det med dine varme ris og lidt mangochutney på siden... 

Billeder fra opskriften

Skærmbillede 2020 08 28 Kl. 11.09.40

Køkkenredskaber fra opskriften

Husk at alle medlemmer får 10% rabat i shoppen.

Kommentarer

  • Mette R.

    Mums og så med Mangochutney, det har jeg aldrig tænkt 😋😋 TAK Jesper for alle dine lækre opskrifter og ikke mindst film 😊

    • Jesper Vollmer

      Selv tak Mette
      Det kan man ikke høre for tit ☺️
      Jesper

  • Helle H.

    Hej Jesper,
    denne ret skal jeg lave til min mand i aften :-), men kan du sig hvor på Bornholm man kan købe piment d éspalette?

    • Jesper Vollmer

      Hej Helle
      Jeg ved ikke, om du kan finde det på Bornholm, jeg tvivler altså lidt...
      Jesper

  • Helle H.

    Øv, men tak for svar, finder det i København :-)

  • Anni S.

    Har du prøvet at koge porrestykker i bollevandet når bollerne er færdige, et ekstra plus og porrerne bruges i sovsen.

  • Else

    Lækkert 😘
    Hilsen Else

  • Helle R.

    Så fik jeg også lyst til boller i karry, dejlig ret man vender tilbage til gang på gang. Mine børns livret og vi voksne synes også om denne klassiker. Mango chutney er selvfølgelig et must. Elsker æblestykkerne, de klæder retten.
    I min egen udgave indgår også æbler som jeg lader købe lidt ud i sovsen. Uhmmmm.

  • Henrik M.

    Hej Jesper,
    Kunne du ikke ved lejlighed lave samme ret og give den max gas med alt den fjol og spas du kan komme på?
    Boller i karry som du laver det er og har altid været min livret. Kan spise det hver dag 😄
    Men jeg er nysgerrig på din max gas med fjol og spas version 😄.

    • Jeanette J.

      Hej Henrik
      Her hjemme elsker vi også boller i karry.
      Så hvis du vil hører mit bud på tilbehør kommer det her
      Jeg servere det altid med æble, ananas og banan tern, lidt kokos og ristede salt mandler. Syntes selv det smager ret godt til karry, men er spændt på om Jesper har nogle andre sjove ting som vi kan supplerer med.
      Velbekomme 😉

  • Lis O.

    Hvilken forskel gør det, om man bruger vand eller mælk i en fars? Bollerne er dejligt luftige. Jeg er overrasket over, at de kan trække så meget vand. Gør du også det i en frikadellefars ?

    • Jesper Vollmer

      Hej Lis
      Jeg har bare brugt et gamle mormortrick me vand i farsen. du kan også sagtens bruge mælk. Nogen bruger endda danskvand.
      Og ja det samme gør jeg med mine frikadeller. De bliver så meget mere saftige og luftige...
      Jesper

  • Lis T.

    Hej Jesper.
    Hvad kan jeg bruge i stedet for hvedemel til sovs, når jeg pt er på antiinflammatorisk kost?

    • Jesper Vollmer

      Hej Lis
      Du kan sagtens jævne med maizena. Og så kommer du jo også bare enten havregryn eller noget i selve farsen.
      Jesper

  • Henrik C.

    Er der et alternativ til at bruge svin? Kan du anbefale noget?

    • Jesper Vollmer

      Hej Henrik
      Så ville jeg nok vælge fjerkræ. De bliver også dejlig lette og lyse, hvilket man gerne vil med boller i karry.
      Og så laver min svigermor faktisk tit kylling i karry til os, og DET er "satme" guf 😜
      Jesper

  • Linda j.

    Endnu engang en forrygende opskrift jeg mener ellers at jeg er en nogenlunde til at lave mad men et par små justeringer er ikke af vejen det smagte godt

    • Jesper Vollmer

      Perfekt Linda...
      Man kan altid blive bare lidt bedre...
      Jesper

  • Kirsten M.

    også her fik vi lyst til boller i karry, fantastisk opskrift Jesper🙏

    • Jesper Vollmer

      Tak Kirsten 😜
      Jesper

  • Gitte S.

    Mums - den var god, og meget anderledes end det vi plejer😋. Tak

    • Jesper Vollmer

      Dejligt med lidt mums... 😜
      Jesper

  • Bodil N.

    Hej Jesper
    Hvad gør jeg, når jeg har fået for meget karry i min sovs 😳 kan jeg bruge Mango Chutney som du gjorde med for meget salt ??
    Vh Bodil

    • Peter F.

      Hej Bodil
      Ja det er straks lidt sværere at fjerne. Men du har ret i, at lidt sødme vil balancere styrken. Jeg ville derfor nok bare bruge lidt alm. sukker, da chutneyen jo også er lidt stærk. Du kan i sidste enden være nødt til, at "strække" sovsen lidt. Dvs. at komme mere væske i, og derved få en større mængde. Så bliver den knap så stærk, men du skal måske så jævne den lidt ekstra istedet...
      Håber det giver mening det hele...
      Jesper

    • Tina R.

      Hvis maden bliver for stærk har jeg engang læst et sted, at man skal komme en hel kartoffel uden skræl i gryden og simre med samt tilsætter lidt sukker. Kan det mon passe Jesper 🙃

    • Jesper Vollmer

      Det har jeg aldrig hørt før. Men det skal da prøves en dag.
      Jesper

  • Annett H.

    Tak Jesper.
    Glæder mig til at lave min bardoms ynglings ret - for nu kan mine børnebørn lide boller i karry.:-)
    Jeg har altid brugt Gilleleje vand med brus (fra en sodastream) til mine frikadeller, det gør dem lettere.

    • Jesper Vollmer

      Hej Annett
      Ja boblevand er også godt at putte i. Det giver lige lidt ekstra lethed ja...
      Tak for tippet til mig og andre, der læser med her.
      Jesper

  • Maja S.

    hvad er piment d espalette ? 🙈

    • Jesper Vollmer

      Hej Maja
      Det er et krydderi fra området Espalette i frankrig. Det er en mild chili, der giver en skøn varme i maden. Den er ikke vildt stærk, men smager bare godt...
      Du kan google efter et sted i nærheden af dig, for at købe dette eller købe det over nettet.
      Jesper

  • Maja S.

    ok tak for svar - jeg brugte lidt paprika 😂 og det smagte rigtig godt osse med mango chutney til 🙏🏻 Maja☃️

  • Mette B.

    Hej Jesper.
    Jeg skulle forsøge mig med min livret her, men det blev ikke så godt. Sovsen er meget sød - jeg har sikkert ikke brugt det rigtige æble, men jeg købte dem, jeg synes lignede dine mest. Kan jeg gøre noget i morgen for at redde den? Eller er det bare en ‘ommer’, så jeg bare skal smide det ud? Jeg prøvede at smide mere salt og karry i, men jeg synes ikke rigtigt, det gjorde noget for balancen.
    Mvh. Mette

    • Jesper Vollmer

      Hej Mette
      DET lyder underligt. Uanset HVOR sødt et æble du bruger, kan jeg ikke tro, at det kan gøre 1,5 liter væde plus alt det andet, der også er i for sødt... Det er aldrig sket for mig.
      Jeg har simpelthen ikke et svar på, hvad der kan være sket !
      Håber du vil give det et skud mere...
      Jesper

  • Helle S.

    Hej Jesper. Her får vi boller og selleri i karry, synes sellerien gør meget for retten

  • Lotte

    Ved ikke, om det blir for nørdet, men hvis du laver din egen karry, ville det være spændende at se, har aldrig prøvet det, men ærligt talt fået noget skrald indimellem - også når det er købt i løs vægt til en formue

    • Jesper Vollmer

      Hej Lotte
      Det kan da være, jeg skulle prøve det. Det er ikke noget, jeg har gjort det i endnu...
      Jesper

  • Morten H.

    Hej Jesper
    Kom du lidt flere æbler i bagefter , for kunne se nogen stykker af æbler i den
    MVH
    Morten Hilde

    • Jesper Vollmer

      Hej Morten
      Ja præcis ! Det står også i opskriften. Vores kamera drillede lige der, så det ser man ikke i filmen.
      Jesper

  • Susanne B.

    chili pulver eller flader kan det bruges som erstatning for piment déspatte eller hvad er forskellen?

    • Jesper Vollmer

      Hej Susanne
      Så skal du bare ikke bruge for meget. Chili er stærkere end Piment.
      Jesper

  • Gudrun H.

    Hej Jesper - indtil i aften har boller i karry været lidt kædelige. Tak for god opskrift og smag 😊

    • Jesper Vollmer

      Sådan Gudrun...
      Godt det kan bruges !
      Jesper

  • Else K.

    Hej Jesper
    Lækker opskrift 👍
    Hilsen Else

    • Jesper Vollmer

      Det er jeg SÅ glad for...
      Jesper ☺️

  • Else K.

    Hej Jesper
    Lækker opskrift 👍
    Hilsen Else

  • Inge M.

    Hej Jesper
    Hvilken karry er god eller hvilken vil du anbefale? Synes de5 er svært at finde en god karry.

  • Britt C.

    Jeg har lige kogt kødbollerne. Jeg har tilsat en spsk fint salt til farsen. Kødbollerne er blevet så salte at vi har smidt dem ud. Det ligner at du bruger flagesalt og ikke fint salt. Gør det en forskel? Eller er det bare os der ikke er vant til at spise salt mad?

    • Jesper Vollmer

      Hej Britt
      Det er jeg ked af at høre. Det er altid en balance med salt i maden, men ja du har ret, der er forskel på vægten af en spsk. fint salt og flagesalt. Det er ofte at jeg høre, at folk synes jeg bruger meget salt, deraf også mine store saltkar på bordet, men jeg synes til gengæld ofte, at folk undersalter maden. For når de smager min mad, reagerer de jo oftest med beundring, fordi det smager godt. Det skal jo aldrig være FOR salt, og jeg har da selv prøvet at krydse den grænse nogen gange, og så bliver man ærgerlig. Så det er med at finde sin egen saltbalance i maden, og krydre den, som man bedst selv kan li´ det.
      Håber I vil give bollerne et forsøg mere, og med den rette mængde denne gang.
      Jesper
      Jesper

  • Bjarne J.

    Kødboller kan laves med rent kalv (køber den lokale halalslagters hakket oksekød da det er kalv) går fint til frikadeller og Kødboller. Bruger gerne kokosmælk i min boller/kylling i karry giver en dejlig smag.
    Tror jeg skal lave din boller i karry på torsdag Jesper 👍

  • Bjarne J.

    Kødboller kan laves med rent kalv (køber den lokale halalslagters hakket oksekød da det er kalv) går fint til frikadeller og Kødboller. Bruger gerne kokosmælk i min boller/kylling i karry giver en dejlig smag.
    Tror jeg skal lave din boller i karry på torsdag Jesper 👍

  • Bjarne J.

    Kødboller kan laves med rent kalv (køber den lokale halalslagters hakket oksekød da det er kalv) går fint til frikadeller og Kødboller. Bruger gerne kokosmælk i min boller/kylling i karry giver en dejlig smag.
    Tror jeg skal lave din boller i karry på torsdag Jesper 👍

    • Jesper Vollmer

      Hej Bjarne,
      Ja sagtens.. det er en smagssag og kan selvfølgelig give et lidt andet resultat end min opskrift. Men stadig lækkert 👍 Tak for at dele med os alle i klubben...
      Fik du lavet retten torsdag?

  • Bjarne J.

    Hej Jesper
    Ja det gjorde jeg og det smagte skønt :)
    Mh Bjarne

    • Jesper Vollmer

      Hej Bjarne,
      Skideeee godt 😎
      God aften.

  • Birgit

    Hej Jesper
    Fantastisk opskrift på boller i karry 😊
    Dejligt at få piftet hverdagsretterne op. Du gør det fantastisk 😊
    Hilsen Birgit

  • Tina R.

    Hey
    Følges 1 tsk. piment d´espalette sammen med karry i sovsen. Måske har jeg stirret mig blind, kan ikke se hvornår du skriver det skal i🙃

    • Jesper Vollmer

      Hej Tina
      Du kommer det i, når du smager den til. Jeg retter lige opskriften til, så andre ikke er i tvivl.
      Tak for tippet.
      Jesper

    • Tina R.

      Hej Jesper
      Skønt så gjorde jeg det rigtigt🙏🏻 Smagte virkelig godt. Jeg ser lige der var en video den så jeg ikke måske svaret var der😉
      Men tak

  • Kurt J.

    Hej Jesper. Jeg skyller risene godt og grundigt før brug. Så bliver de endnu mere fluffy og lækre. Jeg har læst et sted, at man bør skylle ris før brug - der er åbenbart en del urenheder og andre ting, som går af. Er der noget om det?

    • Jesper Vollmer

      Ja helt sikkert... Jeg skyller også mine ris.
      Du skyller dem bare 2-3 gange, indtil det hvide "søv" i vandet er væk.
      Jesper

  • Ann B.

    Har lavet boller i karry her til aften. Hold nu op hvor smagte den godt. Tak for dig!!!

    • Jesper Vollmer

      Såååådan…
      ☺️
      Jesper

Skriv en kommentar

Du skal være medlem for at kunne skrive kommentarer.