Ingredienser
Ananas i rom
1 stk stor ananas eller 2 mindre
300 gr sukker
2 stk vaniljestænger
5 cm ingefær
1 flaske mørk rom (bare en billig)
2,50 dl vand
4 kugler vaniljeis
1 passende mængde desserturter
Fremgangsmåde
Jeg ved godt, jeg laver 2 ananas i filmen, men de er også lidt små. Det vigtigste er, at lagen kommer op og næsten dækker ananasen. Du kan også bare vælge at lave 2 alligevel, for så har du til en portion mere... for det smager af mere!
Start med karamellen. Kom sukker og lidt vand i en gryde, og kog vandet væk, til sukkeret begynder og gyldne. Kog videre til du får en dejlig og intens karamel, der selvfølgelig ikke må brænde.
Imens det koger ind, skræller du ananasen, så de brune små prikker kommer væk. Del den i halve.
Skær ingefæren i tynde skiver, og du behøver ikke at skrælle den. Flæk vaniljestængerne, og skab kornene ud.
Når karamellen er flot og mørk, kommer du ingefær og vanilje i. Kom både kornene og stængerne med. Lad det "riste" lidt i karamellen, og kom så både rom og vand i gryden. Pas på, for det sprutter, når rommen rammer den meget varme karamel. Lad det simre til karamellen er blevet opløst igen.
Find en passende gryde eller et dybt fad, der lige nøjagtig kan have ananasen liggende ved siden af hinanden. Derved kan lagen komme helt op og dække.
Sæt den i ovnen ved 250 grader i 2 timer. Sæt uret til 30 min. og vend dem hver halve time...
Når de er møre og saftige, kommer du dem i en plastbøtte med låg i køleskabet til næste dag.
Her kan du så skære hver halve ananas i to dele, og skære stokken væk. Del nu hver kvarte ananas i 3 skiver på langs, og anret dem i en lille skål eller dyb tallerken med lidt af lagen og en kugle is. Pynt evt. med lidt søde urter... citron verbena, lavendel mynte eller andet, du kan lide.