Ingredienser
Giver mindst 16 store.
300 gram hvedemel
2 tsk. vaniljesukker
2 gram kardemomme (1 spsk.)
1 tsk. natron
0,50 tsk. bagepulver
60 gram sukker
0,50 tsk. salt
1 stk. citron, skal og saft
4 stk. æg
4 dl. kærnemælk
25 gram smeltet smør
Fremgangsmåde
Sigt melet i en skål, for at få løsnet klumperne.
Kom alle de andre tørre ting i altså vanilje, kardemomme, natron, bagepulver, salt, sukker og citronskal.
Del æggene i blommer og hvider hver for sig.
I en anden skål kommer du kærnemælk, æggeblommerne, det smeltede smør og citronsaften.
Pisk melblandingen i det våde ad 2-3 omgange, så du er sikker på, at klumperne bliver pisket ordentligt ud. Lad evt. dejen hvile i 15 min, inden du kommer hviderne i.
Pisk æggehviderne helt stive, og vend dem i dejen.
Kom nu dejen i en plastikflaske, og skær hullet i tuden lidt større, så du ikke presser luften ud af dejen.
Har du ikke en flaske, kan du bruge en sprøjtepose eller et par skeer. Det er bare virkelig meget nemmere med en "sutteflaske", som jeg kalder dem.
Varm en æbleskivepande op, så det syder, når du kommer lidt smeltet smør i hvert hul.
Dosér nu dejen til lidt under kanten, da den jo vil vokse i varmen, og derfor vælte ud over kanten, hvis du kommer for meget i.
Så snart den slipper i bunden af panden, tipper du dejen opad med en kødnål eller lignende, så det flydende dej løber ned i bunden. Efterfyld nu lidt dej fra sutteflasken, og så snart du kan dreje den igen, drejer du dem om på siden, og efterfylder igen. Det bliver du ved med, indtil du har dem allesammen helt fyldte og flotte runde. Jeg tror, jeg efterfylder 4-5 gange undervejs. Jo mere umage du gør dig, jo større og fyldigere bliver de.
Vend og drej dem nu, til den midterste kerne af blød dej også bliver gennembagt. Tjek med kødnålen, om der sidder blød dej på den, når du trækker den ud. Så skal de bare have lidt mere.
Spis dem med flormelis og marmelade...