Æbleskiver

Tilberedningstid 30-60 minutter

Ingredienser

4 personer
  • Giver mindst 16 store.

  • 300 gram hvedemel

  • 2 tsk. vaniljesukker

  • 2 gram kardemomme (1 spsk.)

  • 1 tsk. natron

  • 0,50 tsk. bagepulver

  • 60 gram sukker

  • 0,50 tsk. salt

  • 1 stk. citron, skal og saft

  • 4 stk. æg

  • 4 dl. kærnemælk

  • 25 gram smeltet smør

Fremgangsmåde

Sigt melet i en skål, for at få løsnet klumperne. 

Kom alle de andre tørre ting i altså vanilje, kardemomme, natron, bagepulver, salt, sukker og citronskal.

Del æggene i blommer og hvider hver for sig. 

I en anden skål kommer du kærnemælk, æggeblommerne, det smeltede smør og citronsaften. 

Pisk melblandingen i det våde ad 2-3 omgange, så du er sikker på, at klumperne bliver pisket ordentligt ud. Lad evt. dejen hvile i 15 min, inden du kommer hviderne i. 

Pisk æggehviderne helt stive, og vend dem i dejen. 

Kom nu dejen i en plastikflaske, og skær hullet i tuden lidt større, så du ikke presser luften ud af dejen. 
Har du ikke en flaske, kan du bruge en sprøjtepose eller et par skeer. Det er bare virkelig meget nemmere med en "sutteflaske", som jeg kalder dem. 

Varm en æbleskivepande op, så det syder, når du kommer lidt smeltet smør i hvert hul. 

Dosér nu dejen til lidt under kanten, da den jo vil vokse i varmen, og derfor vælte ud over kanten, hvis du kommer for meget i. 

Så snart den slipper i bunden af panden, tipper du dejen opad med en kødnål eller lignende, så det flydende dej løber ned i bunden. Efterfyld nu lidt dej fra sutteflasken, og så snart du kan dreje den igen, drejer du dem om på siden, og efterfylder igen. Det bliver du ved med, indtil du har dem allesammen helt fyldte og flotte runde. Jeg tror, jeg efterfylder 4-5 gange undervejs. Jo mere umage du gør dig, jo større og fyldigere bliver de. 

Vend og drej dem nu, til den midterste kerne af blød dej også bliver gennembagt. Tjek med kødnålen, om der sidder blød dej på den, når du trækker den ud. Så skal de bare have lidt mere. 

Spis dem med flormelis og marmelade...  

 

Billeder fra opskriften

5

Kommentarer

  • Gunvor P.

    Næsten samme opskrift jeg har fra MEGET gamle dage. Dog lærte jeg at piske æggeblommer for sig, og røre natron med lidt kærnemælk. Hvad mon forskellen gør ved dejen????
    Venlig hilsen
    Gunvor

  • Jonna v.

    Hej, hvor køber man det fine juletræ der står på det andet bord 🙃
    Hilsen Jonna.

  • Birgitte N.

    Hej Jesper! Du skriver 2 g kardemomme (1 spsk). Men en spsk kardemomme vejer 6 g. Mon ikke du mener en tsk? Det virker også voldsomt med en spsk 🤔

  • Else F.

    Du mangler en marmeladetragt. Med den kan du altid hælde i sutteflasken uden at spilde dej. Jeg er meget glad for Skepshults pander, men æbleskivepanden virkede skuffende på mig. Måske bliver den bedre, når den er blevet brugt til et utal æbleskiver🫣.💕

    • Jesper Vollmer

      Jeg fandt ud af, at det handler meget om den rigtige temperatur.
      Men ja dem der har sliplet pander, har det nemmere, men det føles mere "rigtigt" med en støbejernspande til det ikke´?
      Jeg har fundet teknikken, så det er bare om at blive ved...
      Jesper

  • Lillian M.

    Skal det være kærnemælk, eller kan almindelig mælk bruges i stedet?

  • Annie A.

    Hej Jesper
    Fine æbleskiver.
    Men jeg var også lidt i tvivl, da jeg kom til kardemommen.
    Mener du 2 gram eller 1 spsk?
    Der er ligesom smagen til forskel - tror jeg 😋.
    Mvh Annie

    • Jesper Vollmer

      Det burde være det samme.
      Mange har tendens til at bruge for lidt kardemomme. Så ikke en teske men spiseske. Jo altså ikke med top vel, men bare strøget 😄
      Det vejer ca. 2 gram...
      Jesper

  • Annie A.

    Hej Jesper
    Tak for svar
    Så må det være min vægt, der ikke vejer nøjagtigt, for på den vejer 1 tsk 2 gram.
    Næste gang vil jeg prøve med 1 spsk.
    Mine æbleskiver smagte faktisk også, som du skriver, for lidt af kardemomme.
    Mvh Annie

Skriv en kommentar

Du skal være medlem for at kunne skrive kommentarer.