Det her er en gratis smagsprøve på Klub Vollmer. Som medlem får du en ny opskrift hver uge. Bliv medlem

Rugbrød

4
  • dag 1
  • 300 gram knækkede rugkerne
  • 300 gram blandede frø og kerner
  • 50 gram surdej (kan sagtens købes)
  • 4 dl. vand
  • dag 2
  • 200 gram rugmel
  • 200 gram hvedemel
  • 25 gram salt
  • 20 gram gær
  • 1 dl. lunt vand
  • 2 spsk. maltmel
  • 2 dl. kærnemælk
  • 2 dl. øl
  • 200 gram tørrede abrikoser
  • 200 gram lyse rosiner

Dag 1: Alt samles, og stilles på køkkenbordet under madfilm natten over. 

Dag 2: Alt resten køres sammen med tingene fra dag 1 på en røremaskine i 10 min. 

Fordel dejen i to forme på 1,5 l. og lad den hæve i ca. 2 timer. 

Sæt formene i ovnen ved 225 grader i 10 min. og skru ned på 180 grader, og bag brødene i ca. 1 time. Hvis du har et termometer, skal kernetemperaturen helst ramme 97 grader. Så er du sikker på, det er færdigbagt. Ellers kan det godt snyde lidt. Det er nemlig ret blødt at trykke på, men det trække færdigt. Så lover jeg dig, det bliver super saftigt. Lad brødene trække i ca. 30 min. 

Gør dig selv en tjeneste, og smag den første endeskive stadig lun og med kold smør på.  

Bliv en del af Klub Vollmer

...om to minutter kan du være i gang med at lære en
lækker ret, som du kan forkæle din familie med allerede i aften.
Du har valgt følgende: Månedligt medlemskab. Første måned er gratis 49,- pr måned herefter.
Du har valgt følgende: Årligt medlemskab. To måneder gratis. 490,- pr år.

Opsig når du vil, til udgangen af indeværende abonnementsperiode. Medlemskabet med første måned gratis gælder kun, hvis du ikke tidligere har været medlem af Klub Vollmer.

Kreditkort ikoner

67 kommentarer

  • Helle R. 2. april 2020 kl. 19:03
    Hej Jesper, vil gerne bage rugbrød men skal zbrikoserns virkelig i hele ? Eller skal de hakkes ? V. H. Helle
  • Jesper Vollmer 2. april 2020 kl. 21:51
    Hej Helle

    Ja de skal bare hele i. Det er nåde rart at spise, og det er super dekorativt, når du skærer en skive. Men kan du ikke li’ de store stykker, kan du sagtens hakke dem lidt.

    Jesper
  • Lis J. 4. april 2020 kl. 08:40
    Hej Jesper. Kan man bruge f.eks havremælk istedet for kærnemælk? Min mand er nemlig mælkeallergiker. Mange hilsner Lis
  • Jesper Vollmer 5. april 2020 kl. 11:29
    Hej Lis

    Det har jeg ikke prøvet, men det kan man helt sikkert. Man kan sige, at kærnemælken giver lidt syre til brødet, men det gør surdejen jo i forvejen. Det vil havremælken nok ikke gøre.

    Men giv det et forsøg, og skriv herinde, om det var vellykket.

    Jesper
  • tina n. 17. april 2020 kl. 14:17
    Halløj er igang m rugbrød, vi er enige om det er 300g knækket rugkerner + 300 g andet korn/frø
    Syntes bare der bude mere vand i jeg er på dag 1.
  • Jesper Vollmer 17. april 2020 kl. 16:42
    Ja det er 300 g. af hver.

    Og du har ret, man tror, det ikke er nok væde, men det er det.

    Stol på mig 😉

    Jesper
  • tina n. 17. april 2020 kl. 16:54
    I Will 😊
  • Nete M. 18. april 2020 kl. 14:33
    Hey
    Har du opskriften på surdejen der skal bruges ?
  • Jesper Vollmer 18. april 2020 kl. 14:49
    Hej Nete

    Jeg lavede en af lige dele rugmel og hvedemel, der røres sammen med fingrene, for at starte den hurtigere op med mikroorganismerne på hænderne.
    Stil den på køkkenbordet med låget på klem i et par dage. Tag lidt fra, og giv den lidt mere mel og vand at leve af.
    Når den duftersurt og bobler, kan den bruges.
    Brug noget af den, og giv den mere mel og vand.

    Opbevares på køl og mades jævnligt...

    Jesper
  • Jesper Vollmer 18. april 2020 kl. 14:56
    Altså rugmel, hvedemel OG vand ikk´? 😜

    Jesper


  • tina n. 18. april 2020 kl. 22:14
    Vildt lækkert brød, jeg undlod rosiner. Nå men har vist ret store rugbrødsforme så de blev noget flade, hvor længe tror du det skal bage hvis hele portionen kommes i en form?
    Og jeg tænker det ikke er varmluft som jeg brugte, kuløren var ret mørk 😊 men dejlig alligevel
  • Helle R. 26. april 2020 kl. 18:47
    Så skal jeg bage rugbrød for 3. Gang. Er vist blevet afhængig for vælger det frem for købe brød!
  • Jesper Vollmer 26. april 2020 kl. 23:27
    3. gang alligevel...?

    Det er oftere end jeg bager det. Hvor er det skøn læsning ☺️

    Jesper
  • Betina A. 28. april 2020 kl. 07:08
    Hej Vollmer
    Jeg er vild med det her rugbrød og bager det til hele familien nu, men noget undre mig. Hvorfor tilsættes surdejen på dag 1, tænker selv, at det er så den kan udvikle sig sammen med korn og frø, men er det rigtigt?
  • Jesper Vollmer 28. april 2020 kl. 15:45
    Hej Betina

    Ja præcis... så udvikles mælkesyrebakterierne endnu mere, og der kommer mere smag i brødet. Du kan faktisk næsten dufte syrligheden under bagningen.

    Jesper
  • Gurli T. 29. april 2020 kl. 17:23
    Yah..... så lykkedes det at bage dine rugbrød der “lyder” rigtig👏1. gang gik det virkelig skidt🙄 skiftede ovnen og formene ud. Det hjalp😂
  • Susan Æ. 30. april 2020 kl. 13:59
    Lunt rugbrød smager fantastisk, jeg tænker på om man evt. kan fryse den rå dej i formen, tø op og bage den dag man skal bruge det. Jeg synes ikke det er det samme når jeg fryser brødet og så tør op. Hvordan opbevarer du brødet så det ikke bliver tørt....
    Hilsen Susan
  • Jesper Vollmer 30. april 2020 kl. 14:31
    Hej Susan

    Jeg holder mine i lufttætte poser, men efter nogle dage, begynder jeg faktisk at riste mine skiver i brødristeren... Bare lige lidt og ikke for hårdt. Så virker det helt friskbagt igen.
    Men jeg ville ikke fryse dejen, men har faktisk aldrig prøvet det. Måske man kan...

    Jesper
  • Merete s. 14. maj 2020 kl. 12:03
    Så har jeg også fået bagt rugbrød
    Det smager så dejligt
    Kh Merete
  • Pia G. 14. maj 2020 kl. 13:55
    Hej :) Jeg er desværre ikke så heldig at have en køkkenmaskine, kan man røre dejen sammen med en almindelig håndmikser? Mvh Pia
  • Jesper Vollmer 14. maj 2020 kl. 23:09
    Hej Pia

    Ja selvfølgelig kan du det. Måske er det endda bedre. Det er bare NEMMERE i en køkkenmaskine.

    Jesper
  • Annette A. 24. maj 2020 kl. 21:22
    Tusinde tak for opskriften til et godt rugbrød. Jeg har aldrig lykkedes med at bage rugbrød, trods mange forsøg. Ikke før nu med din opskrift også smager det ovenikøbet helt fantastisk 🤗
  • Jesper Vollmer 25. maj 2020 kl. 22:57
    Annette hvor er det dejligt at høre. Tænk at det var mig, der skulle knække koden for dig ☺️

    Jesper
  • Anna M. 4. juni 2020 kl. 10:30
    Vi er endelig også i mål med at bage rugbrød nu! Hvis vi tilføjer gulerødder frem for rosiner og abrikoser, skal vi så tilføje mere mel grundet væsken i gulerødderne?
  • Jesper Vollmer 4. juni 2020 kl. 10:36
    Hej Anna

    Nej detr skal du ikke. De tørrede frugter, gør ikke noget ved konsistensen, kun ved smagen.
    Jeg prøvede faktisk forleden at bage brødet uden frugt, og det blev så fint. Så gulerødderne gør ingen forskel...

    Lad mig høre, hvordan det bliver...

    Jesper
  • Anna M. 6. juni 2020 kl. 15:10
    Det er blevet super lækkert :-)
  • Lis c. 24. juli 2020 kl. 11:51
    Hej Jesper
    Jeg har prøvet at bage dit rugbrød men min mand synes at der går lidt kage i det med al den frugt ;-)
    hvad sker der hvis jeg helt udelader det? og hvordan i forhold til bageform og bagetid.

    Med venlig hilsen
    Lis C
  • Jesper Vollmer 24. juli 2020 kl. 12:42
    Hej Lis

    Du kan sagtens bage det uden. Det har jeg prøvet. Og du skal faktisk ikke ændre på noget. Det bager fint alligevel...

    Jesper
  • Maja T. 31. juli 2020 kl. 06:28
    Hej Jesper
    Jeg vil gerne bruge fuldkornsrugmel - er det muligt eller....?
    Hilsen Maja fra Aalborg 😉
  • Jesper Vollmer 3. august 2020 kl. 14:03
    Hej Maja

    Undskyld det sene svar. Jeg har faktisk ikke prøvet med fuldkorn, men jeg tænker, at det vil være helt fint. Hvis du prøver det, så fortæl mig lige, om det fungerer.

    Bh.
    Jesper
  • Lis T. 17. august 2020 kl. 14:46
    Hej Jesper.
    Så har jeg lige bagt rugbrød efter din opskrift. Jeg har bagt rugbrød i mange år, men det her er det bedste. Sikke en smag.
  • Jesper Vollmer 17. august 2020 kl. 14:52
    Hvor er det skøn læsning Lis...

    Elsker at høre det ;)

    Jesper
  • Karin L. 21. august 2020 kl. 08:13
    Hej Jesper!
    Kan man tage dej fra inden bagningen, så man har en surdej til næste gang ? Og i så fald , hvormeget?
  • Jesper Vollmer 21. august 2020 kl. 08:25
    Hej Karin

    Jeg bruger min surdej sådan, at jeg tager det, jeg skal bruge i dejen. Herefter spæder jeg mit glas med surdej op med lidt mere rugmel og hvedemel samt lidt vand. Der er masser af gang i resten i glasset, og den skal jo have ny næring alligevel, for at leve videre.

    Giver det mening?

    Jesper
  • Karin L. 21. august 2020 kl. 08:44
    Det tror jeg😉
  • Solveig A. 16. september 2020 kl. 11:16
    Hvor i alverden kan jeg købe maltmel?
  • Peter F. 17. september 2020 kl. 13:36
    Hej Solveig

    Har du prøvet at Google det? Da jeg lige gjorde det, kom der masser af muligheder op.

    Jeg kan også få det i min lokale Meny. Det står sammen med mel og kerner.

    Jesper
  • Solveig A. 17. september 2020 kl. 15:58
    Det har jeg også (bor i Glostrup), men Lidl og Matas havde det alligevel ikke. Men må finde en helsebiks i København.
  • Dorthe L. 27. september 2020 kl. 10:52
    Jeg fandt det på hylden i vores lokale SuperBrugs 😊
  • Lotte 24. september 2020 kl. 16:49
    Jeg har bagt rugbrødet flere gange med stor succes, dog uden tørret frugt for det passer ikke til det, jeg bruger det til. Uden frugten tænker jeg, der mangler en lille bitte smule sødning til at danne en bund i smagen, selv om brødet absolut ikke skal være sødt!!! Jeg ved, jeg kan prøve mig frem, men vil jo gerne starte et fornuftigt sted. Er det 10/15/20 g honning/brun farin til denne portion? Jeg kan se Meyer siger 10 g malt (som vel ca. er 1 spsk) eller 50 g maltsirup, tænker det ville blive helt absurd sødt med 100 g maltsirup? (har aldrig prøvet maltsirup) - nogle fif?
  • Dorthe L. 27. september 2020 kl. 10:49
    Jeg fandt det på hylden hos vores lokale SuperBrugs 😊
  • Dorthe L. 27. september 2020 kl. 10:51
    Sorry min kommentar var til et andet opslag 😖
  • Solveig A. 28. september 2020 kl. 11:59
    Hej Dorte, jeg fandt det i Meny i Rødovre Centrum ****************************:)
  • Solveig A. 28. september 2020 kl. 12:00
    Hej Lotte.
    Rugbrødet er skønt med ost, men min søn efterlyser også et, der ikke er så sødt, så har tænkt mig at prøve med revne gulerødder næste gang i stedet for rosiner og abrikoser ;)
  • Jesper Vollmer 29. september 2020 kl. 12:31
    Hej Lotte

    Tak for din udførlige beskrivelse. Man kan sagtens undvære de tørrede frugter, og jeg ville ikke begynde at søde det. Du finder ikke mange rugbrødsopskrifter med sukker eller honning etc. Nogen enkelte smider en spsk. honning med i, og det kommer ikke til at gøre det vildt sødt. Så prøv evt. det.

    Jesper
  • Helle R. 1. oktober 2020 kl. 21:28
    Synes lige jeg vil komme med en tilføjelse, abricoserne kan skiftes med svesker som jeg havde tilovers fra andet, de trængte til at blive brugt.
    Eller man kan skære lidt ned på rosiner/svesker og erstatte med lidt revet batat.
  • Jesper Vollmer 2. oktober 2020 kl. 10:42
    Fint Helle

    Jeg har også mange gange brugt semitørrede figner. Det knaser så dejligt, og holder på saftigheden i brødet længe !

    Jesper
  • Inger J. 23. februar 2021 kl. 15:36
    Hej Jesper, dit rugbrød ser ret lækkert ud, men jeg har nu afligevel svært ved at se det til sild og snaps. Har du en anden opskrift gerne uden kerner.
    Med venlig hilsen Inger
  • Jesper Vollmer 26. februar 2021 kl. 10:52
    Hej Inger

    Næ det har jeg faktisk ikke.

    Jeg elsker selv kerne, så det er det eneste, jeg har lavet det med.

    Desværre...

    Jesper
  • Inger J. 26. februar 2021 kl. 21:43
    Ok. Så forsætter jeg udi studiet af rugbrød uden kerner.
  • Janne P. 1. marts 2021 kl. 06:50
    Vi er tosset med det rugbrød her. Det er faktisk nemt at bage.
  • Jesper Vollmer 1. marts 2021 kl. 09:40
    Hej Janne

    Hvor er jeg glad for, at du synes det er nemt. For det er det faktisk overhovedet ikke.

    Så er min mission endnu tættere på at lykkes ☺️

    Jesper
  • Jytte S. 7. marts 2021 kl. 19:30
    Hej Jesper
    har lige meldt mig til og ser mange spændende opskrifter.
    Vi har diabetes, så jeg tror ikke vi skal have rosiner og Abrikoser i rugbrødet, selv om vi elsker begge dele.
    hvad kan jeg bruge i stedet,
    er opskriften til en stor rugbrødsform?
  • Britt K. 10. marts 2021 kl. 16:15
    Lige dele til at starte surdej op , men hvor meget af rugmel og hvedemel og væske?
  • Jesper Vollmer 10. marts 2021 kl. 17:21
    Hej Britt

    Det er ikke så vigtigt hvor meget i alt. Du kan lave af 1 dl. af hver eller af 3 dl. af hver. Det giver jo det samme slut produkt.

    Du skal jo ikke bruge mere end 50 g. til denne opskrift, men surdej er jo ikke noget, du skal lave forfra hver gang, den skal bare holdes ved lige, ved at fodre den med mere mel og lidt vand et par gange om ugen, hvis den står på køl.

    Håber det giver mening.

    Jesper
  • Hannah H. 7. april 2021 kl. 19:31
    Hej Jesper, kan man ikke bage rugbrød uden surdej? Jeg har aldrig kastet mig over det, da det lyder lidt bøvlet 🙈
  • Heidi N. 8. april 2021 kl. 20:43
    Jeg er på Hannah ønske :-) Jeg leder efter et rubrød der er relativt nemt at bage og som jeg kan servere til mine dagplejebørn. Lidt kerner er ok, men ikke for mange. Jeg har prøvet så mange forskellige opskrifter og der er ikke rigtig noget der er gode. Enten bliver skorpen for hård, brødet for tørt, rugbrødet for klæ i midten! Jøses! Jeg er ellers ret god til gær-dej, men bare ikke lykkedes med rugbrød :-/ Jeg ville så gerne servere hjemmelavet øko-rugbrød til mine små... Så jeg krydser for du tænker det ind i dine kommende opskrifter - der er sikkert flere børnefamilier, der vil blive glad for børnevenlig rugbrødsopskrift ;-)
  • Jesper Vollmer 12. april 2021 kl. 09:30
    Der hvor du køber din mel, står der næsten med sikkerhed et lille brev med surdej ved siden af. De fleste supermarkeder har det efterhånden.

    Jeg bruger surdej i mine rugbrød...

    Jesper
  • Jesper Vollmer 12. april 2021 kl. 09:32
    Måske kommer der mere rugbrød engang, men jeg har leget mig frem til denne opskrift gennem mange forsøg. Du kan sagtens undvære alle de tørrede frugter i denne, og kernerne kan du godt skære lidt ned på, men man skal forsøge sig lidt frem.

    Håber du forsøger...

    Jesper
  • Birthe N. 21. april 2021 kl. 11:54
    Håber du kan hjælpe mig. Nogle gange, når jeg bager rugbrødet (uden frugt, kun med kerner) bliver det ikke bagt sammenhængende. Under skorpen er der et “hul” på et par centimeter gennem hele brødet.
    Hvad mon jeg gør galt?
    Vh
    Birthe
  • Jesper Vollmer 21. april 2021 kl. 15:54
    Hej Birthe

    Det lyder som om, at det måske ikke helt er hævet nok, når det kommer i ovnen. Derfor flækker det...

    Prøv at lade det hæve endnu længere.

    Jesper
  • Jan A. 25. april 2021 kl. 18:02
    Jan A.
    Superdejligt rugbrød, men hvilket alternativ ville du vælge i stedet for rosiner og abrikoser, for jeg synes ikke rigtig det passer så godt til evt. sild eller spegepølse.
  • Jesper Vollmer 17. maj 2021 kl. 15:52
    Hej Jan

    Undskyld det sene svar.

    Mange medlemmer har prøvet at bage det uden de tørrede frugter i. Det er lykkedes fin for dem, skriver de.

    Hvis du ikke vil have dem til silden, så undlader du dem bare i opskriften. Det er jo netop ikke et emne, der vil suge væske til sid, så brødet evt. ville blive mere tørt.

    Jesper
  • Marlene m. 5. maj 2021 kl. 10:21
    Hej Jesper.
    MEGA LÆKKERT!
    Jeg er fan :0)
  • Heidi P. 16. maj 2021 kl. 13:52
    Kan man evt komme noget andet i end abrikos og rosiner, er ikke vild med det
  • Jesper Vollmer 17. maj 2021 kl. 16:22
    Du kan sagtens undlade dem.

    Jesper
  • Susanne K. 27. maj 2021 kl. 16:13
    Et skønt rugbrød, som jeg nu bager hver 2. - 3. uge, efter behov! Dog uden abrikoser/rosiner. Men med masser af kerner. Vi er vilde med det.

Skriv kommentar

Du skal være medlem for at kunne skrive kommentarer.