Rødgrød

Tilberedningstid 2+ timer

Ingredienser

4 personer
  • Grøden

  • 2,50 kg. blandede bær

  • 1 bundt rabarber

  • 1 liter æblejuice

  • 1 passende mængde sukker efter smag og behag

  • 2 spsk. kartoffelmel

  • Mælkeskum

  • 2,50 dl. mælk

  • 2,50 dl. piskefløde

  • 40 gram sukker

  • 2,50 blade husblas

  • 1 patron til en sifonflaske på 0,5 l.

  • Pynt

  • 1 spsk. frysetørret hindbær

  • 1 passende mængde tørrede spiselige blomster

Fremgangsmåde

Det her er en ret, du sagtens kan lave i god tid.

Til mælkeskummet starter du med at lægge din husblas i blød i koldt vand i 5-10 min. Herefter koger du mælk, fløde og sukker op, og slukker for varmen, lige så snart det skælver. Pisk den udblødte husblas ud i cremen, og sigt det hele igennem en finmasket sigte. Når den er kølet lidt af, hælder du den på din sifonflaske, og skruer toppen på. Skyd nu din kulsyrepatron i flasken, og sæt den på køl også. 

Til grøden sætter du alle bær og de snittede og skyllede rabarber over og koge op med æblejuicen. Når det koger, skruer du ned for varmen, så det bare lige simre, og der kommer nu helt sikkert lidt skum på toppen. Fjern det med en dyb ske, og gentag skimningen af skummet igen senere efter grøden er sigtet og koger igen. 

Når grøden har simret i ca. 15 min. presser du det hele igennem en sigte, så alle kernerne og trådene fra rabarberne sigtes fra. Du må gerne presse lidt med skeen, så du får så meget igennem som muligt. 

Kom grøden tilbage i gryden, og lad den simre igen, til ca. 1/4 forsvinder. Dvs. smagen intensiveres. Lidt ligesom når man koger en bouillon ind. Når den smager dejligt kraftigt men jo selvfølgelig meget surt, smager du den til med sukker. Det er svært at sætte mængde på her, da det varierer meget. Håber du kan ramme præcis der, hvor du synes den smager allerbedst. Men regn med et par godt store håndfulde... 

Når den smager godt og velafbalanceret, skal den jævnes. Kom 3-5 spsk. kartoffelmel i en lille skål, og kom lidt vand ved. Rør rundt. så det bliver flydende, og kom lidt ad gangen i den simrende grød. Pisk godt rundt, og sluk for varmen. Husk at en varm grød altid vil være mere flydende end en kold. Lav en lille test af konsistensen, ved at komme en god klat på en kold tallerken, og kom den ind i køleskabet. Tjek efter 5 min. om den er blevet tyk nok. Hvis ikke, kan du sagtens jævne den lidt mere. Når den er der, køler du den hele af. 

Når du skal anrette, kan det være en god idé lige at piske grøden igennem med et piskeris. Hvis der er kommet lidt klumper i, da du jævnede den, kan du sagtens fjerne dem med en stavblender. 

Inden du skyder skummet ud af sifonflasken, skal du ryste den rigtig godt. 

Kom lidt af dit bærstøv i en min sigte eller et teæg, og drys. De tørrede blomster drysses udover som det sidste. 

Skal den spices op til en gæstedessert, kan du sagtens servere en kugle is på lidt crumble ved siden af, men det er jo ikke en nødvendighed...  

Billeder fra opskriften

IMG 5951

Køkkenredskaber fra opskriften

Husk at alle medlemmer får 5-10% rabat i shoppen.

Kommentarer

  • Jane H.

    Hvis man jævner med kartoffelmel, skal gryden tages af varmen inden grøden jævnes .Ellers bliver grøden “ lang “ . Er du ikke enig, Jesper?

    • Jesper Vollmer

      Jo... det siger jeg vist også på et tidspunkt ☺️
      Jesper

  • Mona R.

    Hej, har du prøvet at arbejde med Agar Agar som alternativ til husblas?
    Jeg er sådan lidt bange for at prøve det af, men jeg spiser ikke animalske produkter, og så har nogen anbefalet Agar Agar til mig, så jeg alligevel kan lave gele med videre, men jeg er lidt bange for at prøve det af...
    Undskyld, at jeg lyder så pjevset med madlavning, - det er derfor jeg følger med her, fordi dine videoer virker inspirerende og tryghedsskabende for mig.
    Indtil nu har jeg ikke prøvet andet af end at putte salat og grønt i isvand, og jeg ELSKER tippet. Og navnet på salaten, som jeg ikke ved, hvordan staves, men det lyder som "Krydde-Te", elsker jeg at gå rundt og sige. Jeg ved ikke, om det kun er de grøntsager, du bruger, som hører til i salaten; fennikel, radise, asparges og ? samt rosenblade, eller om man bare kan bruge det, man har.
    I hvert fald har også min mand og den ene søn lært at spise fennikel med glæde!
    Nåh ja, jeg har også lært at lave et minidrivhus for visse grøntsager ved at putte ekstra luft med i posen før den lukkes. Det er et tip du gav, dengang du var i TV med besparelser på madlavningen...
    Jeg elsker den slags tips, og tænker, at det kunne være rart at høre, hvilke tips de andre medlemmer af klubben er glade for. Måske kan vi inspirere hinanden...
    Venlig hilsen, Mona Rasmussen
    PS - Jeg ELSKER, når jeg ser, at andre mennesker også har lidt rod, så tak til Columbus for at filme godt rundt omkring.

    • Jesper Vollmer

      Kære Mona
      Hvor er det en fin og lang besked, du har sendt mig. Tak for den...
      Sødt med din "Krydde-te" ! Og ja det er bare en betegnelse for den måde at skære sine grøntsager ud på. Det SKAL ikke være præcis den slags. Det staves Crudité, men udtales som du skrev det ☺️
      Jeg har fundet en fin beskrivelse på nettet til dig i forhold til at jævne med agar agar, for det kan du sagtens. Kig med her:
      https://christinadamgaard.wordpress.com/2019/06/21/jordbaergrod-og-jordbaermarmelade-sous-vide-agar-agar-udfordringen-for-dovne-henkogere/
      Håber det er en hjælp...
      Jesper

  • Laila J.

    Hej kender godt rødgrød med fløde, mums, har ingen sifon, hvad med flødeskum, kan jeg bruge det i stedet eller skal jeg holde mig til fløden.
    Venlig hilsen Laila

    • Jesper Vollmer

      Du kan gøre begge dele.
      Det med siffonen er bare lir ☺️
      Jesper

  • Solveig B.

    Hvor mange personer er opskriften beregnet til?? 2 1/2 kg bær og et bundt rabarber lyder voldsomt.

    • Jesper Vollmer

      Jeg plejer at servere ca. 2,5 dl. pr. pers. så der bliver ca. til 10 pers. her. Så ja du kan sagtens lave den i en mindre udgave...
      Jesper

  • Hellen G.

    Jeg burger altid marizena som jævning, og lader det småboble, til melsmagen forsvinder.
    Er det helt galt?

    • Jesper Vollmer

      Du kan også godt bruge Maizena. Det har jeg faktisk også gjort en gang... Men ja du har melsmagen at kæmpe lidt med her så...
      Jesper

  • Marianne H.

    Lavede den af rester af blandede bær brombær, jordbær, blåbær og hindbær fra en fødselsdag og hentede lidt friske brombær i marken, der var ikke et øje tørt og det tog ingen tid. (Kom til at putte en vanille stang i også. Dessert kan varmt anbefales.

    • Jesper Vollmer

      Åååååhhh... hvor lyder det dejligt ! Mums...
      Jesper

  • Søren L.

    Skal prøves idag i regnvejret efter surt kundebesøg 😀 for man kan da kun blive glad af at høre Columbus sukke efter test😀

    • Jesper Vollmer

      Ja han vil meget gerne smage hver gang...
      God fornøjelse !
      Jesper

Skriv en kommentar

Du skal være medlem for at kunne skrive kommentarer.