Det her er en gratis smagsprøve på Klub Vollmer. Som medlem får du en ny opskrift hver uge. Bliv medlem

Påskelammet

4
  • køllen
  • 1 stk. lammekølle på ca. 2 kg.
  • 4 stilke rosmarin
  • 10 fed hvidløg
  • kartoflerne
  • 1 kg. kartofler
  • 1 spsk. salt
  • 3 stilke rosmarin
  • 2 fed hvidløg
  • 1 stk. citron, skallen
  • 1 dl. olivenolie
  • saucen
  • 1 glas rødvin
  • 1 spsk. mel
  • 1 spsk. mørk marmelade
  • 1 liter kraftig bouillon
  • 1 godt drys persille

Tænd ovnen på 200° varmluft. 

Sæt kartoflerne over og koge i 10 min. i saltet vand. 

Imens de koger, kan du gøre lammet klar til ovnen. 

Hak den første mængde rosmarin, hvidløg og citronskal sammen og dæk med olien.

Det gør du ved at snitte lidt tern på begge sider af den, og stikke enkelte huller med en lille urtekniv hvor du kan stikke resten af hvidløg og rosmarin ned. Gnid hele køllen ind i lidt af olien med urterne i sammen med lidt flagesalt og peber.  

Kartoflerne sigtes fra vandet, og kastes lidt rundt i sigten, så de flosser lidt. Vend resten af urteolien udover kartoflerne, og fordel dem på en bageplade eller et ovnfastfad.

Læg kartoflerne i ovnen under en rist, hvorpå du lægger lammekøllen, så al den saft der drypper ned fra lammet, lander på kartoflerne. Ryst gerne lidt rundt i dem en gang imellem. 

Lammet steges i 25 min. pr. kg. Dvs. hvis køllen vejer 3 kg. skal den steges i 1 time og 15 min. Min vejede 2 kg. dvs. jeg giver den 50 min. 

Husk at når man steger stege som denne, ved 200°, bliver den rød inde ved benet, og vil være mere stegt ude i kanten. Så er der også lidt for enhver smag. 

Når kødet og kartoflerne bliver taget ud af ovnen, samler du saucen, imens køllen trækker i ca. 20 min. 

Løft kartoflerne op af fadet, og hæld rødvinen ned i det varme fad. Skrab alle de dejlige stegesmage ud af fadet, og hæld det ned i en gryde. Kog det ind til næsten ingenting, og kom melet i, sammen med marmeladen, og rør det sammen til en slags "smørbolle". I med bouillonen og kog det op og smag til med salt og peber. 

Anret enten hele køllen ved bordet som her, eller skær den for ude i køkkenet, og anret skiverne på et fad med kartofler og sauce. Drys lidt persille ud over som det grønne drys. 

Bliv en del af Klub Vollmer

...om to minutter kan du være i gang med at lære en
lækker ret, som du kan forkæle din familie med allerede i aften.
Du har valgt følgende: Månedligt medlemskab. Første måned er gratis 49,- pr måned herefter.
Du har valgt følgende: Årligt medlemskab. To måneder gratis. 490,- pr år.

Opsig når du vil, til udgangen af indeværende abonnementsperiode. Medlemskabet med første måned gratis gælder kun, hvis du ikke tidligere har været medlem af Klub Vollmer.

Kreditkort ikoner

27 kommentarer

  • Anette T. 9. april 2020 kl. 13:24
    Det ser lækkert ud, vil prøve den på lørdag.
    Jeg kunne dog godt have tænkt mig, at se en udskæring af den færdige kølle, min ligner en katastrofe på kryds og tværs
    Jeg synes du laver lækker og overskuelig mad, glæder mig til fremover.
    Hilsen Anette
  • Jesper Vollmer 9. april 2020 kl. 13:28
    Hej Anette

    Sad lige med computeren åben. Derfor det hurtige svar.

    Du har ret, den kan godt være, jeg skulle have vist det med.

    Men du kan næsten ikke gøre noget forkert. Du kan evt. skære helt ind til benet i første snit, så du får en kæmpe luns af med det samme, som du så kan lægge ned, og skære i pæne skiver. Du kan også skære skiver direkte, så får du bare de mere stegte skiver yderst, og de mere røde inde i midten.
    Prinsen ville gerne ha´ jeg skar den ud som en blyant, altså hvor jeg holdt den stående i knoglen, og så skar den fra midten og ned, netop som en blyant. DET var bøvlet... ;)

    Men det nemmeste er altså at skære helt ind til at starte med...

    Giver det mening?

    Jesper
  • Jens B. 10. april 2020 kl. 11:10
    Hej Jesper.
    Dejligt med opskriften samt videoen!
    Jeg lavede påskelammet i går (super).
    Kartoflerne blev knap så sprøde, som jeg havde regnet med!
    Normal er det ikke mig der laver mad,men jeg blev inspireret af dig!
    Ønskes: Udskæring af køllen.
    God Påske
    Jens Bjarne
  • Anette T. 10. april 2020 kl. 11:54
    Hej Jesper
    Tak for hurtigt svar og ja det gir mening, øvelse gør mester.
    Jeg har også prøvet blyantsteknikken, blev knapt så godt 🤭
    God påske
    Anette
  • Bente H. 11. april 2020 kl. 09:35
    Det ser lækkert og nemt ud. Har du nogen forslag til grønt tilbehør?
  • Gerda J. 11. april 2020 kl. 20:31
    Det var super lækkert, en salat ?
    XXXXX
  • Jesper Vollmer 29. marts 2021 kl. 15:36
    Hej Gerda

    Du skulle næsten prøve at trykke på SALAT under kategorierne 😜

    Jesper
  • Jesper Vollmer 29. marts 2021 kl. 15:37
    haha Gerda... Jeg ser lige, at det var et ubesvaret spørgsmål fra SIDSTE ÅR... Flot Jesper 😜
  • Christiane L. 12. april 2020 kl. 06:08
    Hej Jesper

    Kan opskriften overføres til grill med rottisserie og så med en bakke med kartofler under?
    Vil evt prøve det i eftermiddag.

    Hilsen Christiane
  • Jesper Vollmer 12. april 2020 kl. 10:16
    Hej Christiane

    Jeg er selv tosset med rottisserie. Har lavet masser af kyllinger såd’n men også porcetta.

    Det kan du sagtens gøre med lammet også.

    Her er der jo bare lidt flere faktorer. Varmen i grillen og afstanden til kullene etc.

    Men det lyder som om, I har lidt erfaring her også.

    Jeg havde en stor åben grill på Fredensborg Slot dengang, og der brugte jeg tit rottisserie. Der brugte jeg også 30 min. / kg. som nøgletal.

    Du får den skønneste overflade.

    Olien fra opskriften her kan du så pensle med en gang imellem, mens den snurrer på spydet.

    Go’ påske...

    Jesper
  • Thomas J. 25. september 2020 kl. 08:44
    På video bruger du 10+ minutter på saucen, hvordan kan kartofler og kød være varme når du lader det ligge på skærebræt/tallerken?
  • Jesper Vollmer 29. september 2020 kl. 14:42
    Hej Thomas

    Kød skal altid trække, inden du skærer i det. Hvis du skærer direkte, vil saften pible ud.

    Kartoflerne kan du sagtens give et hårdt skud i ovnen lige inden serveringen. Så er alt brandvarmt, når saucen er klar...

    Håber det giver mening ;)

    Jesper
  • Jette V. 21. marts 2021 kl. 16:03
    Hej Jesper
    Denne skal absolut prøves i år.
    Mørk marmelade ?
    Hvad kan det være ?
    Hilsen
    Jette
  • Jesper Vollmer 22. marts 2021 kl. 12:03
    Det kan være skovbær, solbær eller brombær... Altså noget i den stil !

    Jesper
  • Anne H. 25. marts 2021 kl. 09:53
    Er det 200 grader varmluft du steger med varmluft ?
  • Jesper Vollmer 29. marts 2021 kl. 14:34
    Hej Anne

    Ja det er varmluft.

    Det retter jeg lige til i opskriften.

    Jesper
  • Jytte S. 28. marts 2021 kl. 13:36
    jeg mangler forslag til tilbehør, f.eks. en god salat der passer perfekt til lam. ??
  • Jesper Vollmer 29. marts 2021 kl. 14:41
    Hej Jytte

    Prøv at trykke på "SALAT" under fanen "KATEGORIER" i toppen af opskrifterne. Så kommer der alle retter med salater frem fra klubben. Håber det kan inspirere lidt...

    Jesper
  • Brian T. 28. marts 2021 kl. 15:46
    Som altid en god opskrift og vejledning :-) Men én stor fejl; vi ville gerne se dig skære kødet op, så vi kan se det færdige resultat. Ser mange dårlige YouTube videoer, hvor de ikke skærer kød eller bøffer over til sidst, nok fordi resultatet er dårligt ... men det er jo ikke dit problem, vel :-D :-D
  • Jesper Vollmer 29. marts 2021 kl. 14:36
    Hej Brian

    Stoler du ikke på min stegning? 😜

    Men du har lidt ret, jeg kunne godt have trancheret det for jer. Det husker jeg til næste gang, der kommer stege på bordet...

    Jesper
  • Helle R. 11. april 2021 kl. 16:20
    Steger du lammekøllen på varmluft eller almindelig ovn? 😀
  • Jesper Vollmer 13. april 2021 kl. 13:08
    Hej Helle

    Varmluft !

    Jesper
  • Helle R. 13. april 2021 kl. 15:05
    Tak 😀👍🏻
  • Jørgen R. 13. april 2021 kl. 11:37
    Længe siden, at du lagde denne opskrift op, men jeg går først prøvet den nu. Det blev særdeles velsmagende👌
  • Jesper Vollmer 13. april 2021 kl. 13:08
    Godt Jørgen...

    Jeg bliver så glad !

    Jesper
  • Lissi R. 24. april 2021 kl. 18:27
    Påsken 2021 er godt nok godt og vel forbi, men det behøver vel heller ikke være påske - lam kan man spise på alle tider af året. Vi har i mange år spist grillet lammekølle juleaften 😊
    Jeg kunne ikke få lammekølle, men jeg kunne få lammebov, så opskriften er lavet med bov i stedet for kølle. Det smager altså også godt. Den er lidt mere fed, så saucen skulle lige skummes for det værste fedt, så var den helt ok.
    Tak for en dejlig opskrift. 😋
  • Jesper Vollmer 25. april 2021 kl. 09:42
    Tak Lissi

    Det er så skønt, når I / du selv udvikler videre på opskrifterne herinde, og jeg kan mærke, at det virker for dig.

    Jeg bliver sådan lidt stolt !

    Jesper

Skriv kommentar

Du skal være medlem for at kunne skrive kommentarer.