Ingredienser
Køllen
1 stk. lammekølle på ca. 2 kg.
4 stilke rosmarin
10 fed hvidløg
Kartoflerne
1 kg. kartofler
1 spsk. salt
3 stilke rosmarin
2 fed hvidløg
1 stk. citron, skallen
1 dl. olivenolie
Saucen
1 glas rødvin
1 spsk. mel
1 spsk. mørk marmelade
1 liter kraftig bouillon
1 godt drys persille
Fremgangsmåde
Tænd ovnen på 200° varmluft.
Sæt kartoflerne over og koge i 10 min. i saltet vand.
Imens de koger, kan du gøre lammet klar til ovnen.
Hak den første mængde rosmarin, hvidløg og citronskal sammen og dæk med olien.
Det gør du ved at snitte lidt tern på begge sider af den, og stikke enkelte huller med en lille urtekniv hvor du kan stikke resten af hvidløg og rosmarin ned. Gnid hele køllen ind i lidt af olien med urterne i sammen med lidt flagesalt og peber.
Kartoflerne sigtes fra vandet, og kastes lidt rundt i sigten, så de flosser lidt. Vend resten af urteolien udover kartoflerne, og fordel dem på en bageplade eller et ovnfastfad.
Læg kartoflerne i ovnen under en rist, hvorpå du lægger lammekøllen, så al den saft der drypper ned fra lammet, lander på kartoflerne. Ryst gerne lidt rundt i dem en gang imellem.
Lammet steges i 25 min. pr. kg. Dvs. hvis køllen vejer 3 kg. skal den steges i 1 time og 15 min. Min vejede 2 kg. dvs. jeg giver den 50 min.
Husk at når man steger stege som denne, ved 200°, bliver den rød inde ved benet, og vil være mere stegt ude i kanten. Så er der også lidt for enhver smag.
Når kødet og kartoflerne bliver taget ud af ovnen, samler du saucen, imens køllen trækker i ca. 20 min.
Løft kartoflerne op af fadet, og hæld rødvinen ned i det varme fad. Skrab alle de dejlige stegesmage ud af fadet, og hæld det ned i en gryde. Kog det ind til næsten ingenting, og kom melet i, sammen med marmeladen, og rør det sammen til en slags "smørbolle". I med bouillonen og kog det op og smag til med salt og peber.
Anret enten hele køllen ved bordet som her, eller skær den for ude i køkkenet, og anret skiverne på et fad med kartofler og sauce. Drys lidt persille ud over som det grønne drys.