Koldhævede boller

Tilberedningstid 2+ timer

Ingredienser

4 personer
  • Koldhævede boller

  • 5 dl. koldt vand

  • 15 gram gær

  • 3 dl. grahamsmel

  • 1 dl. havregryn/hørfrø/kerner

  • 5 dl. hvedemel

  • 1 spsk. salt

Fremgangsmåde

Ingredienser til 4 pers. giver 8-9 boller

Bland vand og gær. 

Grahamsmel og gryn i. 

Bland godt. 

Hvedemel og salt i. 

Rør sammen og dækkes med madfilm i køleskabet natten over.

Morgenen efter sætter du ovnen på max. 

Løft dejen op med en ske, og brug en anden ske, til at skubbe dejen af. Du får ca. 8-9 boller. 

Sæt bollerne i ovnen, og skru temperaturen ned til 225. Bag boller i ca. 15 min. 

De skal have en hul lyd, når du banker på deres underside. 

Servér dem med det samme med smør og marmelade. 

 

 

 

Billeder fra opskriften

IMG_9705.jpg

Køkkenredskaber fra opskriften

Husk at alle medlemmer får 10% rabat i shoppen.

Kommentarer

  • Helle R.

    Dejlige og velsmagende, også på dag 2.

  • Jesper Vollmer

    Hvor sjovt du skriver i denne opskrift Helle... Jeg har præcis sat bollerne i ovnen her på Bornholm til mig og familien der holder påske herovre.
    Tak for beskeden...
    Jesper

  • Allan N.

    og her på midtsjælland er vi lige blevet færdige med vores boller.

  • Jesper Vollmer

    Håber de blev gode Allan ;)
    Jesper

  • Connie M.

    super nemme og velsmagende :-)
    Tak for god opskrift.

  • Pernille H.

    Øøøjj de ser lækre ud, er det varmluft eller alm. varme de skal bage på ?

  • Jesper Vollmer

    Jeg har bagt dem med varmluft ;)
    Jesper

  • Mona B.

    Tusind tak for en dejlig opskrift, bollerne smager fantastisk, godt med en sprød skorpe som knaser vidunderligt, mums.

  • Jesper Vollmer

    Tak Mona... 👌🏻

  • Anette T.

    Hej Jesper,
    Jeg har tænkt mig, at bage disse boller, jeg er ikke nogen ørn til at bage, men det lykkedes mig da at bage det fantastiske grydebrød.
    Hvad er forskellen på de 2 hævemetoder, koldhævning og langtidshævning ud over mængden af gær?

  • Jesper Vollmer

    Koldhævningen og langtidshævningen er næsten det samme.
    Jeg bruger koldhævningen til bollerne, der godt må stå mellem 12 og 20 timer. Jo længere tid jo mere smag. Det er mælkesyrebakterierne, der udvikler sig over tid. Derfor mere smag.
    Grydebrødet stiller jeg på køkkenbordet, for både at få den syrlige smag, men også lidt større bobler i krummen pga. den lidt varmere temperatur. Men så skal der også kun meget lidt gær i.
    Håber det hjælper lidt på forståelsen af forskellen.
    Bh.
    Jesper

  • Jette R.

    Hej 🤗 Jeg er allerede mega glad for dig 😂 og dine opskrifter. MEN har altså som sædvanlig, problemer med at de koldhævede boller 🙈 ligner pita brød ?? Bruger 10-15 gr.. gær -
    hjælp

    • Jesper Vollmer

      Det var da fjollet Jette...
      Jeg har altså selv lige bagt dem til mig og gæster i morges. De fungerede fint. Kom lidt mere hvedemel i dog, da dejen flød lidt ud. Men de virker altså super fint...
      Jesper

  • Jette R.

    Tak for det gode råd, glæder mig til at prøve med andre kerner. De er lækre og nemme 🤗 H. Jette

  • Jette R.

    Se det hjalp jo med lidt mer mel i 👍 Tusind tak.

    • Jesper Vollmer

      Hvor er det dejligt at høre... ☺️
      Jesper

  • Merete s.

    Jeg har lige bagt bollerne
    De koldhævede
    De smager dejligt
    Kh Merete

    • Jesper Vollmer

      Merete dog...
      Jeg bliver så glad, når jeg læser det her ☺️
      Husk også at prøve mange af de andre opskrifter.
      Jesper

  • Susanne B.

    Meget nemme og meget velsmagende boller:-) Jeg begyndte at lave dem her under Corana-krisen og har nu lavet dem så mange gange, at min familie har givet dem tilnavnet Corona-bollerne. Måske det er tid til lidt variation. Har du mon andre bud på velsmagende koldhævede boller, der er ligeså nemme at lave?

    • Jesper Vollmer

      Hej Susanne
      Jeg er glad for, at de virker for jer.
      De her er simpelthen så nemme, men der er masser af variationer på nettet. Måske der kommer en version 2.0 herinde en gang...
      Jesper

  • Marta M.

    Hej - jeg har svært ved at få bollerne godt sprøde, de bliver lidt bløde. Men ellers gode og nemme boller.

    • Jesper Vollmer

      Hej Marta
      Mine bliver heller ikke super sprøde, men dejligt saftige.
      Der er helt sikkert andre opskrifter derude, på skønne sprøde boller. Men dem her er altså lidt mere bløde.
      Jesper

  • Stine M.

    Den lille skål med salt i - og de andre for den sags skyld - må man spørge, hvor de er fra? Jeg er SÅ forelsket i alt dit lækre og rå (hø hø 😉) grej 😂

    • Jesper Vollmer

      Hej Stine
      Selv hø hø 😜
      Mine skønne skåle og tallerkener er fra Oh Oak. Det er en keramiker fra Nexø, som jeg er fladet pladask for. Du kan roligt snolde i hendes webshops, for du vil elske, det du får mellem hænderne.
      Jesper

  • Charlotte

    Hej Jesper
    Skal i gang med at bage boller vil lige høre om dejen kan holde sig i køleskabet i to døgn så jeg har friske boller Både lørdag og søndag ?
    Med venlig hilsen Charlotte

    • Jesper Vollmer

      Hej Charlotte
      Det har jeg faktisk aldrig prøvet, men tænker ikke at dejen kan holde luft så længe. dej kan jo sagtens overhæve, så den falder helt sammen. Og det tror jeg desværre, den vil gøre her...
      Jesper

  • Bjørg d.

    Vi er lidt omvendte herhjemme - men hva’ pokker 🤪
    Dejen koldhæver ikke natten over, men til i aften 😆
    Anyway - jeg stod blot og kom til at tænke på, hvis man skulle være gået tør for gær en dag, hvordan forholder det sig med at erstatte med tørgær? Dur det skidt?
    Dbh Bjørg 🤩

    • Jesper Vollmer

      Hej Bjørg
      Det burde du sagtens kunne...
      Jesper

  • Tina B.

    Hej Jesper
    Skal oven stå på varmluft eller alm. ovn? Og hvis alm. ovn, er det så med over/under varme eller kun en af delene?
    Dem tror jeg da lige jeg skal prøve i weekenden :-D
    Hilsen Tina

  • Tina B.

    Hej Jesper
    Mums, så blev dine boller afprøvet i weekenden og de er lige så gode varme, som kolde 😋
    Jeg var godt nok spændt på, om de blev for saltede, med 1 spsk. salt, men det gjorde de ikke 😋👍
    Dem skal vi bestemt lave igen 😃
    Hilsen Tina

    • Jesper Vollmer

      SÅDAN Tina...
      Det er den bedste læsning !
      Jesper

  • Bo L.

    Hej Jesper. Har lige bagt dine koldhævede boller. De blev rigtigt gode, men syntes de er lidt for bløde. Brugte havregryn, solsikkekerner og hørfrø. De blev bagt i 16 min., vil det hjælpe med længere bagetid eller skal jeg bruge mindre vand?
    Hilsen Bo’s kone

    • Jesper Vollmer

      Hej Bo´s kone 😜
      Det lyder som om, din ovn skal have lidt mere gas...
      Kan du prøve at skrue op på mellem 250° - 280° hvor du så ikke skruer ned, når du sætter bollerne ind ? Det har jeg selv prøvet, og der kommer meget mere skorpe på, og derved bliver de også sprødere. Det er jo en smagssag, hvor mørke man vil have dem.
      Jesper

  • Lise N.

    Hjemme hos os får vi en friskbagt bolle hver morgen. Dejen står på køl hele tiden. Fint ikke at skulle lave dej hver dag. Lækre, lækre boller

    • Jesper Vollmer

      Skønt Lise
      Jeg har faktisk "brygget" på en anden version, som vi optager her i næste uge. Dem skal du glæder dig til... Koldhævede boller 2.0 😜
      Jesper

  • Pia O.

    Hej Jesper
    Jeg bor i New Zealand og det er ikke altid nemt at finde almindelig gær.... er det muligt at bruge tørgær i stedet for, hvis så hvor meget?
    På forhånd tak Pia

    • Jesper Vollmer

      Hej Pia
      Ja jeg ved det er svært at finde ude i den store verden.
      Der plejer at stå bag på pakkerne, hvor meget levende gær, det svarer til...
      Jesper

    • Jesper Vollmer

      Fandt det her på nettet...
      Gær er en renkultur af gærceller, der købes frisk i pakker eller tør i poser. Når gærcellerne nedbryder sukkerarter i dejen, dannes der alkohol og CO2. Sidstnævnte får dejen til at hæve.
      Anvendelse
      En pakke frisk gær vejer 50 g, og er det mest anvendte i Danmark. En pose tørgær indeholder 11,8 gram, hvilket svarer til 50 g frisk gær. Modsat frisk gær skal du drysse tørgær i melet og foretage en omhyggelig gennemblanding, før du tilsætter de øvrige ingredienser. Og dejen skal æltes lidt længere end ved brug af frisk gær. Væsken, som den friske gær røres ud i, skal være "lillefingervarm" (37 grader), er den varmere bliver gærcellerne dræbt. Gær tåler heller ikke at blive rørt ud i salt eller sukker.
      Jesper

  • Pia O.

    Hej Jesper
    Tak for dit svar det hjælper (uheldigvis står det ikke på vores pakker hernede).
    De skal prøves næste weekend😋

  • Bettina H.

    Virkelig gode boller :) skiftede dog grahamsmel ud med fuldkorn/mantibo mel - da jeg ikke lige havde grahams mel i skuffen. Men det gjorde dem ikke dårligere.

    • Jesper Vollmer

      Lækkert Bettina...
      Jesper

  • Henriette V.

    Kære Jesper
    Så laver jeg lige dine koldhævede boller for anden dag i træk.
    De er rigtig gode :)
    Mvh. Henriette

    • Jesper Vollmer

      Lyder godt...
      Så I fik simpelthen spist op i, og måtte bage nye !
      Jesper

    • Henriette V.

      Vi fik næsten spist op, og da de 2 ½ bolle, der var levnet, ikke var nok til os (vi er 5), så måtte der laves en ny portion :)

  • Pia H.

    Hej Jesper,
    Jeg har lige bagt bollerne og de blev dejligt sprøde😊 De var dog meget salte. Jeg brugte fint salt - kan det have nogen betydning?

    • Jesper Vollmer

      Hej Pia
      Undskyld det sene svar.
      Ja det tror jeg helt sikket, kan have betydning. Det fine salt har jo en helt anden vægtfylde end flagesalt med masser af lufthuller.
      Prøv med mindre næste gang, eller skift til flagesalt.
      Jesper

  • Pia R.

    Jeg har lige bagt dem her til morgen og de er super flotte og havde den rigtige lyd, da de kom ud af ovnen. De blev dog bløde, inden vi skulle spise, ikke ret lang tid efter. Hvad skyldes det ?
    De fik godt 16 min. ved 250 grader varmluft. og lød som sagt også rigtige, da jeg tod dem ud . Øv!
    Mvh. Pia

  • Jens S.

    De her boller er fremragende! Putter 1dl hele valnødder i målebægeret og fylder efter med hørfrø. Total succes 😉
    Hilsen Jens

  • Brian T.

    Hej Jesper, fin opskrift, den skal prøves :-)
    I opskriften står der lunt vand, men i videoen siger du koldt vand ... Hvad gælder? ;-)

    • Jesper Vollmer

      Haha... Ja det kan jeg godt forstå, du spørger om. Du kan faktisk gøre begge dele.
      Det udspringer af en snak, jeg havde med et medlem herindefra, hvor vi blev enige om, at man ligeså godt kan starte processen op med rundt vand.
      Jeg gør det med lunt vand fremover...
      Jesper

    • Brian T.

      Mange tak for svar :-) Jeg har rørt en dej sammen - med lunken vand ;-) Så ser jeg frem til nybagte boller i morgen formiddag :-)

    • Majbritt L.

      Hej Jesper
      Jeg kan se, at du har svaret før du blev syg, så jeg vover pelsen og kommer med lidt kritik-
      Det er alletiders og virker meget professionelt, at du er åben overfor ideer til dine opskrifter, afprøver og evt. tager "det nye" til dig.
      Når du så laver om på fremgangsmåden og ændrer i den oprindelige opskrift, så synes jeg desværre, at det virker lidt ligegyldigt og uprofessionelt, at du ikke laver en tilføjelse til din video også - det virker forvirrende, når listen med ingredienser eller fremgangsmåde er forskellig fra det, du siger og viser i videoen.

  • Lizza K.

    Hej Jesper
    Jeg har lige bagt dine boller for 2. gang. De smager skønt 😊 men de revner, hvorfår gør de det? Det har jeg aldrig oplevet før, og jeg har bagt mange boller 😅

    • Jesper Vollmer

      Hej Lizza
      Jeg synes ikke, jeg oplever det med mine boller her, men det kan sagtens være, at jeg bare ikke har tænkt over det.
      Jeg søgte lige på årsagen til det på nettet, og fandt denne artikel:
      https://madensverden.dk/derfor-revner-broed-under-bagning/
      Håber den hjælper dig lidt.
      Jesper

  • Dorthe J.

    Hej Jesper
    Tak for nogle skønne boller. Jeg er ny i faget og har de sidste 3 uger bagt disse boller hver lørdag nogen - MEN denne gang prøvede jeg med en bradepande med vand i ovnen og det gjorde bollerne MEGET mere sprøde.
    De bedste boller ever 🤗.
    Tak

    • Jesper Vollmer

      Shit en god idé Dorthe
      Det skal jeg prøve !
      Jesper

  • Majbritt L.

    Hej
    Jeg vil gerne gøre opmærksom på en fejl i opskriften. I videoen gøres der TYDELIGT opmærksom på, at vandet skal være koldt og IKKE lunkent, men ved "Ingredienser" er anført: 5 dl. lunkent vand"
    Jeg er heldigvis vant til at lave koldthævet dej, så der skete ingen skade :-)

  • Majbritt L.

    Hovsa - jeg så ikke lige, at emnet har været bragt :-)

  • Christine B.

    De bedste boller :-)

  • Laila M.

    Hej Jesper
    Et enkelt spørgsmål til fremgangsmåden. Sætter du først bollerne på pladen, når ovnen er varm nok?
    Så altså tænd ovnen. Temperatur nået. Sæt boller på plade og ind i ovn.
    Mange hilsner
    Laila

    • Jesper Vollmer

      Hej Laila
      Havde lige misset dit spørgsmål.
      Nej du behøver ikke varme pladen op først. Den skal nok blive varm nok under bagningen.
      Jesper

    • Laila M.

      Hej Jesper
      Mange tak for svar.
      Det var mere et spørgsmål om, hvornår bollerne sættes på pladen og i ovnen. Jeg har tidligere tændt for ovnen, sat boller på pladen, som så skulle vente, til ovnen var varmet op. Så flyder de nemt ud.

    • Jesper Vollmer

      Nåååhh...
      Nej som du ser i filmen, så er min ovn pivvarm, når jeg tager dejen ud af køleskabet.
      Så de kommer på pladen og direkte ind i ovnen.

Skriv en kommentar

Du skal være medlem for at kunne skrive kommentarer.