Det her er en gratis smagsprøve på Klub Vollmer. Som medlem får du en ny opskrift hver uge. Bliv medlem

Grydebrødet

4
  • 0,5 liter koldt vand
  • 1 stk. gær på størrelse med en ært
  • 600 gram hvedemel eller ølandshvede + 100 gram for rette konsistens
  • 1 spsk. salt

Det her er en meget nem proces for et super resultat. 

Du kan altid lege med at justere lidt på mængden af salt, så det kommer til at smage, som du bedst kan lide det. Og som sagt i filmen, kan du også eksperimentere med surdej for syrlighedens skyld. 

Pisk den lille mængde gær ud i det kolde vand, og saml resten af ingredienserne i skålen, og rør sammen med en ske. Brug evt. lidt ekstra mel, så du rammer konsistensen fra filmen/billedet. Det afhænger ofte af melkvaliteten, hvordan konsistensen bliver. 

Dæk dejen til, og sæt den på køkkenbordet til dagen efter. Så det er ikke, som jeg kom til at sige i filmen en koldhævning men mere en langtidshævning. 

Næste dag tager du dejen ud af skålen på et meldrysset bord, og trækker ligesom bunden op over resten af dejen. Drys lidt mel i bunden af skålen igen, og læg dejen tilbage under et viskestykke i 2 timer. 

Efter ca. 1,5 time sætter du en 3-5 l. gryde med låg (gerne en støbejernsgryde) ind i ovnen, og tænder den på 250 grader. Når dejen har hævet de to timer, vendes den forsigtigt ned i den varme gryde, låget sættes på, og gryden sættes i ovnen med låget på i 30 min. 

Tag låget af, og bag yderligere i 15 min. 

Tag nu brødet ud af ovnen, og vend det ud på en rist til afkøling. 

Bliv en del af Klub Vollmer

...om to minutter kan du være i gang med at lære en
lækker ret, som du kan forkæle din familie med allerede i aften.
Du har valgt følgende: Månedligt medlemskab. Første måned er gratis 49,- pr måned herefter.
Du har valgt følgende: Årligt medlemskab. To måneder gratis. 490,- pr år.

Opsig når du vil, til udgangen af indeværende abonnementsperiode. Medlemskabet med første måned gratis gælder kun, hvis du ikke tidligere har været medlem af Klub Vollmer.

Kreditkort ikoner

41 kommentarer

  • Annette i. 3. april 2020 kl. 19:20
    Hej - kan jeg bruge en stegeso i stedet for en gryde?
    Hilsen Annette
  • Sanne k. 3. maj 2020 kl. 13:36
    Jeg har en fra le cruiset og den har jeg brugt med god resultat 👍
  • Hellen G. 26. juli 2020 kl. 23:33
    Har ikke jerngryde el stegeso
    Kan jeg bruge stålgryde fra Eva Trio?
    Haves også med teflon.
    Låg både glas og stål
  • Connie M. 4. april 2020 kl. 17:01
    Lækkert brød :-)
    Mangler et print ud til opskrifter
  • Sanne k. 3. maj 2020 kl. 13:36
    Helt enig
  • Jesper Vollmer 4. april 2020 kl. 17:16
    Vi tager lige dit input med i idébanken.

    Jesper
  • Connie M. 4. april 2020 kl. 17:40
    super det ville være dejligt !
  • Connie M. 5. april 2020 kl. 10:41
    Hej Jesper
    Min dej blev desværre lidt for lind til at arbejde med ved anden hævning - måske det skyldes at jeg havde filmet mit bagefad og efterfølgende lagt viskestykke over??
    Men jeg prøver igen :-)
    Bager du med varmluft ?
  • Jeanette K. 1. oktober 2020 kl. 17:11
    Hej Connie - min dej er også meget tynd😫 hvad kan jeg gøre
  • Jesper Vollmer 5. april 2020 kl. 11:20
    Det burde ikke være det. Det er mængden af mel og vand, der afgører konsistensen. Jeg bager med varmluft ja... Men prøv for sjovt at nøgen med enten et viskestykke. Men andre opskrifter har dem på køl, andre bare med låg på. Så der er flere muligheder.

    Håber det lykkes for dig. Øvelse øvelse og lidt Klub Vollmer 😜
  • Jeanette K. 1. oktober 2020 kl. 17:12
    Min dej er meget tynd 😫
  • Lena N. 10. april 2020 kl. 12:43

    Ja tak til PRINT UD...og at opskriften kommer først, derefter forberedelsen :-)
  • Line K. 11. april 2020 kl. 11:33
    Hvordan opbevarer man brødet bedst, så det bevare den sprøde skorpe?
  • Jesper Vollmer 11. april 2020 kl. 13:55
    Hej Line

    Det er svært at opbevare brød, så du BÅDE beholder den sprøde skorpe OG den saftige krumme. Jeg foretrækker saftigheden i selve brødet, og så kan man altid give det et skud i ovnen igen.

    Et lille trick til at få en sprød skorpe på daggammelt brød er, at lige køre det under vandhanen, inden det smides i en 200 grader varm ovn i 5 min. Så skal du bare se.

    Jesper
  • Jane B. 15. april 2020 kl. 08:30
    Svar til annette: JA til stegeso - det har jeg altid brugt og det med stor succes.
    Vh Jane burmeister
  • Bjørg d. 18. april 2020 kl. 07:34
    Hvis man skulle kaste sig ud i at prøve der der med en surdej, hvor meget surdej skal der så tilsætte :D
    Virkelig verdens bedste brød!
  • Jesper Vollmer 18. april 2020 kl. 14:58
    Hej Bjørg

    Giv den et par spiseskefulde...

    Men ja det smager virkelig godt med det i også...

    Jesper
  • Jan A. 7. juni 2021 kl. 09:26
    Du siger at man kan bruge surdej. Jeg har set opskrifter. Hvor der også bruges en ært gær kan jeg erstatte det med den sur dej jeg bruger til rugbrød.
  • Jesper Vollmer 7. juni 2021 kl. 14:16
    Hej Jan,

    Du må prøve at eksperimentere med det, men der nok skal mindst 100 g. surdej i som erstatning.

    Prøv dig frem og lad mig høre hvordan resultatet bliver 😆
  • Anette T. 24. april 2020 kl. 10:06
    Fantastisk brød 🤗.
    Da vi kun er 2, har jeg skåret noget i skiver og puttet i fryseren, tager lidt op af gangen og luner lidt, det fungerer fint, men selvfølgelig er det friskbagte mums 😀
  • Sanne k. 3. maj 2020 kl. 13:35
    Hej jeg bagte brødet fredag i min stegeso og det blev godt, lørdag brugte jeg nogle skiver smurt med pesto og ost på og ind i ovnen og det var mums og her søndag bilverdenen ristet og dig godt 👍🤣
  • Jesper Vollmer 4. maj 2020 kl. 14:55
    Det er da en skøn besked Sanne... Tak for info ☺️

    Jesper
  • Berit 25. juli 2020 kl. 08:32
    Hejsa Jesper. Dejligt brød,og let at lave,hvis man bare har tiden og putter en masse kærlighed ned i skålen,kan det ikke gå galt.
    Tak fordi I fandt ud af hvad der var galt.
    Hilsner fra Berit
  • Hellen G. 26. juli 2020 kl. 00:27
    Hvad gør man, hvis man ikke har støbejernsgryde eller stegeso?
    Har Eva Trio gryder. Nogle med teflon . Andre stål. Har både glaslag og stållåg
  • Jesper Vollmer 3. august 2020 kl. 15:06
    Hej Hellen

    Undskyld det sene svar. Jeg har haft lidt ferie...

    Jeg har selv prøvet bage brødet med forskellige gryder, og har haft gode resultater med forskellige.

    Brug stållåget, da jeg er i tvivl om, at glaslåget kan tåle så meget varme.

    Bedste hilsner
    Jesper
  • Else H. 30. september 2020 kl. 16:28
    Hvilken gryde er bedst at bruge har du en favorit Jesper?
  • Jesper Vollmer 2. oktober 2020 kl. 11:53
  • Joan S. 22. oktober 2020 kl. 16:23
    Hej Jesper
    Når jeg bager grydebrød har jeg altid et stort problem:
    Brødet sidder simpelthen fast i min støbejernsgryde :-(
    Jeg har prøvet at give brødet længere tid, uden held, så blev det bare sort.
    Jeg har prøvet at smører gryden, det blev ikke godt og endelig har jeg haft bagepapir i gryden,
    så brændet brødet fast i papiret.
    Kan du gennemskue hvad der går galt for mig?
    Hilsen Joan
  • Jesper Vollmer 23. oktober 2020 kl. 09:43
    Hej Joan

    Mit umiddelbare bud er, at du ikke har den varmet op i ovnen, inden du kommer brødet i. Gør du som i opskriften, og varmer gryden op sammen med ovnen, så den er rygende varm inden du dumper dejen i. Det svarer til, at du kommer en bøf på en kold pande, og så sætter den på varmen. Så vil den også sidde fast.

    Det er det første, jeg kommer til at tænke på.

    Jeg har aldrig selv oplevet, at det sidder fast... Og jeg har brugt forskellige typer af gryder.

    Jesper
  • Joan S. 23. oktober 2020 kl. 11:06
    Mange tak for dut svar.
    Jeg mener at jeg har varmet rigtig godt op.
    Men men,- jeg må jo prøve igen😉 og så virkelig give god forvarme.
    Vh Joan
  • Jesper Vollmer 25. oktober 2020 kl. 16:36
    Ja det er altså mit bedste bud... Har du testet andre gryder?

    Jesper
  • Joan S. 25. oktober 2020 kl. 20:20
    Hej igen
    Jeg har knækket koden....
    Gryden som jeg brugte tidligere var bare for lille!
    Har i dag bagt det skønneste grydebrød, uden at det “brændte” på😊😊😊😊😊
  • Jesper Vollmer 26. oktober 2020 kl. 17:06
    Wuhuuuuuu Joan 💪🏻💪🏻💪🏻

    Jesper
  • Bettina H. 25. oktober 2020 kl. 19:11
    Virkelig lækkert brød. Glemte at veje melet af inden jeg begyndte at tilføje det til vandet - men tjekkede bare på videoen hvilken konstistens din dej havde og så bingo - helt perfekt!
  • Jesper Vollmer 26. oktober 2020 kl. 17:03
    Kæft... det er godt improviseret !

    Lækkert !

    Jesper
  • Mia 4. april 2021 kl. 20:48
    Hej Jesper, jeg har aldrig bagt så lækkert brød før....både dette og de koldhævede boller 2.0 er så fantastisk tak Jesper 😁😁
  • Jesper Vollmer 12. april 2021 kl. 09:44
    Ååååhhh Mia

    Jeg bliver SÅ glad !

    Jesper
  • Karina L. 11. maj 2021 kl. 14:07
    Hejsa 🌞
    Jeg vil spørge kan man bruge Tørgær?

    Bh.
    Karina
  • Jesper Vollmer 17. maj 2021 kl. 13:35
    Hej Karina

    Det tænker jeg godt, du kan bruge ja... Det er sjældent, jeg leger med det, men det er oftest det, de bruger i udlandet.

    Jesper
  • Eva N. 5. september 2021 kl. 22:08
    Har prøvet i min stegeso , det var ingen super oplevelse.
    Brødet var meget tungt , havde ikke brugt for meget mel , blanding af hvede og øland,
    .?.?
    Eva Nielsen
  • Jesper Vollmer 6. september 2021 kl. 12:58
    Hej Eva,

    Stegesoen har måske et lidt større mål end den optimale gryde.

    Hvis du kan finde en ca. 3-4 liters gryde, kommer der mere volumen på “krummen” og mindre overflade med skorpe. Man kan godt i en stegeso, men en gryde er bedre !

    Gir’ det mening? Fortæl mig hvordan det går ved næste forsøg.

    God mandag!

Skriv kommentar

Du skal være medlem for at kunne skrive kommentarer.