Grydebrødet

Tilberedningstid 2+ timer

Ingredienser

4 personer
  • Grydebrødet

  • 0,50 liter koldt vand

  • 1 stk. gær på størrelse med en ært

  • 600 gram hvedemel eller ølandshvede + 100 gram for rette konsistens

  • 1 spsk. flagesalt

Fremgangsmåde

Det her er en meget nem proces for et super resultat. 

Du kan altid lege med at justere lidt på mængden af salt, så det kommer til at smage, som du bedst kan lide det. Og som sagt i filmen, kan du også eksperimentere med surdej for syrlighedens skyld. 

Pisk den lille mængde gær ud i det kolde vand, og saml resten af ingredienserne i skålen, og rør sammen med en ske. Brug evt. lidt ekstra mel, så du rammer konsistensen fra filmen/billedet. Det afhænger ofte af melkvaliteten, hvordan konsistensen bliver. 

Dæk dejen til, og sæt den på køkkenbordet til dagen efter. Så det er ikke, som jeg kom til at sige i filmen en koldhævning men mere en langtidshævning. 

Næste dag tager du dejen ud af skålen på et meldrysset bord, og trækker ligesom bunden op over resten af dejen. Drys lidt mel i bunden af skålen igen, og læg dejen tilbage under et viskestykke i 2 timer. 

Efter ca. 1,5 time sætter du en 3-5 l. gryde med låg (gerne en støbejernsgryde) ind i ovnen, og tænder den på 250 grader. Når dejen har hævet de to timer, vendes den forsigtigt ned i den varme gryde, låget sættes på, og gryden sættes i ovnen med låget på i 30 min. 

Tag låget af, og bag yderligere i 15 min. 

Tag nu brødet ud af ovnen, og vend det ud på en rist til afkøling. 

Billeder fra opskriften

Skærmbillede 2020-02-22 kl. 15.24.16.png

Køkkenredskaber fra opskriften

Husk at alle medlemmer får 5-10% rabat i shoppen.

Kommentarer

  • Annette i.

    Hej - kan jeg bruge en stegeso i stedet for en gryde?
    Hilsen Annette

    • Sanne k.

      Jeg har en fra le cruiset og den har jeg brugt med god resultat 👍

    • Hellen G.

      Har ikke jerngryde el stegeso
      Kan jeg bruge stålgryde fra Eva Trio?
      Haves også med teflon.
      Låg både glas og stål

  • Connie M.

    Lækkert brød :-)
    Mangler et print ud til opskrifter

    • Sanne k.

      Helt enig

  • Jesper Vollmer

    Vi tager lige dit input med i idébanken.
    Jesper

  • Connie M.

    super det ville være dejligt !

  • Connie M.

    Hej Jesper
    Min dej blev desværre lidt for lind til at arbejde med ved anden hævning - måske det skyldes at jeg havde filmet mit bagefad og efterfølgende lagt viskestykke over??
    Men jeg prøver igen :-)
    Bager du med varmluft ?

    • Jeanette K.

      Hej Connie - min dej er også meget tynd😫 hvad kan jeg gøre

  • Jesper Vollmer

    Det burde ikke være det. Det er mængden af mel og vand, der afgører konsistensen. Jeg bager med varmluft ja... Men prøv for sjovt at nøgen med enten et viskestykke. Men andre opskrifter har dem på køl, andre bare med låg på. Så der er flere muligheder.
    Håber det lykkes for dig. Øvelse øvelse og lidt Klub Vollmer 😜

    • Jeanette K.

      Min dej er meget tynd 😫

  • Lena N.

    Ja tak til PRINT UD...og at opskriften kommer først, derefter forberedelsen :-)

  • Line K.

    Hvordan opbevarer man brødet bedst, så det bevare den sprøde skorpe?

  • Jesper Vollmer

    Hej Line
    Det er svært at opbevare brød, så du BÅDE beholder den sprøde skorpe OG den saftige krumme. Jeg foretrækker saftigheden i selve brødet, og så kan man altid give det et skud i ovnen igen.
    Et lille trick til at få en sprød skorpe på daggammelt brød er, at lige køre det under vandhanen, inden det smides i en 200 grader varm ovn i 5 min. Så skal du bare se.
    Jesper

  • Jane B.

    Svar til annette: JA til stegeso - det har jeg altid brugt og det med stor succes.
    Vh Jane burmeister

  • Bjørg d.

    Hvis man skulle kaste sig ud i at prøve der der med en surdej, hvor meget surdej skal der så tilsætte :D
    Virkelig verdens bedste brød!

  • Jesper Vollmer

    Hej Bjørg
    Giv den et par spiseskefulde...
    Men ja det smager virkelig godt med det i også...
    Jesper

    • Jan A.

      Du siger at man kan bruge surdej. Jeg har set opskrifter. Hvor der også bruges en ært gær kan jeg erstatte det med den sur dej jeg bruger til rugbrød.

    • Jesper Vollmer

      Hej Jan,
      Du må prøve at eksperimentere med det, men der nok skal mindst 100 g. surdej i som erstatning.
      Prøv dig frem og lad mig høre hvordan resultatet bliver 😆

  • Anette T.

    Fantastisk brød 🤗.
    Da vi kun er 2, har jeg skåret noget i skiver og puttet i fryseren, tager lidt op af gangen og luner lidt, det fungerer fint, men selvfølgelig er det friskbagte mums 😀

  • Sanne k.

    Hej jeg bagte brødet fredag i min stegeso og det blev godt, lørdag brugte jeg nogle skiver smurt med pesto og ost på og ind i ovnen og det var mums og her søndag bilverdenen ristet og dig godt 👍🤣

    • Jesper Vollmer

      Det er da en skøn besked Sanne... Tak for info ☺️
      Jesper

  • Berit

    Hejsa Jesper. Dejligt brød,og let at lave,hvis man bare har tiden og putter en masse kærlighed ned i skålen,kan det ikke gå galt.
    Tak fordi I fandt ud af hvad der var galt.
    Hilsner fra Berit

  • Hellen G.

    Hvad gør man, hvis man ikke har støbejernsgryde eller stegeso?
    Har Eva Trio gryder. Nogle med teflon . Andre stål. Har både glaslag og stållåg

    • Jesper Vollmer

      Hej Hellen
      Undskyld det sene svar. Jeg har haft lidt ferie...
      Jeg har selv prøvet bage brødet med forskellige gryder, og har haft gode resultater med forskellige.
      Brug stållåget, da jeg er i tvivl om, at glaslåget kan tåle så meget varme.
      Bedste hilsner
      Jesper

  • Else H.

    Hvilken gryde er bedst at bruge har du en favorit Jesper?

    • Jesper Vollmer

      Hej Else
      Jeg synes, at en støbejernsgryde er bedst. Den jeg bruger i filmen her, er en lidt tyndere teflongryde. Det var simpelthen fordi, jeg ikke havde en i støbejern på Bornholm. Den stod hjemme i skabet ☺️
      Du kan også google de der lækre Dutch Ovens. DE er lækre. De kan dog også bruges i bål og gløder.
      Der er lidt forskelligt her...
      https://www.bjergkaeden.dk/kokkenudstyr-mad/kokkenudstyr/gryder/produkter/74134-carson-dutch-oven-4-3-l?gclid=CjwKCAjwn9v7BRBqEiwAbq1Ey4GYq5WSf-8fbhYK9p2vJlWqGOecjlaCkGtWSJfzdEonRAUM6kpfBxoCRN0QAvD_BwE
      https://www.shopping4net.dk/Hjem/Koekken/Gryder-Stegepander/Stoebejernsgryde-35-liter.htm?s=IAS21-1-SV&gclid=CjwKCAjwn9v7BRBqEiwAbq1Ey9qtVcw0CB8-BrrL54J_15gg4dNKlmBatLAIcU8u12Cv6eqY5d7CYxoCoQAQAvD_BwE
      https://www.kopk.dk/products/morso-multicocotte-m-grilllag?gclid=CjwKCAjwn9v7BRBqEiwAbq1EyzySHpUkiHU9A2KDdGKQ-RrTHxbF72Cd9Ol06ireQIVPLSZdvmhNjBoCkV4QAvD_BwE
      Jesper

    • Joan S.

      Hej Jesper
      Når jeg bager grydebrød har jeg altid et stort problem:
      Brødet sidder simpelthen fast i min støbejernsgryde :-(
      Jeg har prøvet at give brødet længere tid, uden held, så blev det bare sort.
      Jeg har prøvet at smører gryden, det blev ikke godt og endelig har jeg haft bagepapir i gryden,
      så brændet brødet fast i papiret.
      Kan du gennemskue hvad der går galt for mig?
      Hilsen Joan

    • Jesper Vollmer

      Hej Joan
      Mit umiddelbare bud er, at du ikke har den varmet op i ovnen, inden du kommer brødet i. Gør du som i opskriften, og varmer gryden op sammen med ovnen, så den er rygende varm inden du dumper dejen i. Det svarer til, at du kommer en bøf på en kold pande, og så sætter den på varmen. Så vil den også sidde fast.
      Det er det første, jeg kommer til at tænke på.
      Jeg har aldrig selv oplevet, at det sidder fast... Og jeg har brugt forskellige typer af gryder.
      Jesper

    • Joan S.

      Mange tak for dut svar.
      Jeg mener at jeg har varmet rigtig godt op.
      Men men,- jeg må jo prøve igen😉 og så virkelig give god forvarme.
      Vh Joan

    • Jesper Vollmer

      Ja det er altså mit bedste bud... Har du testet andre gryder?
      Jesper

    • Joan S.

      Hej igen
      Jeg har knækket koden....
      Gryden som jeg brugte tidligere var bare for lille!
      Har i dag bagt det skønneste grydebrød, uden at det “brændte” på😊😊😊😊😊

    • Jesper Vollmer

      Wuhuuuuuu Joan 💪🏻💪🏻💪🏻
      Jesper

  • Bettina H.

    Virkelig lækkert brød. Glemte at veje melet af inden jeg begyndte at tilføje det til vandet - men tjekkede bare på videoen hvilken konstistens din dej havde og så bingo - helt perfekt!

    • Jesper Vollmer

      Kæft... det er godt improviseret !
      Lækkert !
      Jesper

  • Mia

    Hej Jesper, jeg har aldrig bagt så lækkert brød før....både dette og de koldhævede boller 2.0 er så fantastisk tak Jesper 😁😁

    • Jesper Vollmer

      Ååååhhh Mia
      Jeg bliver SÅ glad !
      Jesper

  • Karina L.

    Hejsa 🌞
    Jeg vil spørge kan man bruge Tørgær?
    Bh.
    Karina

    • Jesper Vollmer

      Hej Karina
      Det tænker jeg godt, du kan bruge ja... Det er sjældent, jeg leger med det, men det er oftest det, de bruger i udlandet.
      Jesper

  • Eva N.

    Har prøvet i min stegeso , det var ingen super oplevelse.
    Brødet var meget tungt , havde ikke brugt for meget mel , blanding af hvede og øland,
    .?.?
    Eva Nielsen

    • Jesper Vollmer

      Hej Eva,
      Stegesoen har måske et lidt større mål end den optimale gryde.
      Hvis du kan finde en ca. 3-4 liters gryde, kommer der mere volumen på “krummen” og mindre overflade med skorpe. Man kan godt i en stegeso, men en gryde er bedre !
      Gir’ det mening? Fortæl mig hvordan det går ved næste forsøg.
      God mandag!

  • Michael P.

    Første gang jeg lavet brøden, var det med fuldkornshvedemel (da det var det eneste jeg havde hjemme). Det blev desværre ikke så godt. Da det blev meget massivt, måske var det ældningen der ikke var så god.
    Næste gang lavet jeg det med TIPO 00 mel. Jeg havde også købt en Wiibroe Porter, jeg skulle bruge til at lave rugbrød med. Da jeg ikke fik lavet rugbrød, brugte jeg porteren som den del af vandet i stedet for (ca. 300 ml. porter og 200 ml. vand. De sidste 33 ml. porter var smagsprøve til mig selv :-)
    For at få lidt mere luftigt brød end sidst, valgte jeg at putte 2 små stykker gær i. Derudover var der også gæret fra øllen, som måske giver lidt ekstra til hævningen?
    Dagen efter var dejen hævet til dobbeltstørrelse. Jeg kom dejen på bordet og tilsatte lidt mere mel (Tipo 00) med løs hånd over brødet, da det var meget fugtigt. Derefter lagde jeg bunden af dejen over toppen, som Vollmer beskriver.
    Dejen efterhævet i to timer (kan lige nå en løbetur i mellemtiden), derefter 30 minutter i oven ved 250 grader varmluft, fjern låget som Vollmer beskriver og forsæt med 250 grader varmluft. Efter 11 minutter var brødet var at brænde på, jeg skyndte mig at tage det ud. Det havde nok fået 1-2 minutter for meget (kommer sikkert an på den ovn man har).
    Efter afkøling, skær jeg et par skiver ud. Det var både luftigt og lækkert. Også på dag 2.
    Jeg kan varmt anbefale dette brød sammen med en god rodbede salat med rucola, grønkål og dressing og et stykke røget ørred oven på. Det er bare mums mad. Jeg vil tillade mig at sige, at det blev en gourmetmad (ved lidt af et tilfælde :-)

    • Jesper Vollmer

      Wow Michael…
      Hvor lyder det dejligt. Og fedt t du eksperimenterer så meget med det. Håber det smitter af på mange andre medlemmer derude, så de også deler deres eksperimenter.
      Jesper

  • Inge-lise S.

    Hej Jesper.
    Jeg har bagt grydebrød, mange gange. Med stor succes💪💪
    Men nu vil jeg gerne bage et brød uden hvedemel 🤔kan jeg bruge ren speltmel?
    På forhånd tak.

    • Jesper Vollmer

      Hej Inge-Lise
      Spelt er jo også en hvedesort. Så det er jeg sikker på, fungerer fint. Det er jo tungere en alm. hvedemel, så brødet vil sikkert få en større tyngde...
      Jesper

  • Vibeke E.

    Hej Jesper
    Jeg har prøvet dit grydebrød for første gang. Jeg har gjort præcis, som du beskriver, men jeg tror ikke, brødet er gennembagt, og var noget fladt.
    Min gryde er oval og har nok en større flade end din, og så bagte jeg ved alm ovn og ikke varmluft
    Hvad er gået galt, tror du?

    • Jesper Vollmer

      Hej Vibeke
      Jeg har selv prøvet at bage det i en stegeso, som jo også er oval. Den har også en større bund end en gryde på 3-4 l. Mit brød blev også fladt.
      Jeg har altid bagt mine brød på varmluft, og måske det også gør en forskel.
      Se om du kan finde en rund gryde på 3-4 liter, og bag den ved varmluft. Så tror jeg, varmen kommer bedre ned i gryden den sidste tid, hvor låget er taget af.
      Jesper

  • Martin S.

    Eneste tykbundet gryde jeg har er en 7 liters støbejernsgryde. Så første gang jeg lavede den gangede jeg opskriften op med 50% og det virkede rigtig fint. Man får jo selvfølgelig et større brød, men det fik ben at gå på alligevel. Brugte det billigste hvedemel man kan tænke sig og det smagte fantastisk.
    Jeg forøgede dog IKKE bagetiden på trods af den større mængde dej, hvilket egentlig nu her længe efter undrer mig at det stadig blev perfekt.
    Nu er jeg så i gang igen. Denne gang har jeg dog valsemøllens manitobamel og noget grov hvedemel fra Gram slot samt noget af valsemøllens bage ensym i huset. Så har smidt 700gram manitobamel og 300g grov mel samt 20gram bage ensym i. Jeg fandt også ud af sidst at min slidgigt ikke kan lide at samle den i hånden. Det er nok til at mit håndled lider i 24 timer efter, så brugte denne gang røremaskinen og tænkte hvad der ville ske, hvis jeg fik lidt gang i glutenen i melet, så den fik 10 minutter på medium hastighed.
    Så er det bare at vente til i morgen og se om brødet bliver for bastant med grov melet og om bage ensymet forøger hævningen for meget og om den ekstra sprøde skorpe det skulle give og bliver for meget. Glæder mig til at se om det bliver en succes eller fiasko i morgen :). Bliver det en fiasko lærer man jo af det :)

    • Martin S.

      Hvis du gangede opskriften med 50%, ville du så forøge bagetiden og hvis ja hvor meget?

    • Jesper Vollmer

      Man siger, at temperaturen gerne skal ramme et sted mellem 94° og 98° Så det er egentlig bare at stikke et digitaltermometer i det, for at se, om det er færdigt...
      Det kan sagtens være, at bagetiden er lidt længere, men der er så mange faktorer, så jeg kan ikke sætte et minuttal på.
      Håber det hjælper dig bare lidt.
      Jesper

    • Martin S.

      Tak skal du have for tilbagemelding, Jesper. Jeg glemte helt at give update på resultatet. Først og frememst vil jeg sige at det blev rigtig godt. Men jeg er ret sikker på at den ekstra æltning varmede dejen for meget op. Opvarmningen og måske bageensymet gjorde at gæren nok havde været en del mere aktiv i frohold til grundopskriften. Da jeg hældte den up på bordet lagde den sig simpelthen i en 2,5 cm tyk våd pandekage på trods af at konsistensen havde været rigtig før hævning. Så der skulle virkelig indkorporeres mere mel før den var håndterbar nok til at smide over til sidste hævning. Den var stadig en anelse for våd, synes jeg, men det gik. Jeg gav den mest pga "vådheden" 8 minutter ekstra under låg og den var lige i skabet. Jeg vil dog sige at jeg nok næste gang vil prøve med 15-20 % grovmel i stedet for 30%, da det blev lidt for meget oven i den enormt fantastiske skorpe. Den bliver også bare rørt hurtigt sammen næste gang, men stadig med bage ensym. Så jeg kan vurdere forskellen. Men et fantastisk brød er det.

    • Jesper Vollmer

      Hvor er det godt at høre, at der virkelig bliver arbejdet med det fra din side...
      Elsker, at du nørder såd´n omkring det.
      Jesper

Skriv en kommentar

Du skal være medlem for at kunne skrive kommentarer.