Det her er en gratis smagsprøve på Klub Vollmer. Som medlem får du en ny opskrift hver uge. Bliv medlem

Dådyr

4
  • kødet
  • 800 gram dådyrfilet
  • 1 dusk timian
  • 1 helt hvidløg
  • rodfrugterne
  • 1 kg. blandede rodfrugter
  • 1 stk. bagekartoffel
  • 250 gram smør
  • 2,5 dl. mælk / fløde (du bestemmer)
  • råsyltede bær
  • 1 håndfuld frosne brombær
  • 1 spsk. sukker
  • saucen
  • 2 dl. balsamico
  • 4 dl. portvin
  • 1 liter kalve/oksefond
  • 1 tsk. soya, til at smage til med
  • svampene
  • 2 håndfulde kantareller
  • 1 stk. skalotteløg
  • 1 tsk. revet hvidløg i olie
  • 1 tsk. salt og lidt peber
  • 2 spsk. hakket persille

Start med rodfrugterne. Skræl dem, og bland dem med mælk/fløde og smør, og kom det i ovnen ved 180° i ca. 30 min. Rør det sammen med en håndmixer, og smag det til med salt og peber. 

Fjern senen på fileten, og brun den hårdt af på panden i olie. Skru ned for varmen, og kom lidt smør, salt, peber og det flækkede hvidløg på panden. Kom kødet i ovnen ved 200° i 5-6 min. Kom herefter kødet i lidt staniol og pak det ind i et viskestykke, mens det trækker. I filmen her vejede mit kød 800 g. og jeg gav det 8 min. 
Jeg ville gerne have haft taget mit kød ud lidt før, så det havde været lidt mere rødt. Mit blev stegt medium. Så hvis du vil ha´ det mere rosa, skal du give det et par minutter mindre, og så lade det trække, som jeg gjorde. Man kan altid give det mere, det er svært at give det mindre bagefter ;) 

Bland de frosne brombær og sukker sammen, og ryst i det en gang imellem. 

Saucen: 
Reducer først eddiken ind til det halve. Herefter portvinen på, og reducer igen det halve væk. Til sidst kommer du fonden på, og også her reduceres til ca. det halve. Smag til med syre, soya og peber. Den skal ikke være tyk som brun sovs, men have en glace konsistens. Den er meget kraftig i smagen, så man skal ikke have så meget. 

Svampene børstes fri for urenheder, og steges i smør, til de får en flot farve ved hård varme. På med de snittede skalotteløg, og smag til med salt, peber og hvidløgsolien. Drys hakket persille på til sidst. Gør det her ret hurtigt, så svampene ikke falder for meget sammen. 

Lun kødet op i ovnen ganske kort, og servér den lune puré og de stegte svampe med de syltede bær og det saftige kød, der er skåret i "klodser"

 

Bliv en del af Klub Vollmer

...om to minutter kan du være i gang med at lære en
lækker ret, som du kan forkæle din familie med allerede i aften.
Du har valgt følgende: Månedligt medlemskab. Første måned er gratis 49,- pr måned herefter.
Du har valgt følgende: Årligt medlemskab. To måneder gratis. 490,- pr år.

Opsig når du vil, til udgangen af indeværende abonnementsperiode. Medlemskabet med første måned gratis gælder kun, hvis du ikke tidligere har været medlem af Klub Vollmer.

Kreditkort ikoner

28 kommentarer

  • Pia K. 19. november 2020 kl. 19:58
    Den her opskrift kan vel godt bruges som standard til andet vildt. Altså og krondyr og råvildt?
  • Jesper Vollmer 20. november 2020 kl. 00:05
    Jo præcis...

    Jesper
  • Lis B. 23. november 2020 kl. 22:44
    Min gæst kan ikke tåle rodfrugter.
    Kan man bruge rosenkål og blomkål i mosen?
  • Jesper Vollmer 2. december 2020 kl. 17:31
    Hej Lis

    Det kan du godt ja. Det bliver selvfølgelig en anden smag, men konsistensmæssigt kan det sagtens lade sig gøre.

    Jesper
  • Heidi S. 9. december 2020 kl. 12:00
    Hej Jesper..
    Lige et spørgsmål, da det at lave vildt egentligt er nemt nok, da vi er nærmeste nabo til jagthytten i Trend, og er rigtig gode venner med Peter og Sanne der bor derude nu,
    Men jeg har altid fået at vide at kød ikke må hvile i sølvpapir, men kun i et viskestykke, da det ellers ville stege ved...
    Er jeg helt forkert på den
    Knus Heidi
  • Jesper Vollmer 9. december 2020 kl. 12:21
    Hej Heidi

    Hvad mener du med at stege ved? Altså stege videre?

    Det kan være hele ideen. Nemlig at det trækker færdigt i stanniolen. Det er mere nænsomt end ovnens varme.

    Giver det mening?

    Jesper
  • Heidi S. 9. december 2020 kl. 13:28
    hej Jesper, ja, mente stege videre...og ja det gav mening...tusinde tak for svar
  • Troels K. 27. januar 2021 kl. 14:06
    Hej Jesper. Lavede denne ret i weekenden for gæster og familie. Gik minutiøst frem og må bare sige, at det smagte helt fantastisk - uovertruffent godt! Tror ikke jeg nogensinde har serveret noget, som er blevet rost så meget - det var sgu dejligt. Virkelig fantastisk opskrift, dét bliver ikke sidste gang! At jeg så bliver drillet med, at jeg her godt hen i livet har fået en ny 'guru', kan jeg/du nok leve med... Men altså, ville blot sige dig tak. Mvh. Troels
  • Jesper Vollmer 1. februar 2021 kl. 14:44
    Ha ha Troels for faaaaen !

    Jeg er da helt høj over den der besked... Bliv ved me det. Og godt du har fået endnu en hoffet under huden.

    Hilsen din Guru😜
  • Jesper Vollmer 1. februar 2021 kl. 14:50
    Jeg staver da flot hva´?

    Mente med og mente hofret !

    Jesper
  • Troels K. 1. februar 2021 kl. 15:03
    Ha ha, fantastisk stavefejl...læste det først og tænkte "hvad fanden mener han med dét?" og "hvem er den anden (fra hoffet)?" 😆😂

    Hilsen fra disciplen 😇😉
  • Troels K. 1. februar 2021 kl. 15:04
    PS. Min svoger skød en då i weekenden og den ligger nu i min fryser...på forventet efterbevilling
  • dorthe h. 3. februar 2021 kl. 13:00
    hej.tak for gode råd,jeg undre mig lidt over du ikke bruger tyttebær,og at du bruner svampe før løg,er løgene så ikke for rå?ps du smider kødrester ud,det vil mine hunde elske eller fugle hilsen dorthe
  • Jesper Vollmer 3. februar 2021 kl. 14:29
    Hej Dorthe

    Det er ofte tyttebær, derfor et alternativ her... Brombær er så lækkert til dyrekød.

    Løgene vil blive alt for stegte, hvis jeg starter med dem, for ellers får svampene ikke nok varme.

    Kødrester gemmer jeg ofte til at koge fonder på. Gem dem i fryseren, til du har nok til en fond.

    Og du kan ikke rigtig lave en kraftig rødvinssauce uden en kraftig bouillon. Der er dog masser af dejlige produkter på markedet, hvis ikke selv du laver den.

    Denne er god feks.: xhttps://www.kokogkage.dk/da/produkter/brand-oscar/oscar-kalvefond-1-ltr

    Jesper
  • dorthe h. 3. februar 2021 kl. 13:02
    ps. hvis man nu ikke lige har den kraftige bouillon hvad kan man så bruge?
  • Jesper Vollmer 1. marts 2021 kl. 10:05
    Hej Dorthe

    Der er masser af produkter derude, som man kan bruge, hvis ikke man selv står og laver fonder.

    Den jeg ofte bruger er den her: https://www.kokogkage.dk/da/produkter/brand-oscar/oscar-oksefond-signatur-1-lt

    Jesper
  • dorthe h. 3. februar 2021 kl. 14:53
    Tak for svar😊god dag
  • Mette S. 11. februar 2021 kl. 10:23
    Kan man lave dyreryg med samme fremgangsmåde? Kan den evt langtids stege ?
  • Jesper Vollmer 1. marts 2021 kl. 10:06
    Jeg tænker da ret meget, at dådyrryg er at betegne som dyreryg. Hvad tænker du specifikt på da?

    Og ja du kan stege al reelt kød på denne måde !

    Jesper
  • Rikke W. 27. februar 2021 kl. 13:03
    Kære Jesper, jeg må lige sige tak for en fantastisk opskrift👌😋
    Jeg meldte mig ind i klubben i onsdag, da jeg havde set dine koldhævede boller på facebook👍
    Vi skulle have gæster torsdag aften (vi blev alle 7 corona testet inden) og jeg checkede lige om du havde en opskrift til vores krondyr file, det havde du👍. Det er den bedste ret jeg nogensinde fået👌😃
    De koldhævede boller er bagt idag, de er også super gode😃

    Tak for madklubben, dine opskrifter vil jeg helt sikkert komme til at bruge meget🥂☀️👍🍷🍽🥦🥕💦🍓🍏🍋
  • Jesper Vollmer 1. marts 2021 kl. 10:07
    Sååådan Rikke !

    Bliver simpelthen så glad for den besked !

    Glæder mig til at du får testet en masse nyt af herinde...

    Jesper
  • Lissi R. 17. juli 2021 kl. 18:23
    Åh, kære Jesper. Jeg savner datoen for, hvornår opskrifterne er lagt på. Jeg brugte den til at finde ud af, hvilken årstid opskrifterne passede til - snøft.
    Nu griner alle dem med kendskab til jægere godt og grundigt af mig, men jeg har lige lavet denne ret, men jeg kunne ikke få dådyr - selvfølgelig kan man ikke det midt på sommeren 😢
    Jeg valgte så at lave det hele, men med en lammeculotte i stedet - det smagte altså rigtig godt 😄
    Mit eneste problem var, at min sauce ikke fik konsistens som glace - har jeg været for utålmodig?
  • Jesper Vollmer 22. juli 2021 kl. 19:26
    Hej Lissi

    Jamen jeg skal da måske overveje at få udgivelsesdatoen på igen.

    Godt det lykkedes med culotten.

    Mht. saucen er der flere ting, at tage højde for.

    Er det en alm. købebouillon, kan det hurtigt blive for salt, hvis du koger den ind. I det tilfælde ville jeg nok jævne den lidt i stedet.

    Er det en bouillon uden salt i, har du ret i, at du har været for utålmodig, og bare skal koge den lidt mere ind…
  • Jesper Vollmer 22. juli 2021 kl. 19:26
    Hej Lissi

    Jamen jeg skal da måske overveje at få udgivelsesdatoen på igen.

    Godt det lykkedes med culotten.

    Mht. saucen er der flere ting, at tage højde for.

    Er det en alm. købebouillon, kan det hurtigt blive for salt, hvis du koger den ind. I det tilfælde ville jeg nok jævne den lidt i stedet.

    Er det en bouillon uden salt i, har du ret i, at du har været for utålmodig, og bare skal koge den lidt mere ind…
  • Annemette L. 27. september 2021 kl. 09:15
    Hej Jesper
    Jeg står og skal lave dådyr i aften til min mosters 88 års fødselsdag. Vi bliver 8 personer. Jeg har ganget din opskrift op, men bliver i tvivl ifht. sauce. Det virker som en meget stor portion. Er det korrekt? Synes faktisk ofte det er tilfældet m. opskrifter.
    Lavede din sommerflæskesteg i lørdags. Herlig ret og alle var begejstrede. Tak for en dejlig klub. Mvh. Annemette
  • Jesper Vollmer 5. oktober 2021 kl. 13:54
    Hej Annemette,

    Mht. saucen er det rigtigt. Der bliver det for meget, ved bare at gange op. Måske vil det være nok, som det er, men ellers gang op med 1,5.
  • Annemette L. 17. november 2021 kl. 11:37
    Hej Jesper. Det blev så lækkert og vakte stor begejstring.
    Jeg gangede netop op m. 1,5 og det passede fint. 😃
    Kommer der mon en lækker nytårsdessert?🎉🍾
  • Jesper Vollmer 17. november 2021 kl. 12:55
    Hej Annemette,

    Jubiii det er jeg glad for at høre! 😊

    Og mon ikke der gør det? Jeg skriver det på listen over foreslag 🥳

Skriv kommentar

Du skal være medlem for at kunne skrive kommentarer.