Brunede kartofler

Tilberedningstid 0-15 minutter

Ingredienser

4 personer
  • Brunede kartofler

  • 4 håndfulde små kartofler (jeg bruger aspargeskartofler her)

  • 2 håndfulde sukker

  • 1 spsk. smør

  • 1 tsk. salt

Fremgangsmåde

Kog og pil kartoflerne. Pas på ikke at overkoge dem, så de smatter. Så kan der nemlig godt komme grimme nistre i karamellen. 

Hold kartoflerne i koldt vand. 

Lav karamellen, ved at gøre sukkeret vådt på en pande. Det gør det nemmere at styre farven på karamellen. 

Når vandet er fordampet, begynder sukkeret at tage farve. Ryst og rul panden rundt, så farven i karamellen fordeler sig. 

Når farven er mørkegylden, kommer du kartoflerne på, ved at løfte dem hurtigt op af vandet med hænderne, så der stadig hænger lidt vand ved. Vandet får karamellen til først at størkne lidt, for derefter at smelte igen, når varmen får fat. Det er her, du kan styre konsistensen på karamellen med lidt mere vand, hvis det hele bliver for tykt. 

Slyng kartoflerne rundt i karamellen, og kom smørret ved.

Når vandet igen er fordampet, klistre karamellen igen om kartoflerne. Her giver du den lidt salt, og serverer dem til julebordet. 

Husk du sagtens kan gøre det her inden gæsterne kommer. Så du bare skal lune karamellen op igen senere. 

Billeder fra opskriften

Skærmbillede 2019-11-22 kl. 00.20.13.png

Køkkenredskaber fra opskriften

Husk at alle medlemmer får 5-10% rabat i shoppen.

Kommentarer

  • Lone M.

    Nu har jeg så et stort spørgsmål, hvor mange er denne opskrift beregnet til Jesper :-)
    og ville jeg kunne lave de brunet kartofler færdig og så holde dem varme i ovnen ?
    I en 10-15 min.
    Jeg skal nemlig helt sikkeret på juleaftens vagt på børnehuset i år( døgn institution for børn) og det ville jo være vældigt fint, de kunne så derinde menes vi få alt det andet klaret :-) Vores madmor er på juleferie, så vi pædagoger laver selvfølgelig julemaden til os og børnene som er i huset juleaften. 🎅🤶
    Det er jo ikke fordi det er første gang jeg lavet juleaftens mad, jer er 61 år og som ret ung uddannet smørrebrødsjomfru fra 1977, men jeg elsker når nogle kan gøres nemmer
    Glæder mig til dig svar 🤶🎅🤶🎅
    Lone

    • Jesper Vollmer

      Hej Lone
      Denne opskrift er til 4 pers. Det er jo altid svært at spå om, hvor mange kartofler folk spiser, men en håndfuld pr. mand plejer at række.
      Og ja til at du kan holde dem varme i ovnen. det er ofte det, jeg selv gør, imens jeg skærer stegen ud og får anrettet de sidste. Især hvis det er en stor portion. Er det en lille portion, ville jeg bare beholde dem på panden, og så lige give dem en opvarmning igen lige inden servering.
      Håber det hjald dig lidt...
      Jesper

  • Lone M.

    Mange tak for svaret, skønt at vide det kan lade sig gøre
    Mvh Lone

  • Tina B.

    Hej Jesper
    Har lige prøvet at lave dine brunede kartofler, eller sukker kartofler, som vi siger 😃
    De første jeg lavede, blev karamellen lidt for tyk, så lavede en ny portion og tilføjede lidt ekstra vand undervejs og de blev SUPER gode 👍😋
    Prøvede også at sætte dem i ovnen ved 75 grader, for at se, hvordan de blev, hvis det stod der en 20-30 min., så de kunne laves lidt før. Det gik rigtig godt.
    Hold op de var lette at lave, så sådan laves vores sukker kartofler fremover 👍😃
    Så er vi klar til jul 🌲
    God dag 😃
    Hilsen Tina

  • Vibeke N.

    Hej. Vi skal bl.a. have brune kartofler med juleaften til 12 personer. Vi skal køre langt, så mit spørgsmål er, om jeg kan lave kartoflerne færdige hjemmefra og varme dem op i ovnen, når vi skal til bords?
    Vh Vibeke Niclasen

  • anita l.

    Hej Jesper....Hvor meget vand tilsætter du sukkeret? Glædelig jul

  • Betina H.

    De bedste brunede kartofler ever, tak 🎄

  • Kitt F.

    Fulgte din opskrift og pludselig var brunede kartofler nemt at lave🤩
    Tusind tak!🎄

  • Helle H.

    Hvor meget vand bruger du (ca.) til en portion kartofler til 4 personer?

    • Jesper Vollmer

      Bare til sukkeret er vådt. Det fordamper jo, så det er ikke så vigtigt.
      Jesper

  • Simon K.

    Kartoflerne var en bragende succes til juleaften her til aften. Tak for opskriften som er en klar vinder fremadrettet!

  • Hannah H.

    Hej Jesper, glædelig bag-jul. Tusind tak for fantastisk metode til brunede kartofler. Jeg har lavet på traditionel vis, smeltet sukker og smør, blev træt af det stivnede sukker og skiftede til at bruge honning, som egentlig virkede fint. MEN så prøvede jeg din metode i år… SUCCES! Især det med at man kan gøre det klart tidligt, men også at de var smukt blanke. Tak for det. Godt nytår

  • Pernille S.

    hej
    Kunne du komme med metoder man kan koge kartofler på og spare energi i disse tider :)
    har nu læst - masser - men kan ikke gennemskue dem.
    1. kog 5 min og lad stå i vandet 25 min
    kog 10 min og læg fugtig klud mellem gryde og låg og stå i 10-15 min
    etc.
    hvad kan du anbefale.?

    • Jesper Vollmer

      Hej Pernille
      Jeg leger selv med masser af måder at spare på energien i madlavningen.
      Jeg prøver både at bruge færre gryder ad gangen, altså lave mange ting i samme gryder, og simpelthen komme ting ned efterhånden, så de er færdige på samme tid.
      Kogning af kartofler som du spørger om, ville jeg helt klart gøre, som det første du skriver. Koge dem væsentligt kortere tid i lidt mere vand end normalt, så det holder temperaturen længere, så de netop kan trække færdigt i vandet.
      Jesper

  • Jacob L.

    Hej Jesper
    Vi lavede en gang prøvekartofler for et par dage siden.
    Sukkeret krystaliserede (det bedste ord jeg kunne finde for noget jeg ikke ved hvad er 😅) efter vandet var dampet væk - sukkeret forblev hvidt og smeltede ikke, men blev underligt krystal agtigt i konsistensen.
    Vi har gjort det på "vand" måden før, hvor det lykkedes fint. Har du en idé til hvad der gik galt, sådan at vi kan undgå det den 24.?
    Vh Jacob

    • Jesper Vollmer

      Hej Jacob
      Jeg når dig lige inden jul.
      Det er helt sikkert en smule urenheder på panden. Der skal ikke meget til, før end at sukkeret krystalliserer. Lidt fedtstof eller rester af andet på panden, vil få det til at drille.
      Sørg for en 100% ren pande, og lad endelig være med at røre rundt i det med noget. Bare lad vandet fordampe, og sukkeret brune. Tip forsigtigt panden rundt, for at fordele farven.
      God fornøjelse
      Jesper

Skriv en kommentar

Du skal være medlem for at kunne skrive kommentarer.